• Μεσόγειος Θάλασσα:

  Μια θάλασσα κλειστή

 • Κορινθιακός Κόλπος:

  Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

 • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

  είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

 • Ο Κορινθιακός Κόλπος

  αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

 • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Σπόροι Ελευθερίας: Εκδήλωση "Respect the Earth" - Να σεβαστούμε τη Φύση

Αγαπητοί συνάνθρωποι και συναγωνιστές,

Η επιστολή αυτή αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα. Η Αυτοδιαχειριζόμενη Τράπεζα Σπόρων ΣΠΟΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται στη φάση της οργάνωσης μιας μεγάλης εκδήλωσης που ονομάσαμε “Respect the Earth”, «Να σεβαστούμε τον Πλανήτη». Για τη Μητέρα Φύση και την Τέχνη. Θα λάβει χώρο στα Φιλιατρά Μεσσηνίας- στην άκρη της πόλης- και δίπλα στη Φύση- Στις 25 με 30 Ιουλίου του 2021.

Ο πυρήνας των θεμάτων μας είναι το Περιβάλλον. Το διατροφικό και ενεργειακό πρόβλημα. Ο κολεκτιβισμός. Η καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων και οι τρόποι που τη συνοδεύουν. Η αλληλεγγύη. Η ανταλλακτικότητα. Η βιοδυναμική γεωργία. Η κομποστοποίηση κ.λπ. Είναι η τρίτη εκδήλωση των ΣΠΟΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που γίνεται τα τελευταία καλοκαίρια, στέλνοντας ελπιδοφόρο, αφυπνιστικό μήνυμα.
Πριν από δύο, περίπου, χρόνια ξεκίνησε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας μια προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί η τοπική τράπεζα παραδοσιακών σπόρων. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που ιδρύσαμε τους «Σπόρους Ελευθερίας». Ο προσωπικός μας αγώνας είναι να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις παλιές ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μαζί με τις συνήθειες και τη φιλοσοφία ζωής που τους συνόδευαν για χιλιάδες χρόνια.

Είμαστε, λοιπόν, πρόσωπα που μας απασχολεί η σχέση της φύσης και του ανθρώπου της. Σκοπός μας είναι ο φυσικός ρυθμός εξέλιξης. Μας απασχολούν τα δικαιώματα της φύσης και του ανθρώπου της. Αποκτούμε φίλους και συνοδοιπόρους. Οι άνθρωποι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους φαίνεται να διψούν να ακούσουν και να συμμετέχουν σε κάτι τόσο ελπιδοφόρο.
Αναζητήσαμε παλιούς σπόρους και γνώσεις για την καλλιέργειά τους. Αποκτήσαμε και οργανώσαμε το αρχείο μας. Φτιάξαμε το πρώτο μας κηπάριο και αρχίσαμε μια συνεργασία με γεωργούς και φυσιολάτρες της περιοχής. Επιδιώξαμε επίσης, συνεργασία με παρόμοιες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίσαμε ανθρώπους που η ασχολία τους αυτή τους έχει κάνει απίστευτα γενναιόδωρους, χαρούμενους και αυτάρκεις. Καταλάβαμε πως όταν οι άνθρωποι βρίσκουν λύση στο πρόβλημα της διατροφής τους, σε μακροχρόνια βάση, νιώθουν πιο ελεύθεροι και ισορροπημένοι. Αυτήν τη λύση όμως, μπορεί να την προσφέρει μόνο ο παραδοσιακός σπόρος, ως ο σπόρος που γεννάει σπόρους, ο σπόρος που αντέχει.

Το διατροφικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα του Περιβάλλοντος. Επίσης, η αγοραστική δύναμή μας ως καταναλωτές, εμμέσως πλην σαφώς, διαμορφώνει την ηθική μας. Και την εικόνα του πλανήτη σήμερα!

03/05/2021

ΠΗΓΗ:topikopoiisi.eu

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση