NEA

Ηχηρό ΟΧΙ στην εξόρυξη βωξίτη στη Μεγαρίδα-Γεράνεια Όρη

 Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία Μεγάρων, έγινε η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας των κατοίκων των Μεγάρων, ενάντια στην προοπτική λειτουργίας ορυχείου βωξίτη στην Μεγαρίδα.

Στο κοινό που συγκεντρώθηκε μίλησε αρχικά ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, ο Πολιτικός Μηχανικός Χρήστος Σκλαβούνος, ο Πνευμονολόγος και δημοτικός σύμβουλος Ελευθέριος Παπαλευθέρης, Εκπρόσωπος κίνησης για τη σωτηρία της Γκιώνας Γιώργος Κόλλιας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου Ευθύμιος Σκαρίμπας και ο Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα και δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μιχάλαρος.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε ο Δήμος Μεγαρέων και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη
λειτουργία Ορυχείων Βωξίτη στη Μεγαρίδα, ενώ εκτός από πλήθος κόσμου, το «παρών» έδωσαν βουλευτές της Περιφέρειας, αιρετοί του δήμου και κληρικοί της πόλης.

Τι ανέφερε πρόσφτατο ψήφισμα του Δήμου Μεγαρέων

Σε ψήφισμα, που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο από τον δήμο Μεγαρέων, αναφέρεται ότι «σύσσωμος ο Λαός του Δήμου Μεγαρέων, με ύψιστη οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση, τη συνεχιζόμενη -χρόνια τώρα- βάναυση υποβάθμιση της ποιότητας Ζωής. Δυστυχώς η κεντρική εξουσία όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά να στηρίξει τις αναπτυξιακές αυτές προοπτικές, αλλά αντίθετα προβαίνει χρόνια τώρα στη δημιουργία μεγάλων αρνητικών παρεμβάσεων υποβάθμισης της περιοχής».

Στο ψήφισμα αναφέρονται ρυπογόνες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις που ήδη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή - εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αγωγό διέλευσης φυσικού αερίου, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα, εγκαταστάσεις διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και MOTOR OIL. Επίσης, γίνεται αναφορά «στην απαξιωτική εγκάρσια κατάτμηση της Πόλης και αποκοπής της από την θάλασσα με τη διέλευση δύο μεγάλων οδικών αξόνων (παλαιάς & νέας Εθνικής οδού ) και της σιδηροδρομικής γραμμής».

Και συνεχίζει το ψήφισμα: «Σήμερα οι «κρατούντες» σχεδιάζουν και πάλι με περίσσιο θράσος και με το γνωστό τρόπο τους να επιφέρουν ένα νέο και εξαιρετικά καταστροφικό και άκρως υποβαθμιστικό για την περιοχή μας κτύπημα. Μια ταφόπλακα στους όποιους οραματισμούς για βελτίωση της ποιότητας Ζωής και ανάπτυξη της Μεγαρίδας καταστρέφοντας και τα πανέμορφα κατάφυτα Γεράνεια που αποτελούν υψηλής ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας «παρθένο μνημείο της ΦΥΣΗ», με την λειτουργία ορυχείων Βωξίτη, για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. ?Σκόπιμα υποστηρίζουν στις έγγραφες αξιώσεις τους ότι τίποτε δε θα θιγεί, ενώ γνωρίζουν καλώς, σύμφωνα άλλωστε και με καταγεγραμμένες συγκλίνουσες γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ότι η λειτουργία ορυχείων Βωξίτη έχει πάμπολλες και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόρυξης βωξίτη από την εταιρεία «Δελφοί - Δίστομον ΑΜΕ», σημειώνονται ως ενδεικτικές επιπτώσεις:

- Επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, στα γεωλογικά και υδρογεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της.

- Επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, στην ποιότητα του Αέρα (πλημμυρισμένος από σκόνη και επιβλαβή σωματίδια) που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι επικρατέστεροι άνεμοι είναι Β.Δ.

- Επιπτώσεις και μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής και στην αύξηση της θερμοκρασίας κυρίως τους θερινούς μήνες.

- Επιπτώσεις και μεταβολές στην πανίδα και χλωρίδα, όπου σημειωτέον στην περιοχή υπάρχουν 945 σπάνια είδη φυτών εκ των οποίων 61 ενδημικά προστατευομένων & από την Unesco .

- Επιπτώσεις από τις εκρήξεις, δονήσεις εξορύξεων και της μεταφοράς των μεταλλευμάτων με τεράστια ειδικά φορτηγά, που ως γνωστό διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα(10 ετίες ολόκληρες).

- Επιπτώσεις και συρρίκνωση δασών και δασικών εκτάσεων από δραστηριότητες λειτουργίας, αλλά και της διάνοιξης οδών διέλευσης φορτηγών και λοιπών οχημάτων.

- Επιπτώσεις και αλλοιώσεις της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Εδάφους.

Το ψήφισμα ολοκληρώνεται ως εξής: «Ως λαός σας γνωστοποιούμε με ομόφωνη, αταλάντευτη και στεντόρεια φωνή, να μην αγνοήσετε το περιεχόμενο του ψηφίσματος αυτού και θελήσετε να προχωρήσετε σε υλοποίηση των σχεδίων, που θα καταστρέψουν την περιοχή μας. ?Μη μας υποχρεώσετε με τις αποφάσεις σας να φτάσουμε στα άκρα. Θα αντιδράσουμε σθεναρά προασπίζοντας ως δημοκρατικοί Πολίτες τα δίκαια, αυτονόητα και αυταπόδεικτα δικαιώματα της τοπικής μας κοινωνίας, με κάθε τρόπο, όπως η δημοκρατική μας σκέψη και συνείδηση τα αντιλαμβάνεται».

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση