ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΙΤΕΑΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΩΞΙΤΗ (S&B – ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ- ΕΛΜΙΝ) ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΒΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

Ένας από τους λόγους που ισχυριστήκαμε από το 2011 ότι οι  εγκαταστάσεις βωξίτη συμφερόντων Οδυσσέα Κυριακόπουλου (πρώην ιδιοκτησίας S&B τις οποίες αγοράζει σήμερα η ΕΛΜΙΝ) στο λιμάνι των Δελφών, είναι παράνομες, άρα και η άδεια λειτουργίας που δόθηκε το 2013 άκυρη (αναλυτικότερα στο Αρ.Πρ.12/25-2-16 έγγραφό μας),  είναι επειδή λειτουργούν παράνομα (και επικίνδυνα) χωρίς κόμβο σύνδεσης με την Εθνική Οδό και επιπλέον έχουν καταπατήσει πλήρως (και απαγορεύουν μάλιστα την διέλευση πολιτών) τρία περίπου χιλιόμετρα από την παλαιά   οδό Ιτέας Γαλαξιδίου. Οι σχετικές καταγγελίες από το 2010 αλλά και κατά την έκδοση άδειας συνέχισης λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών το 2011 αγνοήθηκαν σε πλήρη συγκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα διαχρονικά σκάνδαλα της Ελλάδας.

 

Ένα σημείο σύνδεσης των κεντρικών εγκαταστάσεων (νότια της Εθνικής Οδού)  με την Ε.Ο. βρίσκεται     στη δυτική πλευρά του πέταλου του όρμου  Λαρνάκι όπου από την μία πλευρά της Ε.Ο. στην κατεύθυνση προς Ναύπακτο (Γαλαξίδι)  υπάρχει πλάστιγγα ζύγισης φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς βωξίτη  με προσωρινή άδεια κόμβου  από το 1980. Μετά την ζύγιση όμως, εκατοντάδες φορτηγά την ημέρα διέρχονται παράνομα κάθετα την Ε.Ο. περνώντας ακριβώς απέναντι στις κύριες εγκαταστάσεις της S&B. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και αναφορές   σε σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο, η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει κατά καιρούς πολλά ατυχήματα.

Ένα δεύτερο σημείο σύνδεσης είναι στην ανατολική πλευρά του πέταλου του όρμου  Λαρνάκι στην κατεύθυνση προς Λαμία (Ιτέα) απ’ όπου φεύγουν τα φορτηγά γεμάτα λάσπη απλώνοντας βωξίτη στην Εθνική Οδό σε μήκος χιλιομέτρων (αναλυτική αναφορά σε επόμενο έγγραφο).

1)Στο έγγραφο  με αριθ. Πρωτ. 8783/26-10-2010 η αρμόδια ΔΕΣΕ Λαμίας (συν.1) μετά από καταγγελία της «Κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας»,   απάντησε ότι:

α) Γνωρίζει την συστηματική παράνομη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων κάθετα στην Ε.Ο. απέναντι από την πλάστιγγα (το πρώτο σημείο που προαναφέραμε) αλλά δεν έκανε ως αρμόδια αρχή καμία περαιτέρω ενέργεια. 

β) Η σύνδεση των εγκαταστάσεων νότια του δρόμου με την Ε.Ο. «.. γίνεται θεωρητικά μέσω του εγκαταλελειμμένου τμήματος της Δημόσιας οδού Ιτέας Γαλαξιδίου στην ανατολική πλευρά του χώρου» (το δεύτερο σημείο που προαναφέραμε).

2) Στο έγγραφο  με αριθ. Πρωτ. 8783/26-10-2010 η ίδια ΔΕΣΕ (συν.2) μετά από δεύτερη καταγγελία της «Κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας» για καταπάτηση της παλαιάς Δημόσιας Οδού Ιτέας Γαλαξιδίου   απάντησε ότι « .. σας διευκρινίζουμε ότι ο όρος  «εγκαταλελειμμένο»  ….. δεν καθιστά κάποιο τμήμα της οδού ιδιοκτησία ιδιωτών, αλλά παραμένει ως κοινόχρηστη δημόσια έκταση.». Η καταγγελία αφορούσε την καταπάτηση και η ΔΕΣΕ δεν έκανε καμία περαιτέρω  ενέργεια πέραν αυτής της απάντησης.

 

Σύμφωνα με  νέα στοιχεία   η παλαιά Δημόσια Οδός Ιτέας Γαλαξιδίου δεν διασταυρώνεται σε κανένα σημείο  με την νέα Ε.Ο στον όρμο Λαρνάκι οπότε το δεύτερο προαναφερόμενο σημείο που σήμερα συνδέει «θεωρητικά» νόμιμα τις εγκαταστάσεις με την Ε.Ο.  είναι δεύτερη παράνομη σύνδεση των εγκαταστάσεων με την Ε.Ο.. Σε αυτή την περίπτωση η  απάντηση 1β της ΔΕΣΕ δεν ευσταθεί. Είναι απαράδεκτο άλλωστε σε κάθε περίπτωση Υπηρεσίες να δίνουν θεωρητικές απαντήσεις σε σοβαρές και επώνυμες καταγγελίες.

 Αιτούμαστε:

1)Να  τοποθετηθούν κατεπειγόντως  οι μπάρες ασφαλείας απέναντι από την πλάστιγγα ζύγισης πέταλο του όρμου να γίνει έλεγχος της  μελέτης της Ε.Ο. και εφόσον αποδειχτεί ότι στο σημείο αυτό υπήρχαν μπάρες (όπως σε όλη την υπόλοιπη πλευρά)  να ασκηθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται για την αφαίρεσή τους.

2)Να επιβληθεί άμεσα  στην ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ (πρώην S&B μελλοντικά ΕΛΜΙΝ) να καθαρίσει τον καταπατημένο παλαιό δρόμο, να τον οριοθετήσει και να της σταλεί εγγράφως  εντολή  (με κοινοποίηση σε εμάς) να μην ξαναπαρενοχλήσει-απαγορεύσει αυθαίρετα και προκλητικά  στους πολίτες την χρήση του. Η παραλία του δυτικού όρμου Καμιώτισσα που συνδέεται με τους κατοίκους και τους τουρίστες του Δήμου Δελφών μόνο με αυτό τον δρόμο είναι   πολύτιμη αναπτυξιακά  αλλά σήμερα είναι απομονωμένη,  υποβαθμισμένη από τους ίδιους και καταγράφονται συνεχώς νέες και προκλητικές  παραβάσεις (αναλυτική ενημέρωση σε επόμενο έγγραφό μας). 

3)Να  επιβληθούν στους υπεύθυνους κυρώσεις-αποζημίωση προς το Ελληνικό Δημόσιο για την καταπάτηση και αποκλειστική χρήση της δημόσιας έκτασης επι δεκαετίες. 

4)Να ελεγχθεί άμεσα εάν η παλαιά Οδός Ιτέας Γαλαξιδίου διασταυρώνεται με την νέα Εθνική Οδό  στο σημείο που γίνεται σύμφωνα με την ΔΕΣΕ η «θεωρητικά» νόμιμη σύνδεση των εγκαταστάσεων με την Εθνική Οδό (παρ. 1β). Εάν η απάντηση από την ΔΕΣΕ είναι ότι υπάρχει, να φροντίσετε να μας αποσταλούν τα   αποσπάσματα από τα Τοπογραφικά- Χάρτες της μελέτης της Ε.Ο. σε αυτό το σημείο. Να είναι ευκρινές το όνομα του κατά τον νόμου  υπεύθυνου για την εγκυρότητα της απάντησης.

 

Εφόσον και εσείς διαπιστώσετε ότι κατά την έκδοση της απόφασης συνέχισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών το 2013, η εταιρία δεν λειτουργούσε νόμιμα σε σχέση με αυτά που προαναφέραμε και δεδομένου ότι αυτά καταγγέλθηκαν αλλά και αυτά σκανδαλωδώς συγκαλύφτηκαν κατά την δημόσια διαβούλευση για την ανανέωση της άδειας: 

5)Να ακυρώσετε-ανακαλέσετε άμεσα την ανανέωση άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών του 2013. Το ότι έχουν γίνει σχετικές προσφυγές   (οι οποίες εκκρεμούν και θα εκκρεμούν απ’ ότι φαίνεται για πολλά χρόνια ακόμα)   δεν αποτελεί λόγο μη άμεσης ανάληψης των ευθυνών του παρελθόντος και μη εξασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος από περεταίρω «βολικά λάθη» που θα επιτρέψουν την εξέλιξη και ολοκλήρωση του σκανδάλου.  

6)Να ενημερώσετε κατεπειγόντως  την φερόμενη σήμερα ως αγοράστρια των εγκαταστάσεων αυτών εταιρία ΕΛΜΙΝ για να μην εγείρει μελλοντικά αξιώσεις από τις άκυρες αποφάσεις της Πολιτείας.

7)Να διερευνήσετε και να μας ενημερώσετε για τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που ως υπάλληλοι και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης είχαν την κατά το νόμο ευθύνη να έχουν ληφθεί υπόψη η σχετικές καταγγελίες    από το 2010 καθώς και κατά την δημόσια διαβούλευση για την σχετική ΜΠΕ. 

8)Να κάνετε  πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και   πιθανής σκοπιμότητας των   σχετικών «λαθών» και «παραλήψεων» , ή στην καλύτερη περίπτωση (για αυτούς)  έλεγχο  ικανότητας να κατέχουν θέση στο Δημόσιο, για όλους τους εμπλεκόμενους στο προηγούμενο  αιτήματα (8). Εφόσον προκύπτουν λόγοι,   επιβολή όλων των διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, αντίστοιχα αυστηρά της κατάστασης που βιώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες εξαιτίας του καταστροφικού αποτελέσματος αυτών των μηχανισμών και συμπεριφορών.  

9)Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως το συντομότερο δυνατό   στα αιτήματά μας ή για τις  ενέργειές σας προκειμένου   να απαντηθούν όσα απαιτούν περισσότερο  χρόνο (προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους).

Η επίκληση εκ μέρους της εταιρίας για   ανισόπεδη διάβαση η οποία έχει πάρει εγκρίσεις κ.λ.π. είναι απαράδεκτη ως επιχείρημα ή απάντηση στα αιτήματά μας για ευνόητους λόγους που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία.

Επιπλέον οι εγκρίσεις που έχει λάβει αυτή η μελέτη έχουν δοθεί στηριζόμενες σε λανθασμένα στοιχεία όπως ότι οι εγκαταστάσεις είναι νομίμως προϋπάρχουσες και καθόλα νόμιμες σήμερα και ότι στην περιοχή αυτή επιτρέπονται μεταλλευτικές δραστηριότητες. Στα πλαίσια δηλαδή  που έχει κινηθεί και εξελιχθεί το καταγγελλόμενο σκάνδαλο τις τελευταίες δεκαετίες: Λήψη άκυρων τοπικών  αποφάσεων χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, λήψη επόμενων αποφάσεων στηριζόμενες  ότι οι προηγούμενες αποφάσεις  εξασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί νόμιμες, λήψη τελικά υπερκείμενων   Υπουργικών αποφάσεων που «ξεπλένουν» θεωρητικά όλες τις αρχικές άκυρες τοπικές αποφάσεις. 

ΑΙΓΙΟ    29-2-2016 

ΠΡΟΣ

1.        Πρωθυπουργό της Ελλάδας  Κο Α. Τσίπρα

2.        Υπουργό ΠΕΚΑ  Κο Π. Σκουρλέτη

3.        Αναπλ. Υπουργό ΠΕΚΑ  Κο Γ. Τσιρώνη

4.        Υπουργό Δικαιοσύνης Κο Ν. Παρασκευόπουλο

5.        Υπουργό Εσωτερικών Κο Π. Κουρουμπλή

6.        Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών

7.        Γενικό Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκησης

8.        Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

9.        Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας

10.     Συνήγορο του Πολίτη

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ

11.     Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Π. Παυλόπουλο

12.     Υπουργό Οικονομικών Κο Ε. Τσακαλώτο

13.     Υπουργό Υγείας Κο Α.   Ξανθό

14.     Υπουργό Πολιτισμού Κο Α.Μπαλτά

15.     Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας

16.     Υπουργό  Τουρισμού Κα Ε. Κουντουρά

17.     Βουλευτή Φωκίδας Κ. Η. Κωστοπαναγιώτου

 


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση