ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΙΔΗ ΠΤΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΑ ΟΚΤΩ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Σχεδόν τα μισά είδη πτηνών του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπα με συρρίκνωση του πληθυσμού τους, σύμφωνα με έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η έρευνα για τα πτηνά, η οποία δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια από τη BirdLife International, δείχνει ότι η επέκταση και η εντατικοποίηση της γεωργίας ασκεί πίεση στο 73% των ειδών. Η υλοτομία, τα χωροκατακτητικά είδη, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η κλιματική κρίση επιπλέον απειλές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 49% των ειδών των πτηνών μειώνεται πληθυσμιακά, ένα στα οκτώ απειλείται με εξαφάνιση και τουλάχιστον 187 είδη έχουν επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν υποψίες ότι έχουν εξαφανιστεί από το 1500. Τα περισσότερα από αυτά είναι ενδημικά είδη που ζουν σε νησιά, αν και παρατηρείται αύξηση των πτηνών που εξαφανίζονται πλέον σε μεγαλύτερες χερσαίες μάζες, ιδίως στις τροπικές περιοχές.

Στην Αιθιοπία, για παράδειγμα, η μετατροπή των λιβαδιών σε γεωργικές εκτάσεις έχει προκαλέσει 80% μείωση των ενδημικών κορυδαλλών Liben από το 2007. Μόλις το 6% των ειδών των πουλιών παγκοσμίως αυξάνεται.

Τα αγροτικά πτηνά της Ευρώπης έχουν παρουσιάσει τις πιο σημαντικές μειώσεις: το 57% έχει εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της εκμηχάνισης, της χρήσης χημικών ουσιών και της μετατροπής της γης σε καλλιέργειες. Στην Αυστραλία το 43% των ειδών θαλασσοπουλιών έχουν μειωθεί μεταξύ 2000 και 2016.

«Η κατάσταση των πτηνών είναι πολύ σοβαρή: Πρέπει να εμποδίσουμε αυτές τις μειώσεις και να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης. Το μέλλον μας, καθώς και των πτηνών του κόσμου, εξαρτάται από αυτό. Αν συνεχίσουμε να διαλύουμε τον ιστό της ζωής, θα συνεχίσουμε να θέτουμε και το δικό μας μέλλον σε κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της BirdLife International, Στούαρτ Μπούτχαρτ.

ΠΗΓΗ: greenagenda

ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΚΥΩΝ

Οι τοξικές ανθρώπινες κοινωνίες του 20ου και 21ου αιώνα οδηγούν στην καταστροφή των ειδών του πλανήτη. Υπάρχει ανάγκη άμεσα για αλλαγή των μοντέλων λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών. Αυτοί που κυβερνούν σήμερα δεν θα μας σώσουν!!!

29/09/2022

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση