Εγκυος φάλαινα ξεβράστηκε στη Σαρδηνία με 22 κιλά πλαστικό στο στομάχι της

Το πτώμα μίας εγκύου φάλαινας φυσητήρα που ξεβράστηκε στις ακτές της Σαρδηνίας την περασμένη εβδομάδα κουβαλούσε 22 κιλά πλαστικών απορριμμάτων στο στομάχι της και ένα νεκρό έμβρυο.

Τη θλιβερή αυτή δήλωση έκαναν ο υπουργός περιβάλλοντος της χώρας αλλά και μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Σε δήλωσή του στο CNN o Λούκα Μπιτό, πρόεδρος του οργανισμού «SeaMe» δήλωσε ότι στο κουφάρι του θηλαστικού που ξεβράστηκε, βρέθηκαν σακούλες σκουπιδιών, δίχτυα ψαρέματος, σωλήνες αλλά και πλαστικές συσκευασίες απορρυπαντικών – πάνω στις οποίες μπορούσε κανείς να διαβάσει τη μάρκα και τον κωδικό τους – και άλλα αντικείμενα που «δεν ήταν αναγνωρίσιμα».

«Η φάλαινα ήταν έγκυος και απέβαλε λίγο πριν ξεβραστεί» είπε και πρόσθεσε ότι «το έμβρυο ήταν σε προχωρημένη κατάσταση αποσύνθεσης».

Η φάλαινα είχε 22 κιλά πλαστικής ύλης μέσα στο στομάχι της. Το νεκρό ζώο, μήκους οκτώ μέτρων, ξεβράστηκε στο τουριστικό θέρετρο της Σαρδηνίας, Πόρτο Σέρβο.

Ο Μπιτό είπε ότι τα ακριβή αίτια θανάτου του ζώου θα γίνουν γνωστά μετά τις τοξικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους στη νότια Ιταλία. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί τόνισαν ότι η φάλαινα δεν κατόρθωσε να χωνέψει ένα καλαμάρι, εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας πλαστικών που είχε καταπιεί, που είχαν γεμίσει κατά τα 2/3 το στομάχι της.

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Ιταλίας Σέρτζιο Κόστα αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook αν «υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτά δεν είναι σοβαρά προβλήματα; Για εμένα είναι, και είναι προτεραιότητα».

«Έχουμε συνηθίσει στην ευκολία των αντικειμένων μίας χρήσης τα τελευταία χρόνια και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες. Και τα ζώα, πάνω από όλους, είναι αυτά που την πληρώνουν» συνέχισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάργηση μίας ευρείας γκάμας πλαστικών μίας χρήσης όπως τα καλαμάκια, μπατονέτες και πλαστικά μαχαιροπίρουνα, έως το 2021.

«Η Ιταλία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή οδηγία» υποσχέθηκε. «Ο πόλεμος του πλαστικού μίας χρήσης μόλις άρχισε. Και δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ».

Τον περασμένο μήνα μία νεαρή φάλαινα βρέθηκε νεκρή στις Φιλιππίνες με 40 κιλά πλαστικών στο στομάχι της.

Με πληροφορίες από Lifo, CNN

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση