Σύγχρονο κράτος δικαίου ή το συμφέρον του ξενοδόχου και του ιδιοκτήτη beach bar ;

Τελικώς, το «δίκιο» του ξενοδόχου και του ιδιοκτήτη beach bar επικράτησε για ακόμα μια φορά έναντι του δημοσίου συμφέροντος.

Τροπολογία που κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ προβλέπει αναστολή όλων των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Προβάλλει μάλιστα ως αιτιολογία… τον κορωνοϊό και τις καθυστερήσεις που αυτός επέβαλε στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων, παρότι η νομιμοποίηση στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Η αναστολή τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, που ξεκίνησε πέρυσι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και διαφημίστηκε ως η «απάντηση» της πολιτείας στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της τελευταίας δεκαετίας.

 

Η τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις, την οποία υπογράφει και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, προβλέπει την αναστολή κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς, παραλίες, λίμνες, όχθες κ.λπ. (όχι σε δάση) έως τις 31 Οκτωβρίου. «Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού δεν έχει καταστεί δυνατή ή έχει καθυστερήσει η νομιμοποίηση των εν λόγω έργων», αναφέρεται ως αιτιολογία της ρύθμισης. Αν, δε, κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα, «η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, κατά παράβαση των αρχών της επιείκειας και της χρηστής διοίκησης», καταλήγει. Η αιτιολόγηση αυτή είναι βεβαίως παραπλανητική: σε όλες τις ρυθμίσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων, οι αιγιαλοί, οι παραλίες κ.ο.κ. αποκλείονται εξ ορισμού. Σε πρόσφατο νόμο του υπ. Περιβάλλοντος (ν. 4706/20), μετά πιέσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, είχε δοθεί η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν μόνο ξενοδοχεία που είχαν κατασκευαστεί από το Δημόσιο ή τον ΕΟΤ, ενώ και οι φορείς του δημοσίου τομέα είχαν υπό κάποιες προϋποθέσεις δυνατότητα νομιμοποίησης των παρανομιών τους. Ωστόσο, η αναστολή που προτείνεται αφορά όλες τις κατεδαφίσεις ανεξαιρέτως των παράνομων κατασκευών, που είναι στην πλειονότητά τους παρανομίες ξενοδοχείων, ταβερνών και beach bar. Υπενθυμίζεται ότι οι περιπτώσεις που δρομολογούνται προς κατεδάφιση έχουν ήδη τελεσιδικήσει δικαστικά.

 

Η τροπολογία ήρθε τη στιγμή που σε δύο μέτωπα στη χώρα, στη Χαλκιδική (Νικήτη) και στην Κρήτη (Λασίθι), είχαν ξεκινήσει κατεδαφίσεις από τις αντίστοιχες αποκεντρωμένες διοικήσεις. Οι δύο περιοχές είχαν λάβει περίπου από 1,1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς της τελευταίας δεκαετίας. «Ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, μας πίεζε να προχωρήσουμε, μας βρήκε πιστώσεις από το Πράσινο Ταμείο», λέει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Γ. Σάββας. Μετά τις πρώτες κατεδαφίσεις, στην Ασπροβάλτα και στη Σίβηρη, ο εργολάβος επιχείρησε να ξεκινήσει στη Νικήτη την απομάκρυνση 12 «αμμοκρατών», δηλαδή βράχων που ο δήμος αυθαίρετα τοποθέτησε με σκοπό να προστατεύσει την παραλία. Αστυνομική δύναμη εστάλη, εισαγγελέας όμως δεν εμφανίστηκε και η κατεδάφιση δεν ξεκίνησε. «Εμάς ως υπηρεσία η αναστολή μάς δημιουργεί πρόβλημα γιατί έχουμε υπογράψει μια σύμβαση και ο ανάδοχος πιθανόν να διεκδικήσει αποζημίωση για σταλίες (καθυστερήσεις). Επιπλέον, οι υπάλληλοι στις τεχνικές υπηρεσίες βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι», καταλήγει ο κ. Σάββας. Στη Χαλκιδική επρόκειτο να κατεδαφιστούν περί τις 50 αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό. Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο Δήμος Σιθωνίας, έδρα του οποίου είναι η Νικήτη, δεν έχει δεχθεί την ευθύνη παρά μόνο για ένα μικρό μέρος από τους «αμμοκράτες». Πριν από λίγες ημέρες προσέφυγε στο Εφετείο Πολυγύρου ζητώντας να «παγώσει» την κατεδάφιση, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση, παρότι υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

 

Ανάλογη η εικόνα και στο Λασίθι, όπου οι «αυθαιρετούχοι» είχαν ξεσηκωθεί. «Εχουμε περισσότερα από 400 ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλούς, εκ των οποίων είχαμε δρομολογήσει για κατεδάφιση ένα σημαντικό μέρος», λέει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη. «Πρόκειται κυρίως για παράνομες κατασκευές καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείων. Ξεκινήσαμε πριν από λίγες ημέρες με μια μάντρα στην Ελούντα, αλλά, όπως βλέπετε, μας σταμάτησαν πριν ξεκινήσουμε με παράνομες πέργκολες σε ταβέρνες και καφετέριες στο Λασίθι».

 14.03.2021

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση