Δράσεις

Μεγάλη επιτυχία η ημερίδα στο Δερβένι Κορινθίας

ΘΕΜΑ:  ΟΙ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ, Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

 Στις  2 Ιουνίου 2018 διεξήχθη στο Δερβένι Κορινθίας ημερίδα με  το ανωτέρω Θέμα  και εισηγητές  τον  κ. Κουτσικόπουλο  Κων/νο   Καθηγητή στο τμήμα Βιολογίας του Παν. Πατρών   και  τον κ. Αγγελόπουλο Δημοσθένη  Γ.Γ. στο Δ.Σ. της ΑΛΚΥΩΝ.

Πολλοί  κάτοικοι  της περιοχής παρακολούθησαν και αναπτύχθηκε  δημιουργικός διάλογος  στα τόσο  σοβαρά  θέματα  που  έθεσαν οι δύο εισηγητές.

Ο χαρακτήρας αυτής της εκδήλωσης ήταν διαφορετικός από τις άλλες  ημερίδες που έχουν γίνει στο παρελθόν  στην περιοχή της Κορινθίας.

Αναλύθηκαν οι συνθήκες  ζωής των θαλάσσιων οργανισμών  στο στάδιο της αναπαραγωγής τους και την σημασία που έχει αυτή η χρονική στιγμή  για την εξέλιξη της ζωής τους. Δόθηκαν στοιχεία  της κατάστασης των ιχθυοαποθεμάτων  παγκοσμίως  και για την χώρα μας. Τονίστηκε   ιδιαίτερα  ο αρνητικός  ρόλος της  ρύπανσης  από ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες   και της υπεραλίευσης   στην  ανάκαμψη  όχι μόνο των ιχθυοαποθεμάτων αλλά και της  οικολογικής ισορροπίας  του κόλπου.

Οι μέδουσες  είναι μέρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος , ο δε έντονος υπερπληθυσμός της  είναι  αποτέλεσμα της  ανισορροπίας  που  έχει δημιουργηθεί στον Κορινθιακό κόλπο. Δεν αποκλείεται στα επόμενα χρόνια , αν συνεχίσουμε  με τον ίδιο τρόπο  ως ανθρώπινος  παράγοντας,  να έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα  στον  υπερπληθυσμό τους  και διεύρυνση του  χρόνου  παρουσίας τους. Η  Πολιτεία, ουδεμίας υπηρεσίας εξαιρουμένης ,  είναι θεατής στα γεγονότα των τριών τελευταίων ετών. Ούτε σταθμούς παρακολούθησης  δεν έχουν εγκαταστήσει στον Κ.Κ.  για να  συλλέγονται όλες εκείνες οι πληροφορίες  από τα ερευνητικά μας ιδρύματα  και ακολούθως  να λαμβάνονται  οι σωστές  πολιτικές  αποφάσεις.  

Δηλαδή,  όπως η Πολιτεία έχει εγκαταστήσει  σταθμούς  παρακολούθησης  για τον δάκο στα ελαιόδεντρα, το ίδιο να κάνει και για τις μέδουσες. Θα  λαμβάνονται  πολύ πιο ορθολογικές  αποφάσεις  για  την  δραστική μείωση της ρύπανσης  και της  υπεραλίευσης . Υπεραλίευση  εννοούμε όταν  αφαιρούμε  από την θάλασσα  περισσότερες  ποσότητες  ιχθυοαποθεμάτων και άλλων θαλάσσιων οργανισμών από  αυτές που μπορεί  να αναπαράγει το  θαλάσσιο οικοσύστημα.

Διευκρινίστηκε ότι  η  Πολιτεία δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία  για την ποσότητα ,  και τα είδη που αλιεύονται  στην θάλασσά μας. Αντίθετα  έχει πλήρη στοιχεία  των  ιχθυοαποθεμάτων  στα  ιχθυοτροφεία του Κ.Κ. Η αδειοδοτημένη παραγωγική  ισχύς των  ιχθυομονάδων  του κόλπου είναι σήμερα 15.000 τόνοι ετησίως.  Στην  πραγματικότητα  έχουμε  παραγωγή  διπλάσια  της αδειοδοτημένης  ισχύος.  Σε  παγκόσμια κλίμακα  οι ποσότητες  ιχθύων που αλιεύονται από την ελεύθερη θάλασσα  και αυτών από τα  ιχθυοτροφεία είναι  της  αναλογίας 50%  και  50% εκατέρωθεν. Με  τάση ανατροπής  προς  όφελος των ιχθυοκαλλιεργειών.

ΤΙΣ  ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ  ΤΙΣ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ  οι  σύγχρονες  ανθρώπινες  κοινωνίες,  εμπορευματοποιώντας τους φυσικούς τους πόρους.  

Στον Κ.Κ.  είναι καταγεγραμμένοι  οι ρυπαντές και  αυτοί  που  λεηλατούν  τα ιχθυοαποθέματά του.

 

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση