• Μεσόγειος Θάλασσα:

  Μια θάλασσα κλειστή

 • Κορινθιακός Κόλπος:

  Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

 • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

  είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

 • Ο Κορινθιακός Κόλπος

  αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

 • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Η «αντεπίθεση» της στεριάς

Μια καλή «κατεβασιά» από τα ποτάμια αρκεί να αντισταθμίσει τη διάβρωση των ακτών … φτάνει να έχει μείνει κάτι στα ποτάμια για να κατεβάσουν…

Δεκάδες τετραγωνικά μέτρα ολοκαίνουριας, φρέσκιας γης δημιουργήθηκαν στην παραλία της Αβύθου μετά από τη βροχή της 6ης Φεβρουαρίου 2012. Δημιουργός ήταν το μικρό ασήμαντο ρέμα που εκβάλει μπροστά στο κέντρο FUN. Μέσα σε λίγες ώρες αντισταθμίστηκε η διάβρωση και δημιουργήθηκε πολύτιμη παραλιακή γη,– μια υπηρεσία που, σε ένα τουριστικό μέρος που επενδύει στην παραλία του, αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Έχουμε επανειλημμένα πει ότι τα ποτάμια χτίζουν τις ακτές. Αυτό γίνεται εκατοστό – εκατοστό κάθε χρονιά αλλά κυρίως με δυναμικές «κατεβασιές» μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Αυτές οι ογκώδεις  κατεβασιές είναι «θησαυρός»,, αφού μέσα σε λίγες ώρες η στεριά κερδίζει κατά κράτος τη θάλασσα και αντισταθμίζει τις απώλειες από τη διάβρωση.

Πώς ένα τόσο μικρό ρεματάκι έκανε αυτό το θαύμα; Απλά, ακριβώς επειδή είναι μικρό, δεν είχε τραβήξει την προσοχή των εργολάβων και δεν είχαν αφαιρέσει τα «αδρανή» από την κοίτη του. Έτσι, είχε υλικό για να «κατεβάσει». Αντίθετα, τα μεγάλα ποτάμια της Αιγιάλειας, έχουν «ξεκοιλιαστεί» από τις αμμοληψίες και την απομάκρυνση αδρανών και έχουν ελάχιστα να κατεβάσουν. Έτσι, με τις μεγάλες βροχές της 6ης Φεβρουαρίου, η Αιγιάλεια έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει το κέρδος πολλών δεκάδων στρεμμάτων παραλίας (αρχικά στις εκβολές και κατόπιν -  με τη δράση των κυμάτων- σε όλο το μήκος των ακτών).

Το δυστύχημα είναι ότι διάφοροι «παράγοντες» διατυμπανίζουν ότι πρέπει άμεσα να γίνουν αντιπλημμυρικά και να καθαριστούν τα ποτάμια!!! Με αφορμή κάποια μπαζωμένα ρέματα ή άστοχα έργα (όπως στο Θολοπόταμο στην Αιγείρα) κατασκευάζουν τον κίνδυνο για υπερχείλιση των φυσικών ποταμών. Υποκύπτουν στις πιέσεις των εργολάβων για «επείγοντα» μέτρα με σκοπό να μπουν στα ποτάμια και να θησαυρίσουν πουλώντας τα «αδρανή».

Τα μόνα έργα που χρειάζονται είναι μικρές παρεμβάσεις για ενίσχυση των αναχωμάτων, καθαρισμός των μικρών ρεμάτων από μπάζα, ξύλα και καλάμια και διόρθωση των άστοχων έργων.

 

Κάθε άλλη παρέμβαση μέσα στα ποτάμια είναι καταστροφή για τις ακτές της Αιγιάλειας.

http://petrovouni.blogspot.gr/

 

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση