Οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ζητούν με επιστολή τους στον Υπουργό ΥΠΕΝ

Οι βασικές θέσεις και προτάσεις του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. όπως στάλθηκαν με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

Θέμα: Πρόταση για αποτελεσματική και βιώσιμη Διοίκηση και Διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι εδώ και κοντά 7 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, δεν βρήκατε χρόνο να συναντηθείτε με το ΑΚΚΟΜΑΤΙΣΤΟ συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Δεν βρήκατε τον χρόνο για να συναντηθείτε με τον Πανελλαδικό Σύλλογο των εργαζομένων που βρίσκονται επί 13 και πλέον χρόνια μέσα σε εργασιακή ομηρία, μονίμως απλήρωτοι (ήδη δύο μήνες), μονίμως σε αναταραχή και αβεβαιότητα.

Τέτοια απαξίωση στο Συλλογικό μας όργανο είναι πραγματικά πρωτόγνωρη.

Αφού αρχικά «φλερτάρατε» με την ιδέα της υπαγωγής των Φορέων Διαχείρισης στις αιρετές Περιφέρειες για να ικανοποιήσετε ημέτερους Περιφερειάρχες, σήμερα συνεχίζετε να εργάζεστε προς την κατεύθυνση να διαλύσετε τους Φορείς Διαχείρισηςκαθώς όπως ακούμε, σας φαίνεται «βαρύ φορτίο» να έχετε 36 εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν πως μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού έχει 83 Εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα. Λεπτομέρειες βεβαίως των σχεδίων σας δεν γνωρίζουμε καθώς συνειδητά επιλέξατε να μας αποκλείσετε από κάθε διαδικασία διαλόγου. Όχι μόνο εμάς, αλλά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αντ’ αυτού προτιμήσατε να αναθέσετε το σχεδιασμό για το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης και των εργαζομένων τους σε μια Επιτροπή που συστήσατε και από την οποία για πρώτη φορά λείπουν οι εμπλεκόμενοι φορείς (Εργαζόμενοι, Συντονιστικό Προέδρων, Μ.Κ.Ο., Επιτροπή Φύση 2000, υπηρεσιακοί παράγοντες) αγνοώντας επιδεικτικά τη γνώση και την εμπειρία μας.

Προφανώς πιστεύετε πως δεν έχουμε τίποτα θετικό να προσφέρουμε σε αυτή τη διαδικασία. 

Τον περασμένο Οκτώβρη οργανώσατε «δημόσια διαβούλευση» υπό τη μορφή ημερίδας στο ΥΠΕΝ. Ήταν πασιφανές πως το σύνολο των συμμετεχόντων τοποθετήθηκαν υπέρ της διατήρησης των Φορέων Διαχείρισης και σας κάλεσαν να προβείτε στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί ο θεσμός ώστε να διορθωθούν οι αδυναμίες του.

Θα περίμενε κανείς να σεβαστείτε τα αποτελέσματα της «διαβούλευσης» που εσείς διοργανώσατε. Αντιθέτως, επιλέξατε να αγνοήσατε τόσο τα πορίσματα της συγκεκριμένης διαβούλευσης όσο και παλαιότερα πορίσματα όπως αυτά του Εθνικού Διαλόγου, της Επιτροπής Φύση 2000, κ.ά., που είχαν προηγηθεί.

Αγνοήσατε επίσης τις γραπτές προτάσεις του Συντονιστικού Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης όπως και αυτές των περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο.

Αγνοήσατε το γεγονός ότι οι ΦΔ αποτελούν δομές εδραιωμένες στην τοπική κοινωνία, έχουν κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, έχουν κριθεί και έχουν αξιολογηθεί θετικά από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και των τοπικών κοινωνιών.

Αγνοήσατε ότι ριζικές αλλαγές στη δομή των ΦΔ θα επιφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις και αναπόφευκτα απεντάξεις έργων με συνεπακόλουθη αρνητική επίπτωση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Αγνοήσατε βεβαίως και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης είναι άριστοι γνώστες των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης τους, έχουν αναπτύξει σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους των περιοχών τους και ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας τόσο με τις τοπικές κοινωνίες όσο και με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Αγνοήσατε το γεγονός πως η υπεραξία της εξειδικευμένης εμπειρίας σχετίζεται ευθέως με τον τόπο άσκησης της υπηρεσίας τους, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και των σχέσεων που έχουν χτιστεί με την τοπική κοινωνία.

ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι επομένως, θα πρέπει να παραμείνουν στους Φορείς Διαχείρισης που υπηρετούν και να μεταβούν με ασφάλεια σε καθεστώς Αορίστου Χρόνου.

Αν και είμαστε βέβαιοι πως θα τις αγνοήσετε και αυτές, σας επισυνάπτουμε και εμείς – ώστε να μην υπάρχει άλλοθι – τις βασικές θέσεις και προτάσεις του Συλλόγου μας για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και των Φορέων Διαχείρισης Π.Π.

Κύριε Υπουργέ,

Σας προτρέπουμε να τις μελετήσετε προσεκτικά και να μην τις αγνοήσετε και αυτές.

Δυστυχώς θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν είστε Υπουργός μόνο της Ενέργειας, είστε και Υπουργός Περιβάλλοντος. Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς προστατευόμενες περιοχές δεν υφίσταται.

Όταν μία δομή έχει προβλήματα δεν τη διαλύουμε…. την φτιάχνουμε. Όπως θα διαπιστώσετε από τις προτάσεις μας, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι πραγματικά πολύ λίγες. Τα προβλήματα στους Φορείς Διαχείρισης τα δημιούργησαν διαχρονικά οι ηγεσίες του Υπουργείου. Μην συνεχίσετε και εσείς αυτή την κατάσταση.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση