NEA

Η διάβρωση των ακτών στην Αιγείρα Αχαίας (αποκατάσταση)!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ : Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ  Π.Δ.Ε.

               Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝ.ΕΡΓΩΝ  Π.E.  ΑΧΑΪΑΣ

               ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

               ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ  ΠΕΛΟΠ/ΣΟΥ Δ.ΕΛΛΑΔΑΣ

               ΔΗΜΟΣ  ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Κ. Διευθυντά,

Ολοι γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει  κατά καιρούς τεχνικά έργα  από μπετόν  ( σκληρά  έργα ) στην παραλία της Αιγείρας πάνω στον αιγιαλό.

Δηλαδή παράνομα με την ανοχή των υπηρεσιών της Πολιτείας ¨τακτοποίησαν¨ το μικροσυμφέρον κάποιων κατοίκων.

Όλα έγιναν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση  και ας έχουμε  Δημόσιο Πανεπιστήμιο στα  (60) εξήντα χιλιόμετρα. Ηταν  η εποχή των Δημάρχων και Νομαρχών  που αποφάσιζαν  έχοντας μαζί τους  πάντα  το ¨ραβδί του Μωυσή¨.

Ο ποταμός  Κριός που διασχίζει την πόλη της  Αιγείρας  κλείστηκε διαχρονικά  με μπαζώματα και έγινε αυλάκι ποτίσματος. Ο δε  πρώην τοπικός  Δήμος  κατασκεύασε  γήπεδο ποδοσφαίρου  σε μέρος της εκβολής του. Και αυτό παράνομα,  με ανοχή των υπηρεσιών της πολιτείας. Ο ποταμός  Κριός , όπως ήταν φυσική συνέπεια, σταμάτησε να φέρνει  φυσικά υλικά  για να χτίζονται οι παραλίες της ευρύτερης περιοχής  της Αιγείρας  και η  θάλασσα συνέχισε  να  παίρνει  το  αναγκαίο για αυτήν υλικό  από  αυτές.

Ο θολοπόταμος, χείμαρρος της περιοχής που διασχίζει των οικιστικό ιστό της πόλης, έχει κατακρεουργηθεί .  Τόσο οι κατασκευαστές εταιρείες της  Ολυμπίας Οδού όσο και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής  τον έχουν  εγκιβωτίσει  στο ένα  τρίτο (1/3) του αρχικού  του πλάτους. Σταμάτησε και αυτός να φέρνει  υλικά  στην παραλία. Και όμως αυτός  συνεχίζει να ζεί κόντρα στην ανθρώπινη αναλγησία.  Πριν μερικά χρόνια  προσπάθησε  να περάσει τα νερά του  μέσα από τις συμπληγάδες που δημιούργησαν  οι  άνθρωποι και πλημύρισε  όλη η πόλη της Αιγείρας.

 Οι παραλίες μας διαμορφώνονται από το  ισοζύγιο που διαμορφώνεται κάθε χρονική στιγμή, αφενός μεν τις φερτές ύλες της στεριάς δια μέσου των ποταμών και των χειμάρρων, αφετέρου την συνεχή λήψη των ίδιων υλικών από τους κυματισμούς της θάλασσας. Οι πρώην Νομαρχιακές,  Περιφερειακές  και Δημοτικές  αρχές θέλησαν να ¨αλλάξουν με  ανθρώπινη αλλαζονεία¨ τους φυσικούς νόμους.

Η  φύση έρχεται  σιγά – σιγά να αποκαταστήσει την ανισορροπία  στο ευαίσθητο και πολλαπλά  μεταβαλλόμενο οικοσύστημα της  ακτογραμμής. Η σημερινή  πολιτεία τι προτίθεται να κάνει;

Θα  ανοίξει βήμα διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους συλλογικούς φορείς των πολιτών που έχουν  επεξεργασμένες προτάσεις ;

Η ΑΛΚΥΩΝ έχει καταθέσει  και στο παρελθόν επεξεργασμένες  προτάσεις  ήπιων παρεμβάσεων  που και  την παραλία  θα αποκαταστήσουν  και τις ανάγκες  των πολιτών  θα καλύπτουν σεβόμενοι πάντα  τους φυσικούς νόμους.

Το οικονομικό  κόστος  αυτών θα είναι για τον Δήμο Αιγιάλειας και την Περιφέρεια πολλαπλά  μικρότερο  από την κατασκευή ¨σκληρών τεχνικών έργων ( ογκόλιθοι, μπετά, κράσπεδα κλπ ).  Επίσης θα είναι  σε βιώσιμη  κατάσταση για πολλές  δεκαετίες. Τα  ¨σκληρά έργα ¨ δημιουργούν  νέες διαβρώσεις  ακτών  στην προέκταση αυτών και  επίσης χάνεται  για πάντα η παραλία.  Αδιάψευστος  μάρτυρας τέτοιων  καταστροφικών έργων  είναι  οι κατασκευές  τεχνικών έργων που έχουν γίνει σε παραλίες της Κορινθίας.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ

  1. Απομάκρυνση των καταστραμμένων τόνων μπετόν από την παραλία και απελευθέρωση της παραλίας ώστε ο κυματισμός να λειτουργεί ελεύθερα.
  2. Τεχνική αναπλήρωση της παραλίας πλάτους ( 10)  μέτρων  και μήκους ( 200)  διακοσίων μέτρων με φυσικά υλικά  από  την κοίτη του ποταμού Κριού. Αν χρειαστεί  μεγαλύτερη ποσότητα  μπορεί να γίνει λήψη από  τον κάτω ρου του ποταμού Κράθι  κυρίως από τα άκρα της κοίτης του, όπου είναι υπερυψωμένη.
  3. Να διαπλατυνθεί η κοίτη του ποταμού  Κριού  στα φυσικά της όρια  από την παλαιά  εθνική οδό ως την ακτή.  Ετσι θα  ανοίξει το ποτάμι για να φέρνει πάλι φερτές ύλες  στην  θάλασσα. Επίσης  θα πάρουμε  τα αναγκαία υλικά ( κροκάλα , αμμοχάλικο και άμμο για την αναπλήρωση της διαβρωμένης ακτογραμμής).
  4. Για να αναπληρωθεί η εν  λόγω ακτογραμμή στο εύρος  που  προτείνουμε  θα χρειαστούν περίπου  (2.000) δύο χιλιάδες   έως (2.500)  δυόμιση χιλιάδες κυβικά  υλικών που υπάρχουν,  στα ποτάμια  της περιοχής χωρίς να διαταραχθεί το οικοσύστημά τους. Αντιθέτως θα βελτιωθεί πολλαπλά.

Για να γίνει κατανοητός  ο απαιτούμενος  όγκος υλικών, χρειαζόμαστε 130  έως 170 αυτοκινητιές  υλικών.  

Το οικονομικό κόστος για την λήψη, μεταφορά και στρώσιμο των υλικών  θα είναι περίπου , σε τιμές αγοράς,   20.000 έως 25.000 ΕΥΡΩ.

Φυσικά οι εργασίες αυτές πρέπει να  εκτελεστούν το φθινόπωρο  προς χειμώνα  για να ¨δουλευτούν ¨ τα υλικά   ως την επόμενη καλοκαιρινή σαιζόν και να είναι  έτοιμη  η παραλία για χρήση από τους πολίτες. 

Αυτές  τις προτάσεις μας  τις καταθέτουμε  επίσημα  στους αρμόδιους φορείς  της πολιτείας  και αναμένουμε  τις αποφάσεις τους.

 

 Δ.Σ.  ΑΛΚΥΩΝ

 

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση