Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου-Αιτήσεις ΒΑΠΕ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΑΠΕ: Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα τέρας, που δεν μπορεί πια να ελέγξει!
Ένα μετά το άλλο δημοσιεύονται άρθρα σε μεγάλα ΜΜΕ που κάνουν λόγο για μια μη ελεγχόμενη φρενίτιδα αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, η οποία μοιάζει περισσότερο με ένα άγριο ελντοράντο αρπαγής γης παρά με μια ορθολογική ενεργειακή πολιτική.
Σε σημερινό άρθρο της Χ. Λιάγγου στην Καθημερινή (Πηγή: https://www.kathimerini.gr/.../prasini-metavasi-a-la.../...) αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Διατήρησης της Φύσης "Οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν ώστε τα έργα AΠΕ που αναπτύσσουν, να μη δημιουργούν άθελά τους κινδύνους για τη φύση και τα οικοσυστήματα. Ο ορθός σχεδιασμός και ο έγκαιρος προσδιορισμός των επιπτώσεων είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την επίτευξη της κατάλληλης χωροθέτησης των έργων. Γι’ αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας". Στην Ελλάδα ωστόσο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα ισχυρές αντιδράσεις από ομάδες πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς της αυτοδιοίκησης.
Το άρθρο συνεχίζει: "Για το εκτεταμένο κίνημα κατά των ΑΠΕ ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο οδήγησε σε άναρχη χωροθέτηση έργων, δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα σε σχέση με το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Μόνο στους δύο τελευταίους κύκλους της ΡΑΕ υποβλήθηκαν αιτήσεις για περίπου 54 GW, ισχύ που ισοδυναμεί με περίπου τρεις φορές την συνολική εγχώρια κατανάλωση (!!!). Από αυτές τις αιτήσεις ένα ποσοστό πάνω από 30%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ, αφορά επικαλύψεις γης (!!!)" Με άλλα λόγια, 1 στις 3 αιτήσεις γίνεται για την ίδια έκταση!
Και παρακάτω: "Το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει τον επενδυτή στο στάδιο της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας ή παραχώρησης χρήσης γης, με αποτέλεσμα μια περιοχή να τη διεκδικούν δύο και πολλές φορές περισσότεροι επενδυτές. Επιπλέον, δεν απαιτείται σε αυτό το στάδιο η πιστοποίηση οικονομικής φερεγγυότητας του επενδυτή, προσελκύοντας έτσι αμφισβητούμενης δυνατότητας επενδυτικό ενδιαφέρον."
Σωστά διαβάσατε, η χώρα μετατρέπεται σε ζούγκλα. Από ό,τι φαίνεται, κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσεγγίσει σοβαρούς επενδυτές, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι μια πλήρης απορρύθμιση κάθε νομικού πλαισίου που μπορεί να εξασφαλίσει τη νομιμότητα και την ιδιοκτησία.
Ένα ακόμη σημαντικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 05/03/2021 στον ενημερωτικό ιστότοπο energypress (Δείτε εδώ: https://energypress.gr/.../haos-me-ti-horothetisi-stis...) Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, "σχεδόν 1 στις 3 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από επενδυτές στον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020 αποδεικνύεται προβληματική ως προς τη χωροθέτηση του υποψήφιου έργου ΑΠΕ, καθώς σε άνω του 30% των 1.864 αιτημάτων που κατατέθηκαν για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ καταγράφονται εδαφικές επικαλύψεις (!!!). Το πρόβλημα εκτιμάται πως αφορά κατά βάση φωτοβολταϊκά έργα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία ακόμη ανησυχητική ένδειξη για τη διαφαινόμενη τάση υπερθέρμανσης του κλάδου των ΑΠΕ συνολικά, με όσες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί αυτή να επιφέρει."
Και συνεχίζει: "Εξάλλου, το υψηλό ποσοστό εδαφικών επικαλύψεων μαρτυρά πως ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων αφορά σχέδια για τα οποία δεν έχει γίνει καμία προεργασία κατοχύρωσης της γεωγραφικής περιοχής που δεσμεύουν. Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως «βρίσκονται εντελώς στον αέρα» αναφορικά με την έκταση γης στην οποία υποτίθεται ότι προορίζονται να εγκατασταθούν."
Παρακάτω αναφέρεται ρητά ότι πολλά έργα δεσμεύουν γη εντελώς ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ (ακόμα και ιδιωτικές εκτάσεις), χωρίς να υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.
Ως λύση εξετάζεται, σε περίπτωση πολλών αιτήσεων, "η ΡΑΕ να προκρίνει εκείνο το έργο για το οποίο αποδεικνύεται η κυριότητα, η κατοχή ή η νόμιμη χρήση του «γηπέδου» που δεσμεύει." Προσέξτε: ΜΟΝΟ σε περίπτωση πολλαπλών αιτήσεων!
Αυτό που ζούμε είναι κάτι πρωτοφανές μάλλον στα χρονικά της Ελλάδας. Ποτέ ξανά δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα ολοκληρωτικό ξεπούλημα όλης της χώρας, εκτάσεων ιδιωτικών, εκτάσεων δημοτικών/κοινοτικών, εκτάσεων του δημοσίου. Αλλά πώς αλλιώς θα μπορέσουμε να γίνουμε ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, όπως οραματίζεται η κυβέρνηση;
 
14/04/2014
ΠΗΓΗ: el-gr.facebook.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση