• Μεσόγειος Θάλασσα:

  Μια θάλασσα κλειστή

 • Κορινθιακός Κόλπος:

  Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

 • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

  είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

 • Ο Κορινθιακός Κόλπος

  αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

 • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Επιβαρυντικός για την πανίδα της περιοχής ο τεχνικός φωτισμός σε Ακροκόρινθο

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Η ΑΛΚΥΩΝ"

Τ.θ. 34 ΑΙΓΙΟ 25100 e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

web:http://www.alcyon.gr

ΠΡΟΣ : ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΥΠΕΝ - Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡ. ΦΥΣ. ΠΕΡΙΒ. & ΒΙΟΠ/ΤΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 09/2021

  ΑΙΓΙΟ 29/07/2021

Κα Προϊσταμένη,

  Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε το έτος 1996, είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό, μετεξέλιξη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ με έτος ιδρύσεως το 1978 και απαρτίζεται από δεκάδες ενεργούς συλλόγους όλων των Νομών που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο.

 Κοινός μας σκοπός είναι η προστασία και βιώσιμη προοπτική του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού κόλπου και των χερσαίων περιοχών αυτού, η αξιοβίωτη πρόοδος των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται σ’αυτές τις περιοχές.

Η Ομοσπονδία μας αναδεικνύει , προωθεί , συντονίζει και διεκδικεί την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της περιοχής μας τόσο στο στεριανό όσο και στο θαλάσσιο τμήμα του κόλπου.

Ασυμβίβαστος με την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ GR 2530003 και ιδιαίτερα επιβαρυντικός  για την πανίδα της περιοχής είναι ο φωτισμός του βράχου και των τειχών της που σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο φωτισμός αυτός μπορεί να αποσκοπεί στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και παράγοντα αποπροσανατολισμού της κίνησης της τοπικής ορνιθοπανίδας ειδικά σ’ αυτά τα είδη που φωλιάζουν τόσο στις εσοχές των βράχων όσο και μέσα στα τείχη. Συνέπεια θα είναι η απομάκρυνση αυτών από την εν λόγω περιοχή και αναζήτηση νέας στην ευρύτερη γεωγραφική βραχώδη έκταση με ότι αυτό συνεπάγεται στην βιώσιμη προοπτική του πληθυσμού τους. Τα είδη που ζουν και φωλιάζουν στο κάστρο και στην γύρω περιοχή της Ακροκορίνθου είναι μικρά και μεσαία αρπακτικά όπως το βραχοκιρκίνεζο και η γερακίνα, νυκτόβια όπως ο γκιώνης και η κουκουβάγια, είδη εξειδικευμένα στους ανοικτούς βιοτόπους όπως ο βραχοτσοπανάκος και ο κλειδωνάς, ενώ το κάστρο και η τριγύρω περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ενδημικά και προστατευόμενα είδη ερπετών.

Η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δραστηριότητες εντός ευαίσθητων περιοχών όπως ζωνών με Νομικό καθεστώς «NATURA» και άλλων, αποτελεί νομική υποχρέωση των ασκούντων τη δραστηριότητα.

Η επιστολή κοινοποιείται και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος «Να εξετάσει την αναγκαιότητα κατάταξης του εν λόγω έργου σε κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατά την παρ. 6 του αρ. 1 του ν.4014/2011, εν όψει των δυνητικά αρνητικών και δύσκολα αντιστρέψιμων επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στα ευαίσθητα είδη της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή «Natura 2000» με κωδ, GR 2530003 όπως είναι η μείωση ή/και τοπική εξαφάνιση πληθυσμών αρπακτικών πουλιών, οι μετακινήσεις νυχτόβιων θηλαστικών κλπ,  λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της πρόληψης.

 H παραπάνω παρέμβαση είναι αναμενόμενο, περισσότερο να μας εκθέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς περιβάλλοντος σε αναμενόμενο έλεγχο και καταδίκη της χώρας μας, παρά να προβάλει την περιοχή, γι΄ αυτό και ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορίνθου.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

   ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                                     ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

 

05/08/2021

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση