Αρχαιολόγοι: To ΥΠΠΟ δεν δημοσιοποιεί λίστα με τα μνημεία του Υπερταμείου

Ανακοίνωση – επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο «Άρνηση κατάθεσης εγγράφων και κωλυσιεργία από την κυβέρνηση για το ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο», εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΑ αναφέρει ότι «στις 31 Οκτωβρίου 2018 το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Δημάκη, ζήτησε να του παρασχεθούν συγκεκριμένα έγγραφα», σχετικά με το θέμα. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, «στην, από 4/12, απάντησή του ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, αρνείται επί της ουσίας να χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα, παραπέμποντας σε -άσχετες με το απολύτως συγκεκριμένο αίτημα- προγενέστερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών».

«Αναπάντητο παραμένει, άλλωστε, και το αίτημα που καταθέσαμε (και εγγράφως στις 17/12) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου – Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠ.ΠΟ.Α.)», συμπληρώνει ο ΣΕΑ.

Και προσθέτει: «Στην συνέντευξη, πάντως, που παραχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ζορμπά στην εκπομπή «‘Αλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, στις 20/12, δεσμεύτηκε εκ νέου πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα «εξαιρέσεων» από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, μαζί με τη σχετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα οριστικά. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί».

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση