Δράσεις

Μπορεί να αναγεννηθεί το δασικό οικοσύστημα της ορεινής Αιγιάλειας που κάηκε το 2007, αρκεί να βοηθήσουμε όλοι μας

Στις 31 Ιουλίου 2016, η αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης Αιγίου, φιλοξένησε μια ιδιαίτερης σημασίας για τους Αιγιαλείς  εκδήλωση, με θέμα ΄΄Η ορεινή Αιγιάλεια 9 χρόνια μετά την καταστροφή του 2007΄΄.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν πολύ μεγάλο και εκφράστηκε τόσο με ερωτήματα όσο και με παρεμβάσεις τους.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης, ο περιβαλλοντολογικός σύλλογος Αιγιάλειας ΄΄Η Ίριδα ΄΄ και η ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ΄΄Η Αλκυών΄΄.

Εισηγητές ήταν ο Ηλίας Τζηρίτης (συντονιστής τοπικών δράσεων – WWF Ελλάς), ο δρ. Γεώργιος Χρονόπουλος (δασολόγος) και ο Χρύσανθος Αλεξανδρόπουλος (δασοπόνος).

Ο 1ος εισηγητής παρουσίασε την τεχνική έκθεση της WWF που αφορούσε την αξιολόγηση της μεταπυρικής πορείας και αποκατάστασης των ορεινών όγκων της Αιγιάλειας.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ο καταστροφικός  ρόλος της βοσκής στις καμένες εκτάσεις, καθώς και ακριβώς ποιες περιοχές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να βοηθηθεί η αναγέννηση του δάσους.

Πρότεινε για την ανάκαμψη των πληγέντων οικοσυστημάτων:

  • εκπόνηση ειδικής λιβαδοπονικής μελέτης βοσκοϊκανότητας και βοσκοφόρτησης ανά δημοτικό διαμέρισμα ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη βάση για την ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Αιγιάλεια,
  • μετεγκατάσταση των κοπαδιών που επηρεάζουν άμεσα τις υπό ανάπτυξη περιοχές με κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων για τα κοπάδια τους,
  • μελέτη και ίδρυση κτηνοτροφικού πάρκου στην Αιγιάλεια σε συνδυασμό με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης,
  • αλλαγές στο σύστημα χορηγήσεων των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους (να αποζημιώνονται αποκλειστικά οι κτηνοτρόφοι που δεν προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νοποθεσία παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα ασχέτως καταδίκης τους, πχ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπων ή βόσκηση σε αναδασωτέες περιοχές.

Σε κάθε  περίπτωση είναι αναγκαίες οι δράσεις έγγραφης ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για το καθεστώς που διέπει τις αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και τις κυρώσεις από την άσκηση παράνομης δραστηριότητας.

Το 2017, που λήγει το απαγορευτικό της βοσκής στις αναδασωτέες  περιοχές  θα είναι σημαντικό για τις αποφάσεις που θα παρθούν για το μέλλον της καμένης περιοχής.

Οι τοπικές αρχές, οι παραγωγοί και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα μέτρα διαχείρισης που θα ληφθούν ώστε να προσαρμοστούν σε αυτά και να διαπιστώσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη των μέτρων ορθολογικής διαχείρισης.

Ο 2ος εισηγητής, ο κος Δασάρχης Αιγίου, ξεκίνησε την εισήγησή του παραθέτοντας μια συνοπτική εικόνα της αναγέννησης του δασικού οικοσυστήματος της ορεινής Αιγιάλειας.

Ακολούθως έκανε, με την βοήθεια αεροφωτογραφιών,  διαχρονικής αποτύπωσης  αλλά και σημερινής κατάστασης, ολοκληρωμένη αποτύπωση για την κάθε περιοχή σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων.

Όπου χρειαστεί να γίνει άρση απαγόρευσης της βοσκής θα γίνει κατόπιν μελέτης και με φειδώ.

 

Στην συνέχεια απαντήθηκαν δεκάδες ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Τέλος, ελπιδοφόρα ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι συμμετέχοντες πολίτες.

Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε μόνο  η μη συμμετοχή της δημοτικής αρχής, εκτός ενός δημοτικού συμβούλου.

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση