Υλικό τεκμηρίωσης

Mε την άδεια του Νομάρχη, συνεχίζεται η ρύπανση του Κορινθιακού απο την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου

Επέτρεψε τελικά ο Νομάρχης στο Αλουμίνιο της Ελλάδας, να χρησιμοποιεί την θάλασσα ως χωματερή βιομηχανικών καταλοίπων. Η σχετική άδεια, εκδόθηκε μετά απο περιπέτειες καθώς καθυστερούσε πάνω απο ένα χρόνο ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Φυσικά όλο αυτό το διάστημα το Αλουμίνιο της Ελλάδας συνέχιζε να ρίχνει την βιομηχανική του λάσπη στη θάλασσα όπως και τα προηγούμενα 50 χρόνια: χωρίς νόμιμη άδεια!

Επειδή όμως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αφού υπάρχουν αντιδράσεις (κυρίως απο την Άρτεμη, τη Συμπαράταξη και το δίκτυο των συλλόγων και κινήσεων του Κορινθιακού), τελικά εκδόθηκε και η απαραίτητη άδεια.

Ας θυμηθούμε κάποιες συμπτώσεις:

  1. Το Σεπτέμβρη του 2007 το Ν.Σ. ομόφωνα απέριψε την ΜΠΕ εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ. Ταυτόχρονα δήλωναν πομπωδώς αναρμοδιότητα υπογραφής της άδειας διάθεσης της ερυθράς ιλύος.
  2. Πέρυσι, το Νοέμβρη του 2008, το ΕΛΚΕΘΕ απέστειλε επίσημο έγγραφο σε ΥΠΕΧΩΔΕ και Νομάρχη, αναφέροντας ότι είχε ανησυχητικά αποτελέσματα σε μετρήσεις και ζητώντας να γίνει έρευνα. Απάντηση δεν πήρε απο κανένα.
  3. Τον ίδιο μήνα αντιπροσωπεία της Συμπαράταξης επισκέφθηκε το Νομάρχη ζητώντας του να προσφύγει κατά απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, στηριζόμενος σε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που γνωμοδοτούσε αρνητικά (υπό την πίεση εκατοντάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών) 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση