Και η Βαράσοβα στο στόχαστρο των αιολικών βιομηχανιών.

Κατάθεση αίτησης για την κατασκευή βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στην κορυφή της Βαράσοβας κατέθεσε η εταιρεία WIND ENERGY A.E τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε.

Η αίτηση αφορά την εγκατάσταση 9 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών δυναμικότητας 13.05 MW, ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή της. Συγκεκριμένα από την κορυφή με το γνωστό πηγάδι και προς τα βόρεια, μέχρι πάνω από την Ε.Ο. Αντιρίου – Ιωαννίνων.

Η εταιρεία WIND ENERGY A.E. έκανε άλλη μια αίτηση για την Κλόκοβα (το βουνό πάνω από το Αντίριο, όπου ήδη υπάρχει αιολική βιομηχανία).

Σημειώνουμε ότι η εντυπωσιακή Βαράσοβα, είναι ένας μονοκόμματο μικρό βουνό ύψους 917 μέτρων, ουσιαστικά ένας βράχος. Βρίσκεται λίγο ανατολικότερα από το δέλτα του ποταμού Εύηνου, είναι Natura 2000, ενώ το 1979 χαρακτηρίστηκε από το Ελληνικό κράτος τόπος ιδιαίτερης αισθητικής, οικολογικής και ιστορικής σημασίας.

Από την Πάτρα απέναντι, φαίνεται σαν να ξεπηδά από τη θάλασσα και αυτή της η επιβλητική όψη έκανε τον Κωστή Παλαμά το 1822, να της αφιερώσει μερικούς στίχους:

«Παντού σε ήρεμη κι ολάνοιχτη θωριά το μάτι θα κυλά, και θα μας φοβερίζει από της Πάτρας τη μεριά, βαριά.
Μαύρ’ η Βαράσοβα, σαν άγριο μετερίζι.
Μα απ’ την τριπλή της την κορφή τουφέκι κλεφτουριάς λερής δε θα προβάλει μονάχα η χλωμή του ηλίου αδερφή θα φανερώνετ’ από κει αγάλι-αγάλι…»

 Για δε την ορειβατική και αναρριχητική κοινότητα, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι μεγάλες και μικρές ορθοπλαγιές της, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της και την ανάπτυξη της.

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας: δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία ΑΠΕ στην Βαράσοβα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην περιοχή της Ναυπακτίας για το ενδεχόμενο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα.

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες για το θέμα αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων προβαίνει στην δημοσίευση παλαιότερης επιστολής του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ) με το οποίο και διευκρινίζει πως το όρος Βαράσοβα αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και συγκεκριμένα Περιοχή Φύσης του Εθνικού Πάρκου όπου με βάση την ΚΥΑ 22306(www.fdlmes.gr)δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Επίσης, το όρος Βαράσοβα αποτελεί περιοχή του δικτύου Natura 2000 (GR2310005 Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ-SAC). Παρατίθεται το έγγραφο του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. προς ενημέρωση των πολίτων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση