Επανακατάθεση αιτήματος για αποτροπή περιβαλλοντικής ζημιάς στους Δελφούς

Από τις  8-5-2015 η  Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχουν καταθέσει το υπ. αριθμ. 82 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ προκειμένου να προστατευτεί το Δημόσιο συμφέρον από ζημιές απροσδιόριστα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να μην εκτεθεί σε κινδύνους  ο παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας φυσικός και Πολιτιστικός πλούτος της περιοχής των Δελφών.

Ενδεικτικά, το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι η εταιρία S&B συμφερόντων Κου Οδυσσέα Κυριακόπουλου (σήμερα συγχωνευμένη στην πολυεθνική IMERYS) έχει καταπατήσει επι δεκαετίες πλήθος Νόμων και υποχρεώσεων κατά την άσκηση της μεταλλείας στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών (λιμάνι Δελφών και ορεινά) «χρωστώντας» σήμερα απροσδιόριστα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο είτε σε εργασίες αποκατάστασης των τεράστιων σεληνιακών τοπίων που δημιούργησε  εξορύσσοντας βωξίτη, είτε  απ’ ευθείας απ’ ότι προκύψει από την καταγραφή και καταλογισμό τον παραβάσεων αυτών. «Επίσης  στο λιμάνι  του Παγκόσμιου Μνημείου των Δελφών   (δίπλα σε κατοικημένη πόλη, εντός του  προστατευόμενου «Δελφικού Τοπίου» , Natura 2000 κ.α.) η εικόνα των παράνομων εγκαταστάσεων  βωξίτη της S&B εκθέτει διεθνώς την χώρα μας  σε χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.». Αναφέρει δε πως βρίσκεται σε εξέλιξη (Μάιος του 2015) αγορά του Βωξίτη της Φωκίδας από την εταιρία ΕΛΜΙΝ με τρόπο (αναφέρονται λεπτομέρειες) που εφόσον ολοκληρωθεί   θα δημιουργηθεί το νομικό όχημα για την αποποίηση των υποχρεώσεων του παρελθόντος εις βάρος του Δημοσίου. Πριν την αναφορά των αιτημάτων, γράφει: «Το να κινητοποιηθείτε   όχι άμεσα αλλά σε λίγο θα αποτελέσει   ένα νέο μεγάλο   σκάνδαλο  από αυτά που κατέστρεψαν  την Ελλάδα.».

Χωρίς να χρειάζεται πολύ ανάλυση  για να αποφανθεί κάποιος εάν αυτό είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης ή τυχαίο γεγονός, σήμερα έχει επιβεβαιωθεί πέραν κάθε αμφιβολίας και με τον πιο επίσημο δυνατό τρόπο ο ισχυρισμός τους ότι επιχειρείτε πλαγίως η απόδοση επίσημου Χωροταξικού χαρακτήρα «μεταλλευτικής χρήσης»  στο λιμάνι των Δελφών, σε περιοχές εντός Δελφικού Τοπίου,  όπου από την δεκαετία του 80 απαγορεύονται στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής  ακόμα και μικρές τουριστικές ή αγροτικές εγκαταστάσεις.

Η ευρύτερη περιοχή των Δελφών κατέχει νευραλγικό ρόλο σε κάθε σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Κορινθιακού Κόλπου που πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην Εθνική προσπάθεια. Από το 2009 μέχρι το 2014 όμως έχουν καταγραφεί δεκάδες  περιπτώσεις συντονισμένων  «λαθών» «παραλήψεων» και «βραδυπορίας»  της Πολιτείας, όλα στην ίδια κατεύθυνση συγκάλυψης και εξυπηρέτησης των ίδιων ιδιωτικών  οικονομικών συμφερόντων του βωξίτη (αν κάποιος θελήσει να ψάξει για πιθανό κίνητρο) εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας, του πραγματικού πλούτου των Δελφών και προς οικονομική εξόντωση της κοινωνίας των   Δελφών (πλήρη απαξίωση του Τουρισμού και της προώθησης της παραγωγής του ελαιώνα των Δελφών ως ποιοτική).  

Εάν έχουμε αντιληφθεί ορθά, εάν η αγορά του βωξίτη της Φωκίδας από την ΕΛΜΙΝ ολοκληρωθεί χωρίς κάποιος (εσείς) να έχετε προστατέψει το Δημόσιο συμφέρον  μεταξύ των άλλων    θα συμβούν και τα εξής: 

Εικονικές αποκαταστάσεις που  έχουν παραληφθεί  ως  αποδεκτές από   τις αρμόδιες υπηρεσίες,   δεν θα μπορούν να επανεξεταστούν και να υποχρεωθούν αυτοί που κέρδισαν από την καταστροφή να δώσουν τα αντίστοιχα εκατομμύρια ευρώ σε θέσεις εργασίας κ.λ.π, στην τοπική και Εθνική Οικονομία. Η S&B και ο Κος Κυριακόπουλος θα έχει πουλήσει και θα έχει φύγει και η ΕΛΜΙΝ που αγόρασε θα έχει βασιστεί στις υπογραφές των Υπηρεσιών παραλαβής ότι όλα ήταν καλά. Επίσης όλες οι απαράδεκτες και ζημιογόνες για το Δημόσιο συμφέρον  άδειες που έχουν δοθεί με συγκάλυψη των παρανομιών και αγνόηση των καταγγελιών (π.χ. εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών), θα ισχύουν διότι υπογραμμένες από το Δημόσιο θα τις έχει αγοράσει η ΕΛΜΙΝ. Ανάκλησή τους θα σημαίνει υπέρογκες αποζημιώσεις στον εξαπατημένο από το Δημόσιο αγοραστή. Έτσι 1) με τέτοιες άδειες τα προσδοκώμενα κέρδη για την ΕΛΜΙΝ θα μεγιστοποιηθούν 2)οι έχοντες συμφέροντα στην S&B  και θα πουλήσουν στην μέγιστη δυνατή τιμή  και θα οριστικοποιηθεί ότι ο πλούτος που προέκυψε μη κάνοντας τις αποκαταστάσεις κ.λ.π.   θα μείνει για πάντα στην τσέπη τους.  Σήμερα, η ΕΛΜΙΝ και η IMERYS  παρουσιάζονται ως χορηγοί Φόρουμ υψηλού επιπέδου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Δελφούς στο τέλος Φεβρουαρίου,…, με θέμα την οικονομική ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι περεταίρω σχόλια είναι περιττά.

Επανακαταθέτουμε το    το υπ. αρίθμ. 82 από 8-5-2015 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗΣ από την   Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και αιτούμαστε:

1)την ενημέρωσή μας για το με ποιες ενέργειες έχετε εξασφαλίσει με αποδείξεις  ότι η ΕΛΜΙΝ είναι ενήμερη για τους ελέγχους που εκκρεμούν  , άρα και τις υποχρεώσεις ακυρώσεις κ.λ.π.  που πιθανόν να προκύψουν, προκειμένου να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια κατά την αγορά του βωξίτη των Δελφών.

2)Σε ποια άλλα εξορυκτικά πεδία έχετε κάνει έλεγχο μέχρι σήμερα μιάς και από το πρώτο που ελέγχθηκε στην θέση ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ μετά από τέσσερα χρόνια αγώνων προέκυψε ότι οι καταγγελίες ευσταθούν;   

3) Σε ποιες  περιοχές εξόρυξης που έχουν παραληφθεί από το Δημόσιο ως ικανοποιητικά   αποκατεστημένες    κάνατε έλεγχο εάν η αποκατάσταση είναι πραγματική ή εικονική ;

4)Πολύ συχνά σε αναφορές εκπροσώπων και Υπουργών της Κυβέρνησής σας αναφέρεται η σημαντικότητα της εθελοντικής προσφοράς στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας. Σας υπενθυμίζουμε την εθελοντική   εργασία  ελέγχων που έχουν προσφέρει οι πολίτες της περιοχής των Δελφών τα τελευταία χρόνια αλλά έχει αγνοηθεί.   Σε συνέχεια της προσφοράς αυτής, η Ομοσπονδία μας προσφέρει εθελοντικό έλεγχο από Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, αρχικά με αντιπαράθεση βάση συντεταγμένων   σύγχρονων  δορυφορικών αεροφωτογραφιών   με τα τοπογραφικά των κατά καιρούς τελικών αδειών εξόρυξης ή των οριστικά παρειλημμένων ως αποκατεστημένες προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση. Επειδή μέχρι σήμερα οι αρμόδιες Υπηρεσίες είτε δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν είτε είναι αρνητικές σε συνεργασία  παρακαλούμε πολύ:

α) να μας ενημερώσετε ποια είναι η αρμόδια Διεύθυνση (πλήρη στοιχεία) και τα ονοματεπώνυμα των κατά τον Νόμο υπευθύνων Υπαλλήλων σήμερα για την τήρηση  και διαχείριση των αρχείων των τελικών αδειών εξόρυξης στην Φωκίδα και Φθιώτιδα και να τους δώσετε την εντολή (με κοινοποίηση σε εμάς) να συνεργαστούν μαζί μας στην έκδοση αντιγράφων των Τοπογραφικών των τελικών αδειών εξόρυξης που έχουν εκδοθεί από το 1995 μέχρι και το 2005  (και σε επόμενο χρόνο από το 1985 μέχρι το 1995).

β) να μας ενημερώσετε ποια είναι η αρμόδια Διεύθυνση (πλήρη στοιχεία) και τα ονοματεπώνυμα των κατά τον Νόμο υπευθύνων Υπαλλήλων σήμερα για τον έλεγχο και παραλαβή των εξορυκτικών πεδίων που αποκαθιστά κατά καιρούς   η S&B και η ΕΛΜΙΝ   στην περιοχή της Φωκίδας  και Φθιώτιδας καθώς και για την τήρηση  και διαχείριση των αρχείων των παραλαβών στο παρελθόν. Να τους δώσετε την εντολή (με κοινοποίηση σε εμάς) να συνεργαστούν μαζί μας στην έκδοση αντιγράφων των Τοπογραφικών των περιοχών που έχουν παραληφθεί ως ικανοποιητικά αποκατεστημένες από το 1979 μέχρι σήμερα.

5)Να διερευνήσετε με τις ταχύτερες δυνατές  διαδικασίες και να μας ενημερώσετε για τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που ως υπάλληλοι και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης είχαν την κατά το νόμο ευθύνη να έχουν γίνει οι έλεγχοι από τις καταγγελίες του 2010.

6)Επιπλέον της ενημέρωσής μας, τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και   πιθανής σκοπιμότητας των   σχετικών «λαθών» και «παραλήψεων» , ή στην καλύτερη περίπτωση (για αυτούς)  έλεγχο  ικανότητας να κατέχουν θέση στο Δημόσιο, για όλους τους εμπλεκόμενους στο προηγούμενο  αιτήματα (5). Είναι πιστεύουμε κατανοητό ότι   κατά τον έλεγχο αυτό  δεν θα πρέπει   να γίνει δεκτό να  επικαλεστούν   στο  οποιοδήποτε  σημείο «άνωθεν εντολή»  χωρίς να κατονομάσουν τον εντολέα οπότε ο έλεγχος να επεκταθεί και σε αυτόν.

7)Εφόσον προκύπτουν λόγοι, την δρομολόγηση για πλήρη και υποδειγματική άσκηση όλων των διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, όπως αναλογεί στις απαιτήσεις της εποχής και την κατάσταση που έχει περιέλθει όλη η Ελληνική κοινωνία εξαιτίας αυτών των μηχανισμών και αυτών των συμπεριφορών. 

8)Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως το συντομότερο δυνατό   στα αιτήματά μας ή για τις  ενέργειές σας προκειμένου   να απαντηθούν όσα απαιτούν περισσότερο  χρόνο (προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους).

Παρακαλούμε ως καθ’ ύλην Αρμόδιοι ή συναρμόδιοι, για κάποια εκ των αιτημάτων μας  έκαστος αποδέκτης, να φροντίσετε να απαντηθούν τα αιτήματά μας στο σύνολό τους. Πιστεύουμε ότι η παρέμβασή μας συμβάλει  στο δύσκολο έργο σας για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία και την εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης Απευθυνόμαστε σε εσάς   συνολικά διότι στα επίπεδα υφισταμένων Υπηρεσιών σας δεν έχει καταστεί δυνατό να δοθούν απαντήσεις και για να έχετε όλοι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα του θέματος.   

Στην διάθεσή σας για περεταίρω πληροφορίες και διευκρινήσεις.

ΠΡΟΣ

1.Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Π. Παυλόπουλο

2.Πρωθυπουργό της Ελλάδας  Κο Α. Τσίπρα

3.Υπουργό Οικονομικών Κο Ε. Τσακαλώτο

4.Υπουργό ΠΕΚΑ  Κο Π. Σκουρλέτη

5.Αναπλ. Υπουργό ΠΕΚΑ  Κο Γ. Τσιρώνη

6.Υπουργό Πολιτισμού Κο Α.Μπαλτά

7.Υπουργό  Τουρισμού Κα Ε. Κουντουρά

8.Υπουργό Δικαιοσύνης Κο Ν. Παρασκευόπουλο

9.Υπουργό Εσωτερικών Κο Π. Κουρουμπλή

10.Γενικό Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκησης

11.Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

12.Συνήγορο του Πολίτη

13.Βουλευτή Φωκίδας Κ. Η. Κωστοπαναγιώτου

14.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας

Παρακάτω παρατίθεται συνημμένο έγγραφο που συνόδευε την ανωτέρω επιστολή:

ΑΠΟ

1. Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας

Γεώργιος Κόλλιας

2. Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Παπαγεωργίου Απόστολος

ΠΡΟΣ

 1. ΠρωθυπουργόΚοΑλέξανδρο Τσίπρα
 2. Υπουργό ΠΕΚΑ Κο Παναγιώτη Λαφαζάνη
 3. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Κο Γιάννη Τσιρώνη
 4. Υπουργό Οικονομικών Κο ΓιάνηΒαρουφάκη
 5. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κα Νάντια Βαλαβάνη
 6. Υπουργό Επικρατείας για την Πάταξη της Διαφθοράς Κο Παναγιώτη Νικολούδη
 7. Υπουργό Δικαιοσύνης  Κο Νικόλαο Παρασκευόπουλο
 8. Βουλευτή Φωκίδας Κο Ηλία Κωστοπαναγιώτου
 9. Συνήγορο του Πολίτη
 10. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας

 

ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Αίτημα ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ παρέμβασης για αποτροπή οριστικοποίησης  οικονομικής και περιβαλλοντικής              ζημιάς εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από την δραστηριότητα εξόρυξης βωξίτη στην Φωκίδα.

Από το   2010 και επί πέντε  χρόνια μέχρι σήμερα Φορείς και κάτοικοι έχουμε καταγγείλει  επώνυμα και επανειλημμένα την  εταιρία S&B για πλήθος παρανομιών και στις περιοχές εξόρυξης βωξίτη  και στις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι των Δελφών. Οι καταγγελίες αυτές αγνοήθηκαν και οι καταγγέλλοντες  εξαντλήσαμε  όλα τα νόμιμα μέσα προσφεύγοντας και στην Δικαιοσύνη χωρίς κανένα αποτέλεσμα και από εκεί. Τα εκτεταμένα σεληνιακά τοπία στον ορεινό όγκο της Φωκίδας είναι μόνιμα εκεί επί δεκαετίες και θα παραμείνουν δυστυχώς ορατά για κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης  στο λιμάνιτου Παγκόσμιου Μνημείου των Δελφών (δίπλα σε κατοικημένη πόλη, εντός του προστατευόμενου «Δελφικού Τοπίου», Natura 2000 κ.α.) η εικόνα των παράνομων εγκαταστάσεων  βωξίτη της S&B εκθέτει διεθνώς την χώρα μας σε χιλιάδες επισκέπτεςκαθημερινά.

Μετά από  μεγάλες πιέσεις των καταγγελλόντων με τον   πρώτο (μοναδικό μέχρι σήμερα) έλεγχο σε ένα συγκεκριμένο  πεδίο εξόρυξης στην Γκιώνα επιβεβαιώθηκε η  ορθότητα των καταγγελιών (πρόστιμα 29.000 €). Παρά το γεγονός της επιβεβαίωσης     δεν υπήρξε καμίααυτόματη συνέχιση των ελέγχων από πλευράς Πολιτείας που απώλεσε  κάθε δικαιολογία για την απραξία της  καθιστώντας  την υπόθεση σκάνδαλο συγκάλυψης.  Από το 2010 μέχρι χθες το σκάνδαλο δεν αφορά μόνο την αποσιώπηση του παρελθόντος   αλλά συνέχισε να εξελίσσεται   με την  Ελληνική Πολιτεία (ΟΤΑ, τοπικές Υπηρεσίες και Υπουργεία) να εξακολουθούν    την αδιάκριτη στήριξη  των συμφερόντων της  S&Bεγκρίνοντας  κάθε αίτημά της  αγνοώντας  και πάλι    τεκμηριωμένες ενστάσεις,  γενικές και ειδικές  καταγγελίες.  Σήμερα, αντί  να γίνονται έλεγχοι να επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις και  συμμόρφωση με την  Ελληνική Νομοθεσία , οι Τοπικοί ΟΤΑ εξακολουθούν  την ίδια στάση φτάνοντας  μέχρι να στηρίζουν με κάθε   τρόπο    τον  Χωροταξικό χαρακτηρισμό  των παράνομων εγκαταστάσεων της S&B στο λιμάνι των Δελφών μέσα στο αρχαιολογικά προστατευόμενο (από το 1981) Δελφικό Τοπίο ως «Μεταλλευτική Περιοχή»  με τον Δήμαρχο Δελφών να επιχειρεί αποποίηση των ευθυνών του επιρρίπτοντας  με Δελτίο Τύπου  πλήρη ευθύνη στην κεντρική εξουσία και τα Υπουργεία σας  για την στάση τους μέχρι σήμερα και για την συνέχεια καθιστά ονομαστικά  υπεύθυνους αποκλειστικά και μόνο  την σημερινή Κυβέρνηση και εσάς τους ίδιους τους σημερινούς Υπουργούς (Το Δελτίο Τύπου στο συν.18 Παραρτήματος). 

Σήμερα, Μάιοςτου2015, έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες  συνθήκες, που απαιτούν την ΑΜΕΣΗ  και ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  παρέμβαση όλων σας,για να μην οριστικοποιηθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από αυτές τις παρανομίεςσε βάρος του Δημοσίου Συμφέροντος ,με απαλλαγή των πραγματικών υπαίτιων από τις  υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους.

Αναλυτικότερα:

Aπό το 2010 καταγγέλλεταιστις διάφορες Υπηρεσίες, Υπουργεία  Σώματα Επιθεωρητών κ.λ.π. ότι η εν λόγω εταιρία επί σειρά ετών:

α) Καταθέτει  συστηματικά  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ελλιπούς  περιεχομένου αλλά παρ’ όλα αυτά αυτές εγκρίνονταισυστηματικά με αγνόηση κάθε ένστασης και καταγγελίας.  

β) Κάνει εξορύξεις καταστρέφοντας επιφανειακές εκτάσεις δάσους και πέραν των αδειοδοτημένων ορίων.

γ) Κάνει εξόρυξη μικρών επιφανειακών κοιτασμάτων (που βρίσκονται δίπλα στα κατά καιρούς αδειοδοτημένα κύρια κοιτάσματα) χωρίς καμία άδεια.

δ) Κατά την διάρκεια των εξορύξεων κάνει αδιάκριτη απόθεση αδρανών εκτός αδειοδοτημένωνχώρων,εις βάρος επιπλέον δασικών εκτάσεων.

ε) Δεν εκτελεί αποκαταστάσεις στις περιοχές που υποχρεούται ή εκτελεί φτηνές παρεμβάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα που γίνονται όμως αποδεκτές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ως ικανοποιητικές.

Οι συμβατικές αποκαταστάσεις  στον ορεινό όγκο πριν από κάποια χρόνια, σύμφωνα με αναφορά  σε  τοπική εφημερίδαείχαν εκτιμηθεί  σε δεκάδες  εκατομμύρια Ευρώ.Το πραγματικό ποσό μπορούν να το υπολογίσουν φυσικά μόνο οι Αρμόδιες αρχές μετά από τους απαραίτητους έλεγχους, εάν ενεργήσουν όπως είναι υποχρεωμένες. Προστίθεται  το κόστοςτων αποκαταστάσεωντων παράνομα  ληφθέντων κοιτασμάτων. Προστίθεται   η αποκατάσταση των καταστροφών από την αδιάκριτη διάθεση αδρανών. Προστίθεται  η πραγματική αποκατάσταση των   «δήθεν» υλοποιημένων αποκαταστάσεων. Προστίθενται  τα  πρόστιμα που δύνανται  να πολλαπλασιάσουν  τις υποχρεώσεις αυτές. Προστίθεται η πλήρης απαξίωση πολύ μεγάλων    εκτάσεων γης όπου έχει γίνει εξόρυξη και πολλαπλάσιων εκτάσεων  με θέα τα σεληνιακά τοπία(φόροι ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης κ.λ.π.). Προστίθεται  η οικονομική ζημιά από την   εξάλειψη άλλων (ανταγωνιστικών της εξόρυξης) υφισταμένων  ή δυνητικών οικονομικών δραστηριοτήτων της τοπικής οικονομίαςμετά από 50 χρόνια  πλήρους «κυριαρχίας»  σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας  του τόπου. Επιπλέον των οικονομικά μετρήσιμων μεγεθών,προστίθεται  το θέμα της υγείας χιλιάδων μόνιμων κατοίκων και η μόλυνση  και  η καταστροφή δασώνκαι θάλασσας  υψηλής περιβαλλοντικής αξίας .  Τα προαναφερόμενα αφορούν  Δημόσιο πλούτο που η S&Bέχει καρπωθεί  επί δεκαετίες και οφείλει, όπως ορίζουν οι Νόμοι,  να αποδώσει στην     τοπική και  και στην Εθνική οικονομίαως αποζημιώσεις για τις παρανομίες της  και σαν μισθούς και έργο μεταφοράς υλικών για τις αποκαταστάσεις που χρωστάει .  Τα χρήματα αυτά είναι, κατά την κοινή λογική,  χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιοίδια με αυτάτου μη καταβαλλόμενου ΦΠΑ  απόάλλες επιχειρήσεις. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, μέχρι σήμερα  και εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι Υπηρεσίες σας και τα Υπουργεία σας  επιχειρούν να τα «χαρίσουν»  μη πιστοποιώντας τα όπως  είναι υποχρεωμένα. 

Με   κατανόηση στην ιδιαίτερη συγκυρία της εποχής , οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι το θέμα είναι ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ διότι η συνέχιση της  «βραδυπορίας»  και «δυσλειτουργίας»   θα  προσφέρει   πολύτιμο χρόνο  ώστε ,οι  υπαίτιοι για τα προαναφερόμενα,να ολοκληρώσουν τις νομικές ενέργειες για τη μεταβίβαση της εταιρείας  και τη δημιουργία του νομικού οχήματος για την αποποίηση των υποχρεώσεών  της.Οι ενέργειες αυτές αφορούντην ολοκλήρωση  της ΤΡΙΤΗΣ, και τελευταίας για αυτούς, επιχειρηματικής    αγοραπωλησίας σχετικά με τον Βωξίτη της Φωκίδας.  

Οι τρείς αγοραπωλησίες είναι οι εξής:

 • Η εταιρεία S&B,συμφερόντων οικογένειας Οδυσσέα Κυριακόπουλου, διαχώρισε στις αρχές του 2013   πλήρως την δραστηριότητα  του βωξίτη στην Φωκίδα μεταβιβάζοντάς την στην ανεξάρτητη εταιρία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες επίσης συμφερόντων Κυριακόπουλου.
 • Η μητρική S&B συγχωνεύτηκε  το 2014 στην  πολυεθνική εταιρία εξορύξεων Imerys με έδρα εκτός Ελλάδας απομακρύνοντας νομικά  τους υπόχρεουςγια τα  προαναφερόμενα  από   την πλευρά της S&B από  πιθανή   απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου.  
 • Η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, που εξακολουθεί να είναι  συμφερόντων Κυριακόπουλου και  με έδρα την Ελλάδα,  σύμφωνα με επίσημα δημοσιεύματα, μεταβίβασε πρόσφατα  το πλήρες πακέτο μετοχών της  στην ΕΛΜΙΝ – ΚΕΡΝΕΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες για λίγους ακόμη μήνεςθα εκκρεμούν  δεσμεύσεις της ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ (με μορφή ποινικής ρήτρας ή κάτι παρόμοιο) για στοιχεία σχετικά με την αγοραπωλησία. Εσείς μπορείτε αρμοδίως να ενημερωθείτε συγκεκριμένα, οπότε και να προσδιοριστεί το μέγεθος του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ που έχουμε αποδώσει στο παρόν  αίτημα.  Η λήξη των δεσμεύσεων αυτών είναι η τελευταία σχέση των πρώην ιδιοκτητών της S&Bμε το αντικείμενο του βωξίτη. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα θέσει τα φυσικά πρόσωπα  - κύριους μέτοχους , τους ωφελημένους  από  τις αναπάντητες καταγγελίες,στην μέγιστη δυνατή νομική απόσταση ασφαλείας από τις υποχρεώσεις τους .

Το να κινητοποιηθείτε   όχι άμεσα αλλά σε λίγοθα αποτελέσει   ένα νέο μεγάλο   σκάνδαλο  από αυτά που κατέστρεψαν  την Ελλάδα.Σε κάθε περίπτωση, κάποιος πρέπει να πληρώσει για όλα αυτά και μετά να γίνει συζήτηση  για οποιαδήποτε  νέα αδειοδότηση και συνέχιση εξόρυξης Βωξίτη στον  Νομό Φωκίδας από οποιονδήποτε  όσο ορθά και να προτίθεται να το πράξει. Αν η Ελληνική Πολιτεία δεν πράξει τα αυτονόητα που αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να προστατέψει  το Δημόσιο Οικονομικό Συμφέρον, την Ελληνική γη και την τοπική κοινωνία από τους ασκούντες εξόρυξη βωξίτη στο Νομό Φωκίδας,  θα είναι τουλάχιστον ανήθικο να συζητά για έκδοση νέων αδειών ακόμη και αν υπόσχονται την τήρηση της πιο αυστηρής εκδοχής της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.     

Αιτούμαστε:

 • Την άμεση παρέμβασή σας με επίσημη επικοινωνία και ενημέρωση της ΕΛΜΙΝ ΚΕΡΝΕΟΣ  για τις εκκρεμότητες ελέγχου αυτών των καταγγελιών ώστε να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια και ευθύνες της Ελληνικής Πολιτείας όταν κληθεί αυτή να πληρώσει τα χρέη της S&B.
 • Την άμεση σύσταση ελεγκτικών οργάνων που θα αρχίσουν άμεσα τον συστηματικό έλεγχο της πραγματικής κατάστασης  στα πεδία άσκησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας της S&B (ορεινό όγκο και παραλιακές εγκαταστάσεις) , ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες αδειοδοτήσεις και πηγαίνοντας προς τα πίσω στο χρόνο, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί δικαιολογία, μιας  και  οι λίγες μόνο ώρες απασχόλησης  του τοπικού κλιμακίου  που έκανε τον μοναδικό  ουσιαστικό έλεγχο σε  ένα μόνο πεδίο εξόρυξης, απέφερε πρόστιμα 29.000 ευρώ (δες συν. στοιχεία).
 • Την άμεση εντολή προς κάθε αρμόδιο ή συναρμόδιο ή της σύσταση κεντρικού οργάνου για την ιδιαίτερη περίπτωση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων της S&B στο λιμάνι των Δελφών. Για αυτό το θέμα θα σας γίνει αναλυτική αναφορά σε επόμενα έγγραφά μας.
 • Να εφαρμοστεί η διεθνής τακτική  διαχείρισης   του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού σε παρόμοιες καταστάσεις. Με την αναδιάρθρωση της εξόρυξης βωξίτη στη Φωκίδα αναμένονται  απολύσεις και διακοπή συνεργασίας με  πολλές δεκάδες  εργαζομένων και ιδιοκτητών αυτοκινήτων μεταφοράς βωξίτη. Επιπλέον ανεργία σε μία τοπική οικονομία σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την μέση Ελληνική Περιφέρεια λόγο της  Εθνικής Οικονομικής  Κρίσης μιας και η συγκάλυψη της ασυδοσίας και αυθαιρεσίας  επί δεκαετίες έχει μηδενίσει του άλλους παραγωγικούς τομείς της περιοχής των Δελφών και της Φωκίδας (τουρισμός – γεωργία) παρά τα πολύ ισχυρά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.  Στις    πολιτισμένες περιοχές του πλανήτη,  όταν η μεταλλευτική δραστηριότητα μειώνει θέσεις εργασίας στην εξόρυξη,  οι άνεργοι απασχολούνται (μεταβατικά προς όποια άλλη απασχόληση)  για τα επόμενα λίγα χρόνια  στις αποκαταστάσεις περιβάλλοντος που οφείλει η εταιρία εξόρυξης. Να επιβληθεί άμεση έναρξη  υλοποίησης των οφειλόμενων από την S&B αποκαταστάσεων με απασχόληση των προς απόλυση εργαζομένωνκαι συνεργατών (και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη των πραγματικά ισχυρών κλάδων της περιοχής που μπορούν να υπερκαλύψουν την συνολική ζήτηση εργασίας στην Φωκίδα στηρίζοντας  το Πανελλαδικό θέμα της ανεργίας και της παραγωγής).
 • Κατά την εξέλιξη των ελέγχων των καταγγελιών,να ελεγχθούν και οι λόγοι για τους οποίους καθυστέρησε τόσο βολικά για την S&B η ενασχόληση της Ελληνικής Πολιτείας με αυτές και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν μπορεί να γίνει  αποδεκτό ότι το Δημόσιο απλά δυσλειτούργησε  πολλαπλά   και διαχρονικά εξυπηρετώντας  «συμπωματικά» πάντα   το ίδιο ιδιωτικό συμφέρον.
 • Να επιβάλλονται πλήρως τα πρόστιμα και να ασκούνται οι διώξεις, όπου προκύπτει, προκειμένου να αποκατασταθεί   το  «περί δικαίου κοινό αίσθημα»  της τοπικής κοινωνίας, το οποίο έχει καταρρακωθεί  τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας πολλούς αυτονόητους  κινδύνους. 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση