Η Κίνα «έκλεισε»! Τι θα κάνει η Ευρώπη τα σκουπίδια της;

Όταν η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αποβλήτων στον κόσμο,

κοινοποίησε πριν λίγους μήνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι δεν θα εισάγει απορρίμματα άλλων χωρών, ώστε να εστιάσει στα δικά της προβλήματα ρύπανσης, βρήκε τους μεγάλους «εξαγωγείς» πλαστικών απορριμμάτων απροετοίμαστους.

Οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των εργαζομένων στην Κίνα. Οι παρτίδες συχνά είχαν μολυνθεί από επικίνδυνα υλικά, όπως ιατρικά απορρίμματα, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

Σε επίσημη κοινοποίηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι μεγάλες ποσότητες «βρώμικων ή ακόμη και επικίνδυνων αποβλήτων» βρέθηκαν αναμεμειγμένες με τα στερεά απόβλητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων προϊόντων.

«Προκειμένου να προστατευθούν τα περιβαλλοντικά συμφέροντα της Κίνας και η δημόσια υγεία, προσαρμόζουμε επειγόντως τη λίστα των εισαγόμενων στερεών αποβλήτων και απαγορεύουμε την εισαγωγή στερεών αποβλήτων που είναι πολύ μολυσμένα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μαζί με την απαγόρευση της εισόδου όλων των πλαστικών απορριμμάτων από το εξωτερικό, θεωρείται ότι η Κίνα προτίθεται επίσης να εμποδίσει την είσοδο συγκεκριμένων μετάλλων στη χώρα.

Η αποστολή τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων στην Κίνα αποτελούσε βασική στρατηγική της διαχείρισης αποβλήτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα τώρα το νέο κινεζικό σχέδιο, με όνομα «Εθνικό Ξίφος», να προκαλεί έντονη ανησυχία σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, επειδή ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στην Κίνα είναι τόσο μεγάλος που είναι απίθανο να αντισταθμιστεί από οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό χωρών.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση