Επικίνδυνη η ΄ΑΜΙΑΝΤΙΤ΄ για τη δημόσια υγεία (Δρέπανο Αχαίας)
Συνάντηση για λύση-Τι αποφασίστηκε
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στα γραφεία του ECOCITY στην Αθήνα, η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Προώθησης Λύσης στο πρόβλημα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Χρύσα Βελλοπούλου δικηγόρος και μέλος Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY, ο Χρήστος Τσάκας εκπρόσωπος Πολιτιστικών Συλλόγων Δρεπάνου, Ψαθόπυργου και Αραχωβίτικων και Νέλλυ Μυγιάκη, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης συμμετείχαν , η Μαργαρίτα Καραβασίλη πρόεδρος CISD και μέλος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ζημιάς του ECOCITY και ο Θάνος Ζαφειρόπουλος.
Εξετάσθηκε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τη συνάντηση που είχε ο αν. υπουργός με τον δήμαρχο Πατρέων, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου και συζητήθηκε το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής του ECOCITY.
Η εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στους λόγους απουσίας από τη σύσκεψη που διοργάνωσε το ECOCITY στην Πάτρα στα μέσα Ιουνίου και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας να αναλάβει το οικονομικό κόστος για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς με τη λύση της επί τόπου διαχείρισης (ταφή) των αποβλήτων αμιάντου σε χώρο του εργοστασίου.
Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση των συνεργατών της Εθνικής Τράπεζας με τους επιστήμονες του ECOCITY προκειμένου να εκτιμηθούν και αξιολογηθούν οι βέλτιστες μέθοδοι διαχείρισης, καθώς και όλος ο κύκλος της διαδικασίας στεγανοποίησης και ταφής των αποβλήτων.
Επίσης ζητήθηκε να μεριμνήσει εκ νέου η Τράπεζα για τη φύλαξη του χώρου λαμβάνοντας τα δέοντα μέτρα πρόληψης της διασποράς της ρύπανσης, όπως π.χ. η φύλαξη από ειδικές ομάδες security σε 24ωρη βάση, ώστε να σταματήσει τα όποια φαινόμενα παρατηρούνται, όπως κλοπές παράνομη ρίψη μπαζών ή/και φορτώσεις αντικειμένων που μπορεί να προκαλούν διακίνηση ινών αμιάντου στον εισπνεόμενο αέρα της περιοχής.
Τα βήματα που συμφωνήθηκαν είναι :
1) Εγγραφη επιβεβαίωση από την Εθνική Τράπεζα, προς την Επιτροπή σχετικά με την αποδοχή της άμεσης διαχείρισης των αποβλήτων αμιάντου με τη μέθοδο της ταφής στο εργοστάσιο, καθώς και την ανάληψη του συνόλου του κόστους των εργασιών
2) Αμεση απάντηση από την Εθνική Τράπεζα για τη φύλαξη του χώρου
3) Συνάντηση εντός του Ιουλίου, της Επιτροπής με τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου ή εκπρόσωπό του, με τη παρουσία της κεντρικής αρμόδιας αρχής (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος
4) Τοπικές συναντήσεις επιστημόνων με τους κατοίκους των περιοχών για εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα και την ανάγκη άμεσης λύσης.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι το θέμα παρά τη περιβαλλοντική διάσταση που έχει είναι, κυρίως, πρόβλημα δημόσιας υγείας και απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση για απεμπλοκή από την από το 2011 απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, καθώς και κάθε διευθέτηση ώστε να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τους κατοίκους της περιοχής.