Πάνω από 60 νεκρές θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο στις Ελληνικές θάλασσες...

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των θαλασσίων χελωνών συντελείται σε νησιά των Κυκλάδων. Από την αρχή του έτους έως και σήμερα ξεβράστηκαν οκτώ νεκρές θαλάσσιες χελώνες σε παραλίες της Νάξου.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται αρκετά περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που έχει θέσει σε επιφυλακή τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, σε όλη την Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 600 περιστατικά νεκρών ενώ περίπου 70 εντοπίζονται με σοβαρά τραύματα. Ο θανάσιμος τραυματισμός τους οφείλεται κυρίως από αλιευτικά εργαλεία», αναφέρει στη Greenagenda.gr ο Γιάννης Ορφανός, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

«Στα δίκτυα εγκλωβίζονται τα πτερύγιά τους. Στην προσπάθεια των χελωνών να ξεφύγουν, αυτές μπλέκονται και δυστυχώς πνίγονται. Εμείς ζητούμε να τηρηθούν οι νόμοι και συγκεκριμένα η απαγόρευση της αλιείας 200 μέτρα από την ακτή και να προστατευτούν οι θαλάσσιες περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας», σημειώνει ο κ. Ορφανός.

Σημαντικό είναι το έργο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» για την προστασία του είδους. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φιτίλη, Ωκεανογράφο και Υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης των θαλάσσιων χελωνών, εφαρμόζονται με επιτυχία τα προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικά προγράμματα ενημέρωσης των ψαράδων. Πρόσφατα σε Πάρο και Νάξο έγιναν σεμινάρια της διάσωσης των θαλασσίων χελωνών που εγκλωβίζονται στα δίχτυα.

Tην Πέμπτη θα γίνει η απελευθέρωση στη Νάξο της «Ζωής», μιας τραυματισμένης χελώνας στην οποία θα τοποθετηθεί ένας δορυφορικός πομπός. Τα επόμενα τρία χρόνια θα παρακολουθείται on line και θα καταγράφονται οι κινήσεις του θαλάσσιου ζώου, τα πεδία διατροφής, οι θερμοκρασίες καθώς και τα βάθη της θάλασσας.

Η δράση θα γίνει από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου με την υποστήριξη του «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Τον πομπό, που κοστίζει 2.500 ευρώ, έχει δωρίσει το Cyclades Preservation Fund (Ταμείο για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων), ένα ίδρυμα που αποτελείται από Έλληνες και ξένους φίλους των Κυκλάδων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση