Ηχηρό «χαστούκι» στη δημοτική αρχή Αιγιάλειας από το σύνολο σχεδόν , φορέων , συλλόγων , πολιτών και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Εκατοντάδες πολίτες και δεκάδες εκπρόσωποι φορέων του Δήμου Αιγιάλειας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  σε συλλαλητήριο που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και συμμετοχή,   τη Δευτέρα 7 Μαΐου 12 μ.μ  στην κεντρική πλατεία «Αγία Λαύρα» του Αιγίου.

 Το κύριο θέμα  του συλλαλητηρίου    αφορά το έγκλημα που έχει συντελεστεί στο ΧΥΤΑ Αιγείρας και το οριακό σημείο στο οποίο έχει περιέλθει η  όλη κοινωνία της Αιγιάλειας, λόγω της μη αποκομιδής  επί τριμήνου των απορριμμάτων, και την επιμονή της Δημοτικής Αρχής   να μεταφέρει  τα πορρίμματα όλου του Δήμου Αιγιάλειας στον υπερκορεσμένο και μη αδειοδοτούμενο ΧΥΤΑ Αιγείρας,  με πρωτοστατούντα το Δημάρχο,  ο οποίος πέραν της ιδιότητός του ως δημάρχου Αιγιαλείας είναι  πρόεδρος της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας  Αχαΐας ( Αιγίου , Δυτ. Αιγιάλειας και Καλαβρύτων) καθώς και προϊστάμενος της καθαριότητας όλου του Δήμου Αιγιάλειας συνεπικουρούμενος από τον τοπικό αντιδήμαρχο Αιγιάλειας για την λειτουργία και Διαχείριση του ΧΥΤΑ Αιγείρας.  

 Στις  ομιλίες του συλλαλητηρίου από τους εκπροσώπους των φορέων και των συλλογικοτήτων  επισημάνθηκε  πως ο κόσμος, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης, ζητά άμεσα λύσεις για άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων και απολύμανση με τα πρόσφορα μέσα και ακολούθως εκπόνηση σχεδίου μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης επίλυσης του θέματος, όχι όμως δίνοντας το έργο σε ιδιώτες που θα εργαστούν προς ίδιον όφελος και όχι για το συμφέρον των δημοτών.

 Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία με τους σωρούς σκουπιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα(πέραν των δυο μηνών)  είναι πολύ μεγάλος. Οι ευθύνες των  τοπικών αιρετών  της Τ.Α.  όλων των βαθμίδων είναι πολύ μεγάλος.

Τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας που καταβάλουν ανελλιπώς οι δημότες εισπράττονται κανονικά από τη δημοτική Αρχή, πλην όμως τα απορρίμματα παρανόμως δεν μεταφέρονται. Ποιος θα αποδώσει τις ευθύνες και θα βάλει τη Δημοτική Αρχή   στην θέση της;   

Ο κόσμος της Αιγιάλειας  δεν σταματά έως ότου βρεθεί βιώσιμη λύση  διότι τώρα είναι η ανάγκη αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού και η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων. Μετά το τέλος των σύντομων ομιλιών  στο συλλαλητήριο, αναγνώστηκε  ψήφισμα των  κατοίκων του Δήμου Αιγιάλειας εν μέσω επευφημιών, το οποίο επιδόθηκε  από τη συντονιστική επιτροπή της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου  στη γραμματεία του Δήμου  στο Δημαρχείο καθ’ ότι ο Δήμαρχος απουσίαζε.

"ΨΗΦΙΣΜΑ

   Οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 7 Μαΐου 2018 στο Αίγιο διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δήμο μας με το πρόβλημα των απορριμμάτων, αποφασίζουμε, απαιτούμε και προτείνουμε :
 
1.       Οι ευθύνες για το αδιέξοδο είναι διαχρονικές και βαρύνουν κύρια τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Δεν φρόντισαν για μια σύγχρονη αντιμετώπιση με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.  Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επεξεργασία του εναπομείναντος υπολείμματος σε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, είναι άγνωστες λέξεις για το δήμο μας.  Ο σημερινός τρόπος διαχείρισης που ακολουθεί η δημοτική αρχή δεν ταιριάζει ούτε στην ομορφιά ούτε στην ιστορία της περιοχής μας.
 
2.       Η παράνομη απόθεση των απορριμμάτων όλου του δήμου στον ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας στην Αιγείρα, ένα έργο εξ αρχής προβληματικό,οδήγησε στον υπερκορεσμό, στην ουσιαστική καταστροφή του και τη βάναυση λεηλασία μιας ολόκληρης περιοχής. Σήμερα ο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας στην Αιγείρα αποτελεί μια σημαντική πηγή ρύπανσης της περιοχής και της θάλασσάς  μας και για αυτό απαιτούμε την αποκατάστασή του, ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η ρύπανση που προκαλεί. Καταδικάζουμε την εμμονή του δημάρχου να ελπίζει σε αυτή τη λύση, καθυστερώντας την προώθηση της κήρυξης έκτακτης ανάγκης σε όλο τον δήμο, όπως κοινωνία και δημοτικό συμβούλιο του έχει επιβάλει και διχάζοντας και αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία της Αιγιάλειας. Καλούμε Δημοτική Αρχή και Περιφέρεια να τηρήσουν τη νομιμότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας ΧΥΤΑ δεν συνιστά λύση σε ευρωπαϊκό έδαφος εν έτει 2018.
 
3.       Η απομάκρυνση των συσσωρευμένων απορριμμάτων δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει παρά τις σχετικές δηλώσεις με τον δήμαρχο να επικαλείται διάφορα αίτια και  να ζητά και πάλι "πίστωση χρόνου". Αυτή την πίστωση χρόνου που είχε πλουσιοπάροχα όλα τα χρόνια την κατασπατάλησε και οδήγησε το δήμο σε εντονότερο αδιέξοδο.  Απαιτούμε την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλο το δήμο. Μεσοπρόθεσμα να ληφθούν ριζικά μέτρα στην κατεύθυνση περιορισμού του όγκου των παραγόμενων με προτάσεις προς τους πολίτες. Να διεκδικηθούν μέσω ανταγωνιστικών μελετών που είναι ανύπαρκτες μέχρι σήμερα, από τα υπάρχοντα κονδύλια της περιφέρειας χρήματα για ήπιες δράσεις στο θέμα απορρίμματα. Τέλος, η δημοτική αρχή υποχρεούται να καταστρώσει νέο μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης,καθώς αυτό που εδώ και 3 χρόνια είχε καταθέσει δεν είχε την πολιτική βούληση να τουλοποιήσει. Η Εκλεγμένη Δημοτική Αρχή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις και να προωθήσει έργα με άξονα την ανακύκλωση.
 
4. Εκτός από το Δήμο σοβαρές ευθύνες φέρουν κι άλλοι θεσμικοί φορείς από την Περιφέρεια ως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την κυβέρνηση καθώς με τις τακτικές που ακολουθούν δε φαίνεται να διασφαλίζουν την αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμμάτων. Η ανυπαρξία μονάδας  επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό ή έστω στην περιφέρεια και η καθυστέρηση προώθησης προγραμμάτων ανακύκλωσης, είναι κυρίως οι λόγοι που αποθαρρύνουν και αποτρέπουν τους άλλους ΧΥΤΑ να δεχθούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας, καθώς καθίσταται προφανές ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός και πρόβλεψη. Είναι προφανές ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός χρειάζεται επικαιροποίηση, και μάλιστα διεκδικούμε ο νέος σχεδιασμός να έχει άξονα τις δημοτικές υπηρεσίες κι όχι τους εργολάβους.

Όμως, οι πολίτες της Αιγιάλειας είναι παρόντες και διαδηλώνουν την έγνοια για την πόλη τους απαιτώντας πολιτική συνέπεια, ρεαλιστικό σχεδιασμό και πρόγραμμα δράσης βασισμένο σε στοιχειώδεις αρχές της αειφορίας. Καλούμε όλους τους δημοτικούς άρχοντες να τηρήσουν τη νομοθεσία, να αξιοποιήσουν δεδομένα και έρευνες, να υλοποιήσουν τις εφικτές και χαμηλού κόστους προτάσεις που τους προτείνονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Επιτέλους βγάλτε την  Αιγιάλεια από το τέλμα που αμαυρώνει την εικόνα της και τη στιγματίζει πανελλαδικά. Με διάθεση, πολιτική βούληση και συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
1. Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου
2.Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Αιγίου
3. Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας
4. Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Αιγιαλείας
5. Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας
6. Ένωση γονέων και κηδεμόνων Αιγιαλείας
7. Περιβαλλοντικός σύλλογος «ΙΡΙΔΑ»
8. Επιτροπή αγώνα κατοίκων Ανατολικής Αιγιαλείας
9. Ανεξάρτητη ανοιχτή κίνηση Ανατολικής Αιγιαλείας
10. Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Νττρίνιας»
11. Ανεξάρτητος αγροτικός σύλλογος Αιγιαλείας
12. Σύλλογος μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων Αιγιαλείας
13. Σύλλογος καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Αιγιαλείας
14. Σωματείο ιδιοκτητών ταξί  αυτοκινήτων Αιγίου και Περιχώρων «Ο Άγιος Χριστόφορος»
15. Ομοσπονδία Οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού «ΑΛΚΥΩΝ»
16. Σύλλογος περιπτερούχων και  παντοπωλών Αιγίου
17. Περιβαλλοντικός πολιτιστικός σύλλογος Αλυκής Αιγίου «Άγιος Νικόλαος»
18. Εμπορικός σύλλογος Ακράτας – Αιγείρας
19. Σύλλογος εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας
20. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Αιγίου
21. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Αιγείρας
22. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Ακράτας
23. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Αιγίου
24. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Αιγείρας
25. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Ακράτας
26. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου
27. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 3ουΔημοτικού Σχολείου Αιγίου
28. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου
29. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου
30. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου
31.Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου
32.Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας
33. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ελίκης
34. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνωνΔημοτικού Σχολείου Αιγείρας
35. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας
36. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας
37. Φιλοπροοδευτικός σύλλογος Λόγγου
38. Πολιτιστικός σύλλογος Τέμενης «Η Ένωση»
39. Πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Ελίκης «Οι Ίωνες»
40. Πολιτιστικός σύλλογος Αιγείρας
41. Φιλανθρωπικός σύλλογος Αιγείρας
42. Αθλητικός σύλλογος Αιγείρας
43. Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας
44. Πολιτιστικός σύλλογος Αμπελοκήπων
45. Ανθρωπιστικός σύλλογος Κραθίου
46. Πολιτιστικός σύλλογος Ακράτας «Αναγέννηση»
47. Φιλαρμονική Ακράτας
48. Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιαλείας
49. Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας
50. Σύλλογος Δερβενίου «Ευ ζείν»
51. Πολιτιστικός σύλλογος Ροζενών
52.Θεατρική Έκφραση Αιγίου / ΘΕΑ
53.Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου Ροδοδάφνης
54.Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων  Δημοτικού Σχολείου Διακοπτου
55.Σωματείο εργαζομένων επισιτισμού τουριστικών επιχ.Αιγιαλ.&Καλαβρ.
56.Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγιου
57.Σύλλογος  θεατρικό εργαστήρι Αιγειρας
58.Ανθρωπιστικός συλλογος Κραθιου
59.Εμπορικός Σύλλογος Σελιανιτικων Λογγου /Κυανη Ακτη
60.Εξωραϊστικός και ναυτικός όμιλος Ελαιώνα
61.Σωματείο καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων
62.Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αιγειρας
63.Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Αν Αιγιαλειας
64.Αθλητικός όμιλος Αστέρα Τεμενης
65.Φιλοπροοδευτικος Σύλλογος Μαυρικίου
66.Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας
67.Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλιμιτικων Αίολος
68.Χορευτικός Όμιλος Αιγίου
69.Ένωση Πετσακιτων Αγ Νικολαος
70.Ένωση Αιγιαλεων για την αντιμ. Εγκλ. Κατά της ζως /περιουσιας /ΕΝ.ΑΙΓ.Α.
71.Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πετσακων Καλαβρυτων
72.Εργαζομενοι Eurobank
73.Περιβαλλοντικός Σύλλογος  Τραπεζης ΔΡΥΑΔΕΣ
74.Υπηρεσια Αγρ. Οικονομιας Αιγιαλειας
75.Σωματείο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων δήμου Αιγιαλείας
76.Νικολόπουλος  Νικος  Βουλευτης
77.Στάθης Θεοδωρακοπουλος επικεφαλής  αντιπολίτευσης /πρώην Δήμαρχος
78.Νικος Τσανης πρώην αντινομάρχης περιβάλλοντος
79.Μαμμη Γιουλη Διοικήτρια Νοσοκομειου Αν. Αιγιαλειας
80.Τριανταφυλλόπουλος Γρηγόρης επικ δημ. παρατ./  Αιγιαλεων Πολις
81.Κώστας Παπακωνσταντίνου επικ. Δημ. Παρατ. ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων
82.Χαμηλακη Κατερινα  Περιφεριακη  συμβουλος
83.Μακρής Γιώργος τεως δημαρχος Διακοπτου
84.Μετζελοπουλος Γιωργος  Δημ.Συμβουλος
85.Σουφλη Αννα τεως αντιδημαρχος Αιγιου
86.Κανταρτζη Δωρα προϊσταμένη υγειον. Υπηρ. ΠΕΔΥ ΑΙΓΙΟΥ

87.Πρόεδρος Τ.Κ. Αμπελοκηπων Οικονομου Ιωαννης
88.Πρόεδρος Τ.Κ. Αγ.Βαρβαρας Πετροπουλος Φανης
89.Πρόεδρος Τ.Κ. Περιθωριου Μαγκινας Γεωργιος
90.Πρόεδρος Τ.Κ. Συνεβρου Παπαμιχαλοπουλος Παναγης
91.Πρόεδρος Τ.Κ. Οασεως Γιαλαμας Γεωργιος
92.Πρόεδρος Τ.Κ.Αιγειρας Σταθακοπουλος Ηλιας
93.Πρόεδρος Τ.Κ. Τεμενης Μαρινος Πανος

Πηγή: ΣΤΥΞ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση