Θα πετάξετε τα νερά της Φουκουσίμα στον ωκεανό; Είστε σοβαροί;

Pressenza Athens: Το 2019, στο πρώτο επεισόδιο της συμπαραγωγής news-views της pressenza και του omniatv αναφερθήκαμε στα όσα συμβαίνουν στη Φουκουσίμα σε σχέση με τις προσπάθειες διαχείρισης του πυρηνικού ατυχήματος οχτώ χρόνια μετά.

Το βίντεο εξηγεί. Ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση της σημερινής κατάστασης σε σχέση με το αδιέξοδο που έχει φτάσει η ιαπωνική κυβέρνηση, τέτοιο που σκέφτεται να ρίξει τους τόνους νερού που δεν μπορεί να θεραπεύσει στον ειρηνικό ωκεανό. 

Γράφει ο Robert Hunziker, ακαδημαϊκός κοινωνικών επιστημών και οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο DePaul του Σικάγο.

Για σχεδόν μια δεκαετία, ο αδύναμος πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi μεταφέρει ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ενώ αυτό συμβαίνει, η TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) αγωνίζεται να το ελέγξει. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ραδιενεργού νερού αποθηκεύεται σε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές νερού.

Βεβαίως, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει λάβει μια ανεπίσημη απόφαση να ρίξει το ραδιενεργό νερό της Fukushima Daiichi στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μια επίσημη ανακοίνωση αναμένεται ήδη στο τρέχον έτος. Επί του παρόντος, αποθηκεύονται 1,2 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού νερού.

Το πρόβλημα: Ο χώρος αποθήκευσης TEPCO εξαντλείται.

Η λύση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας: Πετάξτε την στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Λύσεις εμπειρογνωμόνων τρίτων: Δημιουργήστε περισσότερα δοχεία αποθήκευσης.

Περιβαλλοντικές ομάδες επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να κατασκευαστούν πρόσθετες δεξαμενές αποθήκευσης έξω από την περίμετρο του εργοστασίου. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αναζητά τη φθηνότερη και ταχύτερη λύση στο πρόβλημα. Συνολικά, οι αρχές έχουν υποσχεθεί ότι η περιοχή θα είναι ασφαλής σε 40 χρόνια. Πραγματικά, μόνο 40 χρόνια!

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ Grossi, ο οποίος επισκέφθηκε τη Φουκουσίμα τον Φεβρουάριο του 2020, η απόρριψη ραδιενεργού νερού που είναι κυρίως μολυσμένο με τρίτιο πληροί τα παγκόσμια πρότυπα πρακτικής. (Πηγή: Michael Jacob στο Τόκιο, Τι! Σχεδιάζει πραγματικά η Ιαπωνία να απορρίψει ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα στον Ωκεανό; Σουηδία-Επιστήμη-Καινοτομία, 10 Ιουνίου 2020)

Από αυτή την άποψη, οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας χρησιμοποιούν μια σαθρή ιστορία που πείθει και εξαπατά, το κοινό να αποδεχθεί την πυρηνική ενέργεια, αν και απρόθυμα. Λέει η ιστορία: «Δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε. Οι πυρηνικοί σταθμοί απελευθερώνουν τακτικά τρίτιο στον αέρα και το νερό. Δεν υπάρχει οικονομικά εφικτός τρόπος για να αφαιρεθεί. Είναι φυσιολογικό, μέρος της τυπικής διαδικασίας λειτουργίας.” Ωστόσο, όπως θα εξηγηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω, δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτό που συμβαίνει, απολύτως τίποτα!

Σύμφωνα με την TEPCO, όλα τα ραδιενεργά ισότοπα θα αφαιρεθούν, εκτός από το τρίτιο, το οποίο είναι δύσκολο να διαχωριστεί. Παρόλα αυτά, παρόμοια με όλες τις ραδιενεργές ουσίες, το τρίτιο είναι καρκινογόνο (προκαλεί καρκίνο), μεταλλαξιογόνο (προκαλεί γενετική μετάλλαξη) και τερατογόνο (προκαλεί δυσπλασία στα έμβρυα).

Τα καλά νέα: Το τρίτιο είναι σχετικά ασθενής βήτα ακτινοβολία και δεν έχει αρκετή ενέργεια για να διεισδύσει στο ανθρώπινο δέρμα. Οι κύριοι κίνδυνοι για την υγεία είναι η κατάποση ή η αναπνοή του τριτίου.

Η TEPCO έχει αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών που υποτίθεται ότι απομακρύνει 62 ισότοπα από το νερό, όλα εκτός από το τρίτιο, το οποίο είναι ραδιενεργό υδρογόνο και δεν μπορεί εύκολα να φιλτραριστεί από το νερό.

Ωστόσο, το σύστημα φιλτραρίσματος υπέφερε από δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με την Greenpeace International, τα τελευταία δύο χρόνια, η TEPCO παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσε να μειώσει τη ραδιενέργεια σε επίπεδα κάτω από τα ρυθμιστικά όρια σε περισσότερο από το 80% των δεξαμενών αποθήκευσης. Τα αναφερόμενα επίπεδα Strontium-90 (ένα θανατηφόρο ισότοπο) ήταν 100 φορές πάνω από τα κανονιστικά πρότυπα με μερικές δεξαμενές να φτάνουν τις 20.000 φορές.

«Σκόπιμα κράτησαν μυστικές για χρόνια αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το ραδιενεργό υλικό στο μολυσμένο νερό. Δεν κατάφεραν να εξηγήσουν στους πολίτες της Φουκουσίμα, στην ευρύτερη Ιαπωνία και σε γειτονικές χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα ότι το μολυσμένο νερό που θα απορριφθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό περιέχει επικίνδυνα επίπεδα άνθρακα-14. Αυτά, μαζί με άλλα ραδιονουκλεΐδια στο νερό θα παραμείνουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια με τη δυνατότητα να προκαλέσουν γενετική βλάβη. Είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αυτά τα σχέδια πρέπει να εγκαταλειφθούν.” (Πηγή: Το νερό του αντιδραστήρα Fukushima θα μπορούσε να βλάψει το ανθρώπινο DNA εάν απελευθερωθεί, λέει ο Greenpeace, The Guardian, 23 Οκτωβρίου 2020)

Ο καρκίνος είναι ο κύριος κίνδυνος για τον άνθρωπο που καταναλώνει τρίτιο. Όταν το τρίτιο αποσυντίθεται εκπέμπει ένα ηλεκτρόνιο χαμηλής ενέργειας (περίπου 18.000 ηλεκτρονιοβόλτ) που διαφεύγει και χτυπά στο DNA, ένα ριβόσωμα ή κάποιο άλλο βιολογικά σημαντικό μόριο. Και, σε αντίθεση με άλλα ραδιονουκλεΐδια, το τρίτιο είναι συνήθως μέρος του νερού, οπότε καταλήγει σε όλα τα μέρη του σώματος και ως εκ τούτου, θεωρητικά, μπορεί να προωθήσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου. Αλλά αυτό βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου, επειδή το τριτιωμένο νερό εκκρίνεται συνήθως σε λιγότερο από ένα μήνα. (Πηγή: Είναι το ραδιενεργό υδρογόνο στο πόσιμο νερό μια απειλή για τον καρκίνο, Scientific American, 7 Φεβρουαρίου 2014)

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα σωματίδια βήτα που εκπέμπονται από τρίτιο είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόκληση καρκίνου από την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, όπως οι ακτίνες γάμμα. Τα ηλεκτρόνια χαμηλής ενέργειας παράγουν μεγαλύτερη πρόσκρουση επειδή δεν έχουν την ενέργεια να διαδώσουν την πρόσκρουσή τους. Στο τέλος του ταξιδιού τους στην ατομική κλίμακα, παραδίδουν το μεγαλύτερο μέρος της ιονίζουσας ενέργειας σε ένα σχετικά περιορισμένο ίχνος παρά χάνουν ενέργεια καθ ‘όλη τη διαδρομή τους, ως σωματίδια υψηλότερης ενέργειας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «πυκνότητα ιονισμού». Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες λένε ότι οποιαδήποτε ποσότητα ακτινοβολίας ενέχει κίνδυνο για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Ian Fairlie, Ph.D. (Imperial College / London και Princeton University), βιολόγο ακτινοβολίας και πρώην μέλος της τριμελούς γραμματείας στην επιτροπή της Βρετανίας που εξετάζει τους κινδύνους ακτινοβολίας των εσωτερικών εκπομπών: «Προς το παρόν, πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού μολυσμένου από τρίτιο κρατήθηκαν σε περίπου χίλιες δεξαμενές στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία. Αυτό προστίθεται με ρυθμό ~ 300 τόνων την ημέρα από το νερό που αντλείται για να διατηρήσει την ψύξη των λιωμένων πυρηνικών καυσίμων από τους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα. Επομένως, πρέπει να κατασκευάζονται νέα άρματα μάχης κάθε εβδομάδα για να αντιμετωπιστεί η εισροή.” (Πηγή: Ian Fairlie, The Hazards of Tritium, 13 Μαρτίου 2020).

Επιπλέον, ραδιενεργά μολυσματικά στοιχεία μέσα στις δεξαμενές, όπως τα νουκλεΐδια όπως το καίσιο-137 (ένα εξαιρετικά θανατηφόρο ισότοπο) και το στρόντιο-90 (το οποίο είναι εξίσου θανατηφόρο) σε μειωμένες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Fairlie: «Αυτά τα προβλήματα αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ότι η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα δεν τελείωσε το 2011 και συνεχίζεται χωρίς τέλος.»

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις εδώ. Χωρίς μια θαυμαστή τεχνική ανακάλυψη που είναι απίθανο, νομίζω ότι η TEPCO και η Ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερη γη και να συνεχίσουν να χτίζουν περισσότερες δεξαμενές συγκράτησης για να επιτρέψουν την αποσύνθεση του τριτίου. Δέκα ημιζωές για το τρίτιο είναι 123 χρόνια: αυτός είναι ο χρόνος που θα πρέπει να διαρκέσουν αυτές οι δεξαμενές – τουλάχιστον. Αυτή η πρακτική όχι μόνο θα δώσει χρόνο στο τρίτιο να αποσυντεθεί, αλλά θα δώσει χρόνο στους πολιτικούς να προβληματιστούν σχετικά με το αν τελικά είναι σοφό να υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια, δήλωση ο Fairlie.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια των φαινομενικά ατελείωτων ετών, η Fukushima Daiichi παραμένει «η πιο επικίνδυνη ενεργή ωρολογιακή βόμβα στον κόσμο» για διάφορους λόγους και οι ράβδοι αναλωμένων καυσίμων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Εκτός από τους 800 τόνους λιωμένου καυσίμου που μοιάζει με λάβα, γνωστό και ως corium, (η μεγάλη κατάρρευση) στα τρία δοχεία συγκράτησης των αντιδραστήρων, τα κτισμένα αντιδραστήρα περιέχουν περισσότερες από 1.500 μονάδες χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων σε ανοιχτές δεξαμενές νερού που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούνται δροσερές ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε συνθήκη, διαφορετικά θα ξεσπάσει αυτή η κόλαση. Η απώλεια νερού από δομικές ζημιές ή πιθανό μεγάλο σεισμό (οι δομές βρίσκονται ήδη σε σοβαρό κίνδυνο) θα μπορούσε να εκθέσει τις ράβδους καυσίμου, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη μαζική απελευθέρωση ακτινοβολίας που θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την αρχική κατάρρευση, πιθανόν να εκθέσει το Τόκιο σε κατάσταση επείγουσας μαζικής εκκένωσης, με φαινόμενα ανθρώπων που τρέχουν και ουρλιάζουν από τον πανικό και τον κίνδυνο.

Η Tokyo Electric Power έχει σχέδια για πλήρη απομάκρυνση των επικίνδυνων καυσίμων μέχρι το 2031. Η εργασία αυτή πραγματοποιείται εξ αποστάσεως από μια αίθουσα ελέγχου σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, λόγω εξαιρετικά υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια του αντιδραστήρα.

Δυστυχώς, η γνωστή έκρηξη στο Chernobyl (1986) και στη Fukushima Daiichi (2011), κατέστησαν γνωστές αυτές τις καταστροφές εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας ως τα χειρότερα βιομηχανικά ατυχήματα στην ανθρώπινη ιστορία.

Παρόλα αυτά, με 440 πυρηνικούς αντιδραστήρες να λειτουργούν παγκοσμίως και 50 νέους υπό κατασκευή, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή μερικών εκατοντάδων ακόμη.

Καλή τύχη!

Μετάφραση από τα αγγλικά: Pressenza Athens.

30.11.2020

ΠΗΓΗ:pressenza.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση