Δράσεις

78η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση – Όρος Κόζιακας – Περτούλι

21 – 25 Ιουλίου 2018

Κάθε χρόνο οι ορειβάτες όλης της χώρας συναντιόμαστε σε κάποιο από τα βουνά μας το κοντινότερο Σαββατοκύριακο στη γιορτή του προστάτη μας Προφήτη Ηλία. Φέτος η συνάντηση γίνεται στο Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας) (1901μ) και οικοδεσπότης είναι ο Σ.Ο.Χ. Τρικάλων.

Φεύγουμε την Παρασκευή 20 Ιουλίου το βράδυ με το πλοίο για Πειραιά. Την επόμενη μέρα, Σάββατο, ταξιδεύουμε με λεωφορείο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου (1200μ), από όπου ξεκινά και το μονοπάτι για το σημείο κατασκήνωσης και εκδηλώσεων στο «Καταφύγιο Κόζιακα» (1750μ).

Ο Κόζιακας βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου και είναι το Κερκέτιον όρος των αρχαίων. Το σημερινό του όνομα, πιθανόν προέρχεται από την τούρκικη λέξη «Κοτζιά» = μεγάλος και «γιακά» = λαιμός, ήτοι, μεγάλος λαιμός, κατ’ επέκταση μακρύ βουνό. Είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων, που το μήκος της ενιαίας ράχης του ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα από βορά (Καλαμπάκα/Μετέωρα) μέχρι νότο (Πύλη). Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις πλαγιές, φαράγγια δασωμένα με έλατα, οξιές, δρύες και φυλλοβόλα, καθώς και απότομους γκρεμούς. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα ενώ πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού. Σε όλο τον όγκο του βουνού υπάρχουν πηγές, με εξαιρετική ποιότητα νερού. Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού στο βουνό.

Σχηματίζει πανέμορφα μικρά οροπέδια και είναι θαυμάσια εκδρομή για όλες τις εποχές του χρόνου.  Οι σουβλερές κορυφές του τρυπούν τα σύννεφα, οι ράχες του σχηματίζουν στον ορίζοντα γιγάντιες ανθρώπινες παραστάσεις. Πλαγιές, φαράγγια, σπηλιές, ρεματιές, περίεργες τρύπες (δολίνες), μεγάλες κλειστές λεκάνες (πόλγες), μικρολίμνες, σάρες, σγκαβαλιές, σταλαχτίτες, αποτελούν πρόκληση προς φυσιολάτρες, τολμηρούς ορειβάτες και αναρριχητές για εξερεύνηση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της 78ης Π.Ο.Σ. έχει ως εξής:

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

14:00 – 19:00: Προσέλευση, στήσιμο σκηνών και δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οδική πρόσβαση στο χώρο κατασκήνωση δεν υπάρχει. Για την προσέγγιση του χώρου κατασκήνωσης και εκδηλώσεων ακολουθείτε ήπια πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 1:45΄ με υψομετρική διαφορά 550μ. Ο κάθε ορειβάτης είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του κατασκηνωτικού του εξοπλισμού.

19:00 – 20:00: Υποδοχή, χαιρετισμοί συλλόγων, ανταλλαγή αναμνηστικών (στο Καταφύγιο).

20:00 – 21:00: «Τα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά του Κόζιακα». Ομάδα Φίλων Δασοβοτανικού Κήπου Α.Π.Θ., με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής-Γεωβοτανικής του Α.Π.Θ. και του Ταμείου Διοίκησης Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.

21:00: Δείπνο (ορειβατική φασολάδα). Παρακαλείσθε να έχετε μαζί σας ορειβατικά σκεύη (καραβάνα και μαχαιροπήρουνα). ΔΕΝ θα χορηγηθούν πλαστικά σκεύη.

Στο χώρο κατασκήνωσης υπάρχει μία πηγή με τρεχούμενο νερό.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

07:00 – 08:00: Πρωινό

08:00: Εκκίνηση πεζοπορικών διαδρομών. Προτεινόμενη διαδρομή: Καταφύγιο –Τρύπιο Λιθάρι- Κορυφή Αστραπή 1901μ. – Καταφύγιο (2 ώρες)

12:00: Λήξη Συνάντησης

Κάποιες λεπτομέρειες της διοργάνωσης:

  • Χώρος Κατασκήνωσης: Χώρος κατασκήνωσης έχει οριστεί το οροπέδιο περιμετρικά του Καταφυγίου Κόζιακα σε υψόμετρο 1750μ.
  • Διατροφή: Από τη διοργάνωση θα χορηγηθεί ορειβατικό δείπνο το βράδυ του Σαββάτου και πρωινό το πρωί της Κυριακής. Όλοι οι ορειβάτες είναι απαραίτητο να έχουν τα ατομικά τους σκεύη καθώς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της εκδήλωσης είναι η μη χορήγηση πλαστικών σκευών.
  • Νερό: Στο σημείο εκκίνησης ΔΕΝ υπάρχει τρεχούμενο νερό, υπάρχουν ωστόσο πηγές στη μέση περίπου της διαδρομής ανάβασης και στο Καταφύγιο.

Με τη λήξη της Π.Ο.Σ. φεύγουμε με το λεωφορείο για το Περτούλι. Στο παραμυθένιο αυτό χωριό θα διανυκτερεύουμε και από εκεί θα εξορμούμε για τις επόμενες ημέρες για γνωρίσουμε τη γύρω περιοχή πεζοπορώντας σε πανέμορφα μέρη. Το ξενοδοχείο μας είναι το Ξενοδοχείο Κρούπη.

Το Περτούλι είναι ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλαιά χωριά της Θεσσαλίας, ιδανική αφετηρία εξορμήσεων και περιηγήσεων στις γύρω περιοχές. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, με γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χωριό ξεχωρίζει για την υπέροχη φύση και το ελατοδάσος του, το οποίο διακόπτεται από ειδυλλιακά ξέφωτα, γνωστά ως Περτουλιώτικα Λιβάδια. Ζαρκάδια και ελάφια μπορεί να περάσουν από δίπλα μας στους χώρους αναψυχής με τα ποταμάκια και τα γεφυράκια. Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα.

Καφετέριες με θέα το πανέμορφο και πυκνό δάσος και ταβέρνες με νόστιμο και ντόπιο κρέας βρίσκουμε στον κεντρικό και στους γύρω δρόμους του χωριού. Αξίζει να δοκιμάσουμε πίτες φτιαγμένες με σπιτικό φύλλο και αγνά υλικά από το γυναικείο συνεταιρισμό, να αγοράσουμε προϊόντα όπως ρίγανη, τσάι και βότανα και να γευθούμε αρνί στη γάστρα, αγριογούρουνο και ζαρκάδι.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

1η διαδρομή:

Αγία Κυριακή (1150μ) (Λιβάδια Περτουλίου) – ανάβαση από το ελατόδασος του Πανεπιστημιακού Δάσους Πετρουλίου – Βρύση – Κορυφή Μπουντούρα (Νεράιδα) (2074μ) – κατάβαση στο μαντρί Νεραϊδοχωρίου – κατάβαση στο χωριό Νεραιδοχώρι (1140μ)

Ορεινή πεζοπορία με θέα στο ελατόδασος Περτουλίου, και την οροσειρά της Νοτίου Πίνδου μέχρι τα  Άγραφα. Η ανάβαση και η κατάβαση είναι από 3,5 ώρες. Νερό υπάρχει στη βρύση στα μισά της ανάβασης.

 Ώρες πορείας: 7    •   Β.Δ.: 3   •   ΥΔ: 950μ  •  Μήκος: 12χλμ

2η διαρδρομή:

Ελάτη( 920μ) – Αγωγός – Αγία Τριάδα – Δασικός – Κόκκινος Βράχος (1060μ) – Πάνω Λιβάδια (1100μ) – Κάτω Λιβάδια – Ελάτη

Μικρή γραφική διαδρομή σε καταπράσινο ορεινό τοπίο. Νερό θα βρούμε στην Αγία Τριάδα.

 Ώρες πορείας: 3   •   Β.Δ.: 1  •   ΥΔ: 300μ  •  Μήκος: 4χλμ

Περίπου 4 χλμ. πριν από το Περτούλι, το ελατόδασος αρχίζει να υποχωρεί και στη θέση του εμφανίζονται θάμνοι και χορτάρι. Τα καταπράσινα Περτουλιώτικα Λιβάδια, με τα χαμηλά υδρόφιλα φυτά, τα άλογα που καλπάζουν, τις αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες, τα ρυάκια και τις μικρές λιμνούλες, είναι ένα απέραντο τοπίο ηρεμίας περιτριγυρισμένο από βουνά, με τον ποταμό Περτουλιώτικο (ή Ξεριά) να δημιουργεί κατά τη ροή του μαιάνδρους, τα «κλούρια» όπως τα λένε οι ντόπιοι, και να φιλοξενεί ποταμόψαρα και βατράχια. Η σημαντικότερη εκδήλωση στα Περτουλιώτικα Λιβάδια είναι το «Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων», το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, με συμμετοχή απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε υψόμετρο 1.140μ επόμενος σταθμός αποτελεί το πυκνοκατοικημένο Νεραϊδοχώρι, παλιότερα γνωστό ως Βετερνίκ, που με τις κόκκινες στέγες των σπιτιών θυμίζει θέρετρο των Άλπεων. Περιβάλλεται από τις κορυφές Λουπάτα, Νεράιδα με την εκπληκτική θέα, και Μαρόσα, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και τον θεσσαλικό κάμπο.

Μια ιστορική αναδρομή μας αποκαλύπτει τις ρίζες των δύο ονομάτων του. Οι… αλαφροΐσκιωτοι ντόπιοι λένε πως το όνομα Νεραϊδοχώρι προέκυψε από παλιούς θρύλους και παραδόσεις για νεράιδες, ξωτικά και αερικά που έκαναν την εμφάνισή τους στα δάση το βράδυ, ενώ μια πιο συγκρατημένη άποψη αναφέρει ότι το χωριό οφείλει το όνομά του στο βουνό Νεράϊδα, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο. Η ονομασία Νεραϊδοχώρι πάντως, είναι μεταγενέστερη, καθώς για αρκετά χρόνια το χωριό ονομαζόταν Βετερνίκ από τη  σλαβική λέξη για το απάνεμο.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

1η διαδρομή:

Λουπάτα – Μαρόσα: Θέση Κόρπ (1250μ) (βρύση) – Γελαδαριά – Μαντριά Λουπάτας – Πυροφυλάκιο (1950μ) – Κορυφή Λουπάτα (2066μ)

Η διαδρομή ανάβασης από την τοποθεσία Γελαδαριά στη κορυφή Λουπάτα είναι ίσως η ομορφότερη και συντομότερη διαδρομή για την κορυφή της Λουπάτας στα 2066μ. Τα Γελαδαριά είναι ένα μεγάλο λιβάδι 2χλμ στο δασικό δρόμο από Κόρπ προς Νεραϊδοχώρι. Νερό υπάρχει στη θέση Κορπ. Η θέα στον Κόζιακα, και τα βουνά της Νοτίου Πίνδου (Αυγό, Χατζή, Τζουμέρκα, Περιστέρι κ.α.) είναι μαγευτική. Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή.

 Ώρες πορείας: 7    •   Β.Δ.: 3   •   ΥΔ: 820μ  •  Μήκος: 10χλμ

Ανάλογα με τη διάθεση της ομάδας υπάρχει η δυνατότητα να μην επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι αλλά να συνεχίσουμε ως εξής:

Κατάβαση στο Ξυλογέφυρο (βρύση) – δασικός – Βλαχόστρατα – Τοξωτή Γέφυρα Χατζηπέτρου – Νεραϊδοχώρι

 Ώρες πορείας: 9    •   Β.Δ.: 4   •   ΥΔ: 1100μ  •  Μήκος: 17χλμ

2η διαρδρομή:

Χιονοδρόμικό Κέντρο (Λιβάδια Περτουλίου) – Δασικός Δρόμος προς Χουτιάνα – πρόποδες Κόζιακα – εκκλησάκι Άγιοι  Απόστολοι – Χιονοδρομικό Κέντρο

Εύκολη κυκλική διαδρομή μέσα σε δάσος. Νερό υπάρχει μόνο στην αφετηρία, στη θέση Παππού.

 Ώρες πορείας: 3   •   Β.Δ.: 1  •   ΥΔ: 100μ  •  Μήκος: 5χλμ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Επίσκεψη στην περιοχή του Ασπροπόταμου.

Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων, εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Η λαϊκότερη ονομασία του ποταμού είναι Ασπροπόταμος ή Άσπρος, ίσως λόγω της αφρισμένης εικόνας του κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λιώνουν τα χιόνια.

Εκεί, φωλιασμένα σε μια κοιλάδα στην καρδιά της Πίνδου, εκεί που η Θεσσαλία συναντά την Ήπειρο, ανάμεσα σε ποτάμια, βουνά και άγρια φύση, βρίσκονται μια χούφτα χωριά, τα πανέμορφα χωριά του Αχελώου. Τριγυρισμένα από βουνά με έλατα και μεγάλες χαράδρες, αλλά και από ένα εκτεταμένο δίκτυο ρεμάτων και μικρών ποταμών που σχηματίζουν τον Αχελώο, έχουν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αλλά περίσσεια ομορφιά.

Τα χωριά Ανθούσα, Χαλίκι, Κρανιά, Κατάφυτο, Μηλιά, Αγία Παρασκευή, Καλλιρρόη, Πολυθέα και Στεφάνι είναι πλέον ενταγμένα στον εθνικό κατάλογο του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Τα χωριά αυτά, αποτελούσαν ανέκαθεν τόπους θερινής κατοικίας, καθώς οι Βλάχοι ξεκινούσαν για τα βουνά μόλις έλιωναν τα χιόνια. Αυτό οφειλόταν στο ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τους ήταν βοσκοί και τυροκόμοι. Σήμερα οι κάτοικοί τους ζουν κυρίως στα Τρίκαλα, στην Αθήνα και στα Φάρσαλα, ασκώντας ποικίλα επαγγέλματα και επιστρέφουν και πάλι σε αυτά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δυστυχώς, αρκετά παλαιά κτήρια των χωριών, έχουν καταρρεύσει.

Όλα τα χωριά είναι πανέμορφα, χτισμένα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες και σε υψόμετρο από 950 έως και 1480 μέτρα, μέσα στα έλατα και δίπλα στο ποτάμι. Σε κάθε χωριό υπάρχει μια κεντρική πλατεία με έναν πλάτανο και η παραδοσιακή βρύση, αλλά και μια πετρόκτιστη εκκλησία.

Γραφικά καλντερίμια οδηγούν στις εξοχικές τοποθεσίες των χωριών, σε σημεία με ωραία θέα και πηγές όπου υπάρχουν διάσπαρτα πολλά ξωκλήσια. Η αρχιτεκτονική των παλιών παραδοσιακών σπιτιών, είναι ηπειρώτικη και οι ντόπιοι τεχνίτες τα έχτισαν στις αρχές του αιώνα χρησιμοποιώντας την πέτρα της περιοχής. Είναι δίπατα με στενά παράθυρα και ένα μικρό μπαλκόνι, συχνά στολισμένο με κατιφέδες και βασιλικούς.

Με το λεωφορείο θα μεταβούμε στα Δολιανά, όπου θα κάνουμε μια δίωρη βόλτα στην  Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού. Είναι μια σπάνια αρχιτεκτονικά εκκλησία που ξεπροβάλλει μέσα από πυκνά ελατοδάση και εντυπωσιάζει με τους 13 της τρούλους. Κοντά στην κοινότητα Κρανιά, η τρίκλιτη αυτή βασιλική που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αι., έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το απομεσήμερο θα πάρουμε το δρόμο για Πειραιά, όπου θα μπούμε στο πλοίο για να επιστρέψουμε στο Ηράκλειο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018.

Αρχηγός: Φάνης Μάμος

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30 στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, τηλ. 2810-227609.

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση