• Μεσόγειος Θάλασσα:

    Μια θάλασσα κλειστή

  • Κορινθιακός Κόλπος:

    Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

  • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

    είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

  • Ο Κορινθιακός Κόλπος

    αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

  • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ψαράδες και δύτες ενώνουν δυνάμεις για να καθαρίσουν το νησί του ΟΔΗΣΣΕΑ

Με αφορμή την Ημέρα της Γης (22 Απριλίου) ανακοινώνεται το μεγάλο εγχείρημα θαλάσσιας προστασίας στην Ιθάκη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Το 2021 έγινε γνωστό στην Ιθάκη ως η χρονιά του μεγάλου καθαρισμού! Οι οργανώσεις που συνέβαλαν στην απομάκρυνση 76 τόνων θαλάσσιων απορριμμάτων από τις θάλασσες και τις παραλίες πέρυσι, επιστρέφουν ώστε να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία και το περιβάλλον του νησιού.

Ξεκίνησαν ήδη τέλη Μαρτίου και μέχρι και 5 Ιουνίου, η Healthy Seas και η Εναλεία, μέσω του Mediterranean CleanUp project, ηγούνται το "Fishing for Litter" ("Ψαρεύοντας Απορρίμματα"). Στην πρώτη φάση, έχουν κινητοποιηθεί δύο ντόπιοι αλιείς προκειμένου να περιορίσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα και αντ' αυτού να συλλέγουν πλαστικά από δυσπρόσιτες ακτές, βοηθώντας την αναπαραγωγή των ψαριών.

Στα τέλη Μαΐου, εθελοντές τεχνικοί δύτες από την οργάνωση Ghost Diving, θα ταξιδέψουν στην Ιθάκη ώστε να απομακρύνουν δίχτυα φαντάσματα και άλλα θαλάσσια απορρίμματα από διάφορα σημεία του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει επίσης και καθαρισμός του λιμανιού στο Βαθύ, με τη συμμετοχή των κατοίκων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τους εθελοντές εν ώρα δράσης!

Ένα μεγάλο μέρος των θαλάσσιων απορριμμάτων θα ανακυκλωθεί. Τα δίχτυα που θα ανακτηθούν, πρώτα θα καθαριστούν και θα μεταφερθούν σε σημείο συλλογής κοντά στην Αθήνα. Τα νάιλον δίχτυα θα ανακυκλωθούν από την Aquafil, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα ECONYL®, τη βάση για πολλά βιώσιμα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, αξεσουάρ και χαλιά. Η Hyundai Motor Europe παρέχει χρηματοδότηση για το έργο, το οποίο δε θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συνεργασία των συνεργαζόμενων φορέων: Ελληνική Ακτοφυλακή, Odyssey Outdoor Activities, Δήμο Ιθάκης. Το έργο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σχετικά με την αλιεία φάντασμα

Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς ετησίως. Πρόκειται για πλαστικά απορρίμματα που δε βιοδιασπώνται, παραμένοντας για εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον ταυτόχρονα απελευθερώνοντας μικρά σωματίδια, τα λεγόμενα μικροπλαστικά, τα οποία καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Το φαινόμενο έχει ονομαστεί «αλιεία φάντασμα» αφού τα δίχτυα που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν αόρατα μέσα στο νερό, εγκλωβίζουν και σκοτώνουν όλα τα είδη θαλάσσιων ζώων, όπως χελώνες, ψάρια, θηλαστικά και πουλιά που μπλέκονται, υποφέρουν και οδηγούνται σε θάνατο.

Σχετικά με την Εναλεία

Η Εναλεία είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με όραμα να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο, κινητοποιώντας τις αλιευτικές κοινότητες και εφαρμόζοντας μοντέλα κυκλικής οικονομίας. Η Εναλεία, ιδρύθηκε το 2016 ως η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην εφαρμογή εκτεταμένων καθαρισμών πλαστικού από την θάλασσα, από το πρόγραμμα «Mediterranean CleanUp» στην Μεσόγειο, μέχρι το πρόγραμμα «Bahari Safi» στον Ινδικό Ωκεανό. Παράλληλα, για το έργο της Εναλεία, ο Συνιδρυτής και Διευθυντής Λευτέρης Αραπάκης έχει βραβευτεί από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ως "Young Champion of the Earth" 2020 και ως "Ambassador of the Mediterranean Coast" 2021.

Σχετικά με τη Ghost Diving

H Ghost Diving Foundation είναι διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών. Στην Ελλάδα, η ομάδα λειτουργεί με το όνομα Ghost Diving Greece.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

 11/05/2022

ΠΗΓΗ: greenagenda.gr

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση