ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 8-5-2015 ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ παρέμβασης για αποτροπή οριστικοποίησης οικονομικής και περιβαλλοντικής ζημιάς εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από την δραστηριότητα εξόρυξης βωξίτη στην Φωκίδα (Δελφούς)

Από τις  8-5-2015 η  “Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας” και το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” έχουν καταθέσει το υπ. αριθ. 82 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ προκειμένου να προστατευτεί το Δημόσιο συμφέρον από ζημιές απροσδιόριστα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να μην εκτεθεί σε κινδύνους  ο παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας φυσικός και Πολιτιστικός πλούτος της περιοχής των Δελφών.

Ενδεικτικά, το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι η εταιρία S&B συμφερόντων Κου Οδυσσέα Κυριακόπουλου (σήμερα συγχωνευμένη στην πολυεθνική IMERYS) έχει καταπατήσει επί δεκαετίες πλήθος Νόμων και υποχρεώσεων κατά την άσκηση της μεταλλείας στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών (λιμάνι Δελφών και ορεινά) «χρωστώντας» σήμερα απροσδιόριστα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο είτε σε εργασίες αποκατάστασης των τεράστιων σεληνιακών τοπίων που δημιούργησε  εξορύσσοντας βωξίτη, είτε  απ’ ευθείας απ’ ότι προκύψει από την καταγραφή και καταλογισμό τον παραβάσεων αυτών. «Επίσης  στο λιμάνι  του Παγκόσμιου Μνημείου των Δελφών   (δίπλα σε κατοικημένη πόλη, εντός του  προστατευόμενου «Δελφικού Τοπίου» , Natura 2000 κ.α.) η εικόνα των παράνομων εγκαταστάσεων  βωξίτη της S&B εκθέτει διεθνώς την χώρα μας  σε χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.». Αναφέρει δε πως βρίσκεται σε εξέλιξη (Μάιος του 2015) αγορά του Βωξίτη της Φωκίδας από την εταιρία ΕΛΜΙΝ με τρόπο (αναφέρονται λεπτομέρειες) που εφόσον ολοκληρωθεί   θα δημιουργηθεί το νομικό όχημα για την αποποίηση των υποχρεώσεων του παρελθόντος εις βάρος του Δημοσίου.

Χωρίς να χρειάζεται πολύ ανάλυση  για να αποφανθεί κάποιος εάν αυτό είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης ή τυχαίο γεγονός, σήμερα έχει επιβεβαιωθεί πέραν κάθε αμφιβολίας και με τον πιο επίσημο δυνατό τρόπο ο ισχυρισμός του ίδιου εγγράφου  ότι επιχειρείται πλαγίως η απόδοση επίσημου Χωροταξικού χαρακτήρα «μεταλλευτικής χρήσης»  στο λιμάνι των Δελφών, σε περιοχές εντός Δελφικού Τοπίου,  όπου από την δεκαετία του 80 απαγορεύεται στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής  η ίδρυση ακόμα και μικρών τουριστικών ή αγροτικών εγκαταστάσεων.   

Η ευρύτερη περιοχή των Δελφών κατέχει νευραλγικό ρόλο σε κάθε σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Κορινθιακού Κόλπου που πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην Εθνική προσπάθεια. Από το 2009 μέχρι το 2014 όμως , έχουν καταγραφεί δεκάδες  περιπτώσεις συντονισμένων  «λαθών» «παραλήψεων» και «βραδυπορίας»  της Πολιτείας, όλα στην ίδια κατεύθυνση συγκάλυψης και εξυπηρέτησης των ίδιων ιδιωτικών  οικονομικών συμφερόντων του βωξίτη (αν κάποιος θελήσει να ψάξει για πιθανό κίνητρο) εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας, του πραγματικού πλούτου των Δελφών και προς οικονομική εξόντωση της κοινωνίας των Δελφών (πλήρη απαξίωση του Τουρισμού και της προώθησης της παραγωγής του ελαιώνα των Δελφών ως ποιοτική). 

Εάν έχουμε αντιληφθεί ορθά, εάν η αγορά του βωξίτη της Φωκίδας από την ΕΛΜΙΝ ολοκληρωθεί χωρίς κάποιος (εσείς) να έχετε προστατέψει το Δημόσιο συμφέρον  μεταξύ των άλλων θα συμβούν και τα εξής: 

Εικονικές αποκαταστάσεις που  έχουν παραληφθεί  ως  αποδεκτές από   τις αρμόδιες υπηρεσίες,   δεν θα μπορούν να επανεξεταστούν και να υποχρεωθούν αυτοί που κέρδισαν από την καταστροφή να δώσουν τα αντίστοιχα εκατομμύρια ευρώ σε θέσεις εργασίας κ.λ.π, στην τοπική και Εθνική Οικονομία. Η S&B και ο Κος Κυριακόπουλος θα έχει πουλήσει και θα έχει φύγει και η ΕΛΜΙΝ που αγόρασε θα έχει βασιστεί στις υπογραφές των Υπηρεσιών παραλαβής ότι όλα ήταν καλά. Επίσης όλες οι απαράδεκτες και ζημιογόνες για το Δημόσιο συμφέρον  άδειες που έχουν δοθεί με συγκάλυψη των παρανομιών και αγνόηση των καταγγελιών (π.χ. εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών), θα ισχύουν διότι υπογραμμένες από το Δημόσιο θα τις έχει αγοράσει η ΕΛΜΙΝ. Ανάκλησή τους θα σημαίνει υπέρογκες αποζημιώσεις στον εξαπατημένο από το Δημόσιο αγοραστή. Έτσι 1) με τέτοιες άδειες τα προσδοκώμενα κέρδη για την ΕΛΜΙΝ θα μεγιστοποιηθούν 2)οι έχοντες συμφέροντα στην S&B  και θα πουλήσουν στην μέγιστη δυνατή τιμή  και θα οριστικοποιηθεί ότι ο πλούτος που προέκυψε μη κάνοντας τις αποκαταστάσεις κ.λ.π.   θα μείνει για πάντα στην τσέπη τους

Επανακαταθέτουμε το υπ. αριθ. 82 από 8-5-2015 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗΣ από την   Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και αιτούμαστε:

1)την ενημέρωσή μας για το πώς  έχετε εξασφαλίσει με αποδείξεις  ότι η ΕΛΜΙΝ είναι ενήμερη για τους ελέγχους που εκκρεμούν, άρα και τις υποχρεώσεις ακυρώσεις κ.λ.π.  που πιθανόν να προκύψουν, προκειμένου να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια κατά την αγορά του βωξίτη των Δελφών.

2)Σε ποια άλλα εξορυκτικά πεδία έχετε κάνει έλεγχο μέχρι σήμερα μιας και από το πρώτο που ελέγχθηκε ΤΟ 2013 στην θέση ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ   προέκυψε ότι οι καταγγελίες ευσταθούν;  

3) Σε ποιες  περιοχές εξόρυξης που έχουν παραληφθεί από το Δημόσιο ως ικανοποιητικά   αποκατεστημένες    κάνατε έλεγχο εάν η αποκατάσταση είναι πραγματική ή εικονική ;

4)Πολύ συχνά σε αναφορές εκπροσώπων και Υπουργών της Κυβέρνησής σας , αναφέρεται η σημαντικότητα της εθελοντικής προσφοράς στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας. Σας υπενθυμίζουμε την εθελοντική  εργασία  ελέγχων που έχουν προσφέρει οι πολίτες της περιοχής των Δελφών τα τελευταία χρόνια αλλά έχει αγνοηθεί.   Σε συνέχεια της προσφοράς αυτής, η Ομοσπονδία μας προσφέρει εθελοντικό έλεγχο από Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, αρχικά με αντιπαράθεση βάση συντεταγμένων   σύγχρονων  δορυφορικών αεροφωτογραφιών   με τα τοπογραφικά των κατά καιρούς τελικών αδειών εξόρυξης ή των οριστικά παρειλημμένων ως αποκατεστημένες προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση. Επειδή μέχρι σήμερα οι αρμόδιες Υπηρεσίες είτε δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν είτε είναι αρνητικές σε συνεργασία  παρακαλούμε πολύ:

α) να μας ενημερώσετε ποια είναι η αρμόδια Διεύθυνση (πλήρη στοιχεία) και τα ονοματεπώνυμα των κατά τον Νόμο υπευθύνων Υπαλλήλων σήμερα για την τήρηση  και διαχείριση των αρχείων των τελικών αδειών εξόρυξης στην Φωκίδα και Φθιώτιδα και να τους δώσετε την εντολή (με κοινοποίηση σε εμάς) να συνεργαστούν μαζί μας στην έκδοση αντιγράφων των Τοπογραφικών των τελικών αδειών εξόρυξης που έχουν εκδοθεί από το 1995 μέχρι και το 2005  (και σε επόμενο χρόνο από το 1985 μέχρι το 1995).

β) να μας ενημερώσετε ποια είναι η αρμόδια Διεύθυνση (πλήρη στοιχεία) και τα ονοματεπώνυμα των κατά τον Νόμο υπευθύνων Υπαλλήλων σήμερα για τον έλεγχο και παραλαβή των εξορυκτικών πεδίων που αποκαθιστά κατά καιρούς   η S&B και η ΕΛΜΙΝ   στην περιοχή της Φωκίδας  και Φθιώτιδας καθώς και για την τήρηση  και διαχείριση των αρχείων των παραλαβών στο παρελθόν. Να τους δώσετε την εντολή (με κοινοποίηση σε εμάς) να συνεργαστούν μαζί μας στην έκδοση αντιγράφων των Τοπογραφικών των περιοχών που έχουν παραληφθεί ως ικανοποιητικά αποκατεστημένες από το 1979 μέχρι σήμερα.

5)Να διερευνήσετε με τις ταχύτερες δυνατές  διαδικασίες και να μας ενημερώσετε για τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που ως υπάλληλοι και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης είχαν την κατά το νόμο ευθύνη να έχουν γίνει οι έλεγχοι από τις καταγγελίες του 2010.

6)Τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και   πιθανής σκοπιμότητας των   σχετικών «λαθών» και «παραλήψεων» , ή στην καλύτερη περίπτωση (για αυτούς)  έλεγχο  ικανότητας να κατέχουν θέση στο Δημόσιο, για όλους τους εμπλεκόμενους στο προηγούμενο  αιτήματα (5). Εφόσον προκύπτουν λόγοι,   επιβολή όλων των διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, αντίστοιχα αυστηρά της κατάστασης που βιώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες εξαιτίας του καταστροφικού αποτελέσματος αυτών των μηχανισμών και συμπεριφορών. 

7)Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως το συντομότερο δυνατό   στα αιτήματά μας ή για τις ενέργειές σας , προκειμένου  να απαντηθούν όσα απαιτούν περισσότερο  χρόνο (προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους).

Σε όποιες επαφές έχουμε από το 2015 μέχρι σήμερα με το σύνολο σχεδόν των Υπουργείων σας, για πρώτη φορά μετά από πέντε  χρόνια,  έχουμε διακρίνει ειλικρινείς  θετικές προθέσεις. Όπως όμως και εσείς έχετε επανειλημμένα αναφέρει δημόσια,   αυτό που απαιτείται πλέον κατεπείγοντος στην Ελλάδα  είναι έργα.  Απευθυνόμαστε σε εσάς   συνολικά ως καθ’ ύλην Αρμοδίους ή συναρμοδίους  για τα ανάλογα αιτήματα , διότι α) πιστεύουμε ότι το θέμα του βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών είναι ανάλογης διάστασης β) είναι κατά την άποψή μας σημαντικό να έχετε όλοι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα του θέματος γ) σας προαναφέραμε την ανταπόκριση των υφιστάμενων υπηρεσιών σας στα ίδια αιτήματα.     

Με την πεποίθηση ότι προσφέρουμε συγκεκριμένα και   αξιοποιήσιμα στοιχεία στον δύσκολο αγώνα σας, στην διάθεσή σας για περεταίρω πληροφορίες και διευκρινήσεις.

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση