Δράσεις

Stop στην ρύπανση του Βουραϊκού ποταμού είπαν με την υπογραφή τους οι πεζοποροι στο 35ο Πέρασμα του Βουραϊκού

Με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας και της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων  ‘’Η ΑΛΚΥΩΝ’’ στήθηκε πανό ενημέρωσης και τραπεζάκι συλλογής υπογραφών από τους συμμετέχοντες πεζοπόρους στις 10 Μαΐου στη θέση Νιάματα Διακοπτού. Πάνω από 900 άτομα έβαλαν την υπογραφή τους στο κείμενο διαμαρτυρίας μας που θα δοθεί στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης «Δήμο Καλαβρύτων, Δήμο Αιγιάλειας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Στόχος μας είναι να συζητηθεί το θέμα τόσο στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το κείμενο με τις υπογραφές είναι το ακόλουθο:

Ο ΒΟΥΡΑΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΘΡΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ» μαζί με τους τοπικούς συλλόγους-μέλη της και τους Πολίτες που ζουν και επισκέπτονται την περιοχή της Αιγιάλειας αγωνιούν για την ρύπανση του Βουραικού ποταμού.

Παλεύουν να κλείσουν οι παράνομοι αγωγοί αστικών αποβλήτων στην πόλη των Καλαβρύτων.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων γνωρίζει το θέμα και υποσχέθηκε πριν δυο χρόνια στην Ομοσπονδία ότι θα κάνει το παν για να βρεθούν οι παράνομες αποχετεύσεις και να σφραγιστούν οριστικά.

Οι εταιρείες-τυροκομεία της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων ρίχνουν τα απόβλητά τους παράνομα με αγωγούς κατευθείαν στο ποτάμι, εξοικονομώντας το κόστος επεξεργασίας αυτών. Η περιβαλλοντική νομοθεσία απαγορεύει την ρίψη αποβλήτων στους υδάτινους φορείς είτε αυτοί είναι χείμαρροι-ποτάμια ή θάλασσα. Ποια τα αποτελέσματα του Δημάρχου για τις παράνομες αποχετεύσεις και ποια τα αποτελέσματα των ελεγκτικών αρχών της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σχετικά με την διάθεση των αποβλήτων των τυροκομικών εταιρειών; Αυτά φαίνονται ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού, στην ποιότητα των νερών του ποταμού.

Οι κάτωθι υπογράφοντες Πολίτες ζητάμε από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να σταματήσει άμεσα η ρύπανση του Βουραικού και κατ’ επέκταση του Κορινθιακού Κόλπου. Όταν θα επαναλάβουμε το κατέβασμα του φαραγγιού το 2016 θέλουμε να μπορούμε άφοβα να πλένουμε το πρόσωπό μας με τα νερά του ποταμού όπως αυτό γινόταν μέχρι πριν από είκοσι χρόνια.

Η επιστολή αυτή να δοθεί στους Δημάρχους  Καλαβρύτων και Αιγιάλειας  όπως επίσης και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

Για την ΑΛΚΥΩΝ                                                      Για τον ΠΕΡΙΒ. ΣΥΛΛ. ΑΝ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ

 

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ                                      ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

 

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση