Απόφαση ΣτΕ 92/2022 κατά της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, δεν χρεώνεται λογιστικά, δεν αποτελεί αντικείμενο κέρδους. 

Διαβάστε Περισσότερα

Να πως μοιάζει ο βυθός της θάλασσας εξαιτίας της υπερεντατικής καλλιέργειας ......

Παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

 

Αναφορικά με την προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 70%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκε η πιθανή αναίρεση παλαιότερης θετικής γνωμάτευσης της Περιφέρειας. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ως επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου, συμμετείχε παρουσιάζοντας σημαντικά δεδομένα αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκληθούν εάν πραγματοποιηθεί αυτή η επέκταση.

Η ευρύτερη περιοχή του Αστακού – Εχινάδων – Καστού – Κάλαμου, ήδη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγει το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ έχει ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην αλιεία.

Οι δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν άλλη μία περιοχή όπου εφαρμόζεται το απαρχαιωμένο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στις ακτές, σε περιοχές με χαμηλή κυκλοφορία νερών, με γνώμονα το χαμηλό κόστος επένδυσης και συντήρησης. Αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου είναι η έντονη επιβάρυνση στα παράκτια οικοσυστήματα, η σημαντική υποβάθμιση του τουρισμού και της αλιείας, καθώς και η παραγωγή ψαριών χαμηλής ποιότητας και εμπορικής αξίας.

Αυτό το αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται επί δεκαετίες έχει τελικά καταστρέψει τη βιωσιμότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου πορεύονται από χρεωκοπία σε χρεωκοπία, επιβιώνοντας αρχικά με επιδοτήσεις, έπειτα με το χρηματιστήριο, σε συνέχεια υπό τραπεζική επιτήρηση και διαγραφή χρεών και πιο πρόσφατα το οικονομικό παιχνίδι μεταφοράς της ιδιοκτησίας από το ένα ξένο fund σε άλλο.

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην εποχή της "πράσινης" και της "γαλάζιας" ανάπτυξης, είναι φυσικά εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας που αγωνίζονται να επιβιώσουν, αλλά και εις βάρος των τοπικών κοινωνιών.

H προγραμματιζόμενη αύξηση της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής κατά 70% στο πλαίσιο της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, έχει προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση, αλλά και την εύλογη αγωνία των τοπικών κοινωνιών και αρχών, οι οποίοι βλέπουν να μετατρέπεται ο τόπος τους, από περιοχή διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας και μοναδικής ομορφιάς σε μία βιομηχανική ζώνη που θα αποκλείει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή χρήση από τους ίδιους τους κατοίκους.

Πάγια θέση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι ότι οι ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες πρέπει να μεταφερθούν στο ανοιχτό πέλαγος, ή/και σε περιοχές με καλή κυκλοφορία του νερού, ενώ η φέρουσα ικανότητα πρέπει να είναι συμβατή με την πραγματική δυνατότητα του κάθε τόπου και να μην υπολογίζεται με κριτήριο τα οικονομικά μοντέλα,όπως είθισται στην Ελλάδα.
Αυτή η προσέγγιση, ως ένα πραγματικά βιώσιμο - περιβαλλοντικά και οικονομικά - μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Ε.Ε.

Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος όπου:


- οι μονάδες έχουν εγκατασταθεί 1,5+ χλμ. από τις ακτές (και όχι κοντά στις ακτές, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα)
- έχουν ελάχιστη θνησιμότητα των ψαριών (σε αντίθεση με τις ελληνικές μονάδες εντατικής καλλιέργειας όπου η τα ποσοστά θνησιμότητας φτάνουν και το 40%)
- έχουν πιστοποίηση για τη μη-χρήση αντιβιοτικών (σε αντίθεση με την εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών που γίνεται στην πλειονότητα των μονάδων στην Ελλάδα)
- τα προϊόντα τους είναι περιζήτητα στις μεγάλες διεθνείς αγορές (σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που πωλούνται από τις μεγάλες εταιρείες κάτω του κόστους).

Σημαντικότερο όλων, είναι να συνειδητοποιήσουμε πριν να είναι πολύ αργά, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε καταστρέφοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο κρίσεων.

 

Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»
Αναστασία Μήλιου

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών δείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Βίντεο - Tο Αρχιπέλαγος σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα "Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά"

Άρθρο - “Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά” στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

 

Στην Αχαία, ο Δήμος Αιγιάλειας και η ΔΕΥΑ θέλουν να υδρεύσουν το Αίγιο και τα πεδινά Δ.Δ διαμερίσματα από τα επιφανειακά νερά του ποταμού Σελινούντα

Η ΑΛΚΥΩΝ υπέβαλε ένσταση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.

Διαβάστε Περισσότερα

Με ΣΔΙΤ θα πωληθεί το νερό: Στο «πιάτο» της MEKOROT είναι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΔΕΥΑ

Άκρως αποκαλυπτική η κοινή ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ. Ο τρόπος που το νερό θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια θα είναι με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα).

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ανθρώπινη Ασπίδα για το δημόσιο νερό από δεκάδες οργανώσεις στην 3η Πανελλαδική Συνάντηση για το νερό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26/11/2016 στη Αθήνα, η 3η Πανελλαδική Συνάντηση για το , που διοργάνωσε το «ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ» εκ μέρους της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το νερό.

Διαβάστε Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: “Yποχρεωτικότητα των δήμων για Δημόσιες βρύσες”

Καλοκαίρι, καύσωνας, η θερμοκρασία σταθερά μια εβδομάδα κοντά στους 40 βαθμούς και τι πιο φυσικό από την ανάγκη για δροσερό νερό.

Διαβάστε Περισσότερα

4η Πανελλαδική Συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων νερού, Βόλος, 18-19 Νοε. 2017

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ - Δίκτυο Κινημάτων και Συλλογικοτήτων
symmaxianerou.blogspot.gr

Ανοιχτό κάλεσμα για την 4η πανελλαδική συνάντηση

της Συμμαχίας για το Νερό

Βόλος 18-19 Νοεμβρίου 2017

Διαβάστε Περισσότερα

Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό: Είμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους του Βόλου

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το ΝΕΡΟ –  Δίκτυο Κινημάτων και Συλλογικοτήτων
 
Μετά την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, επιχειρείται ιδιωτικοποίηση του νερού στην περιφέρεια, αρχής γενομένης από τον Βόλο. Παρά τις  προεκλογικές εγγυήσεις ότι η δημοτική αρχή θα προστατεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι με αφορμή την -μόνιμη όπως φαίνεται δυσλειτουργία των ΕΕΛ και την προκαλούμενη ρύπανση του Παγασητικού- η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ προτίθεται να αναθέσει σε ιδιώτη επενδυτή την λειτουργία τους, προαναγγέλλοντας μάλιστα την μετακίνηση των 27 εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες την δημοτικής επιχείρησης.

Διαβάστε Περισσότερα

3η Πανελλαδική Συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων νερού

Η Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό είναι ένα δίκτυο κινημάτων και συλλογικοτήτων, με καταστατική αρχή ότι «το νερό είναι κοινό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής κερδοσκοπίας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα και τα οικοσυστήματα. Δεν είναι αποθήκη ενέργειας για «πράσινη» και ιδίως χρηματιστηριακή εκμετάλλευση»

Διαβάστε Περισσότερα

  • 1
  • 2

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση