• Μεσόγειος Θάλασσα:

    Μια θάλασσα κλειστή

  • Κορινθιακός Κόλπος:

    Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

  • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

    είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

  • Ο Κορινθιακός Κόλπος

    αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

  • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ετοιμάζεται νέο συγχωροχάρτι σε καταπατητές δασών

Την ώρα που η τραγωδία στην Ανατολική Αττική έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα ρύθμιση, με τη… βούλα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέσα στα δάση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί στα τέλη του 2017 προκειμένου να διερευνήσει πώς μπορούν να νομιμοποιηθούν οι περίπου 1.300 με 1.500 οικισμοί αυθαιρέτων που έχουν «φυτρώσει» στα ελληνικά δάση (πρόκειται για τις περίφημες οικιστικές πυκνώσεις), έχει έτοιμη την πρότασή της. Μάλιστα, την έχει ήδη αποσιείλει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την τελική έγκριση πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, το προσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Μόνιμη νομιμοποίηση για όσα αυθαίρετα χτίστηκαν σε δασική έκταση πριν από τις 9 Ιουνίου του 1975 (ημερομηνία ισχύος του Συντάγματος).

• «Τακτοποίηση» για 25 έτη για τα παράνομα χτίσματα της περιόδου 9.6.1975 -28.7.2011.

• Καταβολή προστίμου σε 80 δόσεις.

• Εκπτωση 50% εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία (αλλά όχι για μοναδική).

• Εκπτωση 20% εάν το πρόσημο καταβληθεί εφάπαξ.

• Παράβολο 250 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η 15μελής επιτροπή, σύμφωνα με το προσχέδιο που συνέταξε, προτείνει για τους αυθαιρετούχους που θα εξοφλήσουν το ειδικό πρόστιμο της νομιμοποίησης τη διαγραφή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες τους είχαν επιβληθεί από τα δασαρχεία και τις πολεοδομίες (για εκχέρσωση, παράνομη ανέγερση, εντολή κατεδάφισης κ.λπ.).

Και τα «μπόνους» για όσους έχουν παρανομήσει πολλαπλασιάζονται. Εφόσον καταβληθεί ένα ποσοστό του προστίμου, προτείνεται συμψηφισμός με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις δασικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, αν το ειδικό πρόστιμο για την εξαίρεση του αυθαιρέτου από την κατεδάφιση είναι 10.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του έχει ήδη καταβάλει 5.000 ευρώ για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, τότε θα πληρώσει μόνο τη διαφορά.

Προϋπόθεση για να μπορεί να υπαχθεί ένα δασικό αυθαίρετο στην προωθούμενη ρύθμιση είναι να βρίσκεται εντός οικιστικών πυκνώσεων και όχι μεμονωμένα, δηλαδή «παρέα» με άλλα αυθαίρετα (τουλάχιστον 50 στον αριθμό) ώστε να δημιουργείται ένα δασικός οικισμός παράνομων κτισμάτων. Στα κτίρια που περιλαμβάνονται στις πυκνώσεις, αφού νομιμοποιηθούν, θα μπορούν να υλοποιούνται μόνο έργα επισκευών.

Βεβαίως, απορίας άξιον είναι ότι ακόμη εκκρεμεί η θέση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί των κριτηρίων προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης. Το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια. Τώρα το υπουργείο έχει μικρό χρονικό διάστημα για τις τελικές διορθώσεις, καθώς το περιθώριο που του έδωσαν οι ανώτατοι δικαστές για να ετοιμάσει το σχέδιο νόμου είναι έως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Η νομική… ντρίμπλα των οικιστικών πυκνώσεων είχε προβλεφθεί στον νόμο 4389/16, ο οποίος τροποποιούσε τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών. Ο στόχος ήταν να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες περιοχές από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αντιρρήσεων που υποβάλλουν οι πολίτες και να επιταχυνθεί η κύρωσή τους, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο θα πρέπει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία ισχύος των νέων ρυθμίσεων να ελέγξει τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων (καταγράφονται με ιώδες χρώμα στους δασικούς χάρτες) που έχουν αποστείλει οι δήμοι ως προς τη θέση τους, την έκτασή τους και τον αριθμό των κτισμάτων. Αυτά στη συνέχεια θα ελέγχονται για την ορθότητά τους από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Οταν διαπιστώνονται πυκνώσεις (ή τμήματά τους) που δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, οι συγκεκριμένες περιοχές θα αποτυπώνονται στον δασικό χάρτη με κυανό χρώμα και η τύχη τους μετατίθεται στο μέλλον. Αλλωστε, όπως λένε οι κακές γλώσσες στους διαδρόμους του Κτηματολογίου, πολλοί δήμαρχοι ξεχείλωσαν τα όρια των πυκνώσεων για να «σώσουν» από την κατεδάφιση και πολλά απομονωμένα δασικά αυθαίρετα. Οσοι οικισμοί δασικών αυθαιρέτων «περάσουν» τον έλεγχο θα καταγραφούν στην τελική διαπιστωτική πράξη του υπουργού Περιβάλλοντος, όπως επίσης η αξία της δασικής γης για κάθε πύκνωση και το κόστος της αναδάσωσης.

Το σκεπτικό της διοίκησης είναι να γίνεται δεύτερη συμπληρωματική ανάρτηση του δασικού χάρτη με αποτυπωμένες τις «θολές» κυανές εκτάσεις, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία με την κατάθεση αντιρρήσεων των πολιτών και η εξέτασή τους κατά περίπτωση πριν από την τελική κύρωση.

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση