Κητώδη: Πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένο ή άρρωστο κητώδες

Τι να κάνετε αν βρείτε τραυματισμένο ή άρρωστο κητώδες;

  1. Απομακρύνετε τους περίεργους. Το στρες από την πολυκοσμία μπορεί να το σκοτώσει. Παραμένουν τα απολύτως απαραίτητα άτομα.
  2. Πλησιάστε προσεκτικά το ζώο για το δικό σας και το δικό του καλό Τα δελφίνια κάνουν απότομες κινήσεις.
  3. Βεβαιωθείτε ότι το ζώο ζει. Αγγίξτε απαλά το ρουθούνι στην κορυφή του κεφαλιού. Αν ζει θα δείτε κάποια κίνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ νερό, άμμο ή οτιδήποτε άλλο μέσα στο ρουθούνι.
  4. Ποτέ μην το επιστρέψετε στα βαθιά. Κρατήστε το στα ρηχά και σταθεροποιήστε το σώμα του να κάθεται με την κοιλιά απαλά σε αμμώδη βυθό ή βάλτε από κάτω κάτι μαλακό ώστε να μην ξύνεται στις πέτρες. Το ρουθούνι να βρίσκεται πάντα έξω από το νερό και το ζώο να διατηρείται πάντα μπρούμυτα και ποτέ πλάγια ή ανάσκελα.
  5. Προστατέψτε το δέρμα του. Αλείψτε ολόκληρο το σώμα του με βαζελίνη εκτός από τα μάτια και την περιοχή γύρω από το ρουθούνι. Σκεπάστε το σώμα με βρεγμένο ανοιχτόχρωμο και μαλακό ύφασμα αφήνοντας πάντα ελεύθερα ΟΛΑ τα πτερύγια, το ρουθούνι και τα μάτια. Σε δυνατή ηλιοφάνεια επιβάλλεται η δημιουργία σκιάς στο σημείο που βρίσκεται.
  6. Μην το μετακινείτε χωρίς λόγο. Ποτέ δεν το κυλάμε. Ποτέ δεν το σύρουμε από τα μπροστινά πτερύγια, ούτε χρησιμοποιούμε σχοινιά, δίχτυα, ξύλα, γάντζους, κ.λπ. Ακόμη ποτέ δεν πιέζουμε το δέρμα γιατί τραυματίζεται πολύ εύκολα. Αντί γι' αυτά, φτιάχνουμε πρόχειρο φορείο από μαλακό και ανθεκτικό ύφασμα.

http://www.arion.org.gr/

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με την Ομοσπονδία μας στα παρακάτω τηλέφωνα.

  • 6947522099
  • 6977932523

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση