Φαραωνικά-σκληρά τεχνικά έργα θέλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη διάβρωση των ακτών στην Δυτική Αχαΐα.
Ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα 7/11/2018
Στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε η 2η ημερίδα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Δυτική Αχαΐα. Η 1η ημερίδα είχε διενεργηθεί το 2011, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπία ερευνητών από το ΕΛΚΕΘΕ και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην 1η αυτή ημερίδα εισηγητικά παρουσιάστηκε μια προμελέτη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου μετά από εκτενή συζήτηση ομόφωνα η επιστημονική κοινότητα πρότεινε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιας μορφής και φιλικές προς το περιβάλλον. Σαν έσχατη λύση τεχνητών παρεμβάσεων είχαν προταθεί η δημιουργία, όπου χρειαστεί, μερικών υποθαλάσσιων υφάλων.
Στην 2η ημερίδα παρουσιάστηκε, από το μελετητικό γραφείο Ρογκάν και συνεργάτες αε σε συμφωνία με την ηγεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μελέτη για την εκτέλεση τεχνικών έργων κατά μήκος της ακτογραμμής, μήκους 13,6 χιλιομέτρων. Τα τεχνικά αυτά έργα είναι βραχίονες από μπετό μήκους 70-80 μέτρα ο καθένας, με τοποθέτηση παράλληλη προς την ακτογραμμή και σε βάθος 3,5-4 μέτρα και τα οποία θα είναι υπερκείμενα της επιφάνειας της θάλασσας. Επίσης η ρίψη ογκόλιθων από βράχους κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και προβόλους από μπετό κάθετους στην ακτογραμμή και αυτά υπερκείμενα της επιφάνειας της θάλασσας. ΔΗΛΑΔΗ το αντίθετο από ότι είχε προτείνει όλη η επιστημονική κοινότητα. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;
Όλα αυτή η παρέμβαση ονομάζεται ολιστική αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της Δυτικής Αχαΐας.
Η ίδια ακριβώς ορολογία χρησιμοποιείται και από τη Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών για τη μελέτη που πρόκειται να διεξαχθεί για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στον Κορινθιακό κόλπο από το Ρίο έως τον Ισθμό. Δηλαδή σκληρά-φαραωνικά έργα κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Πελοποννήσου.
Η ΑΛΚΥΩΝ αντιπρότεινε και στην 1η και στην 2η ημερίδα τα εξής:
- Να απομακρυνθούν-ξηλωθούν όλα εκείνα τα έργα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν κατά μήκος της ακτογραμμής και έτσι να απελευθερωθεί η θάλασσα.
- Να ανοιχτούν σε πλάτος οι κοίτες όλων των χειμάρρων και των ποταμών, ώστε οι φερτές ύλες τους να καταλήγουν στην θάλασσα χτίζοντας τις παραλίες και να μην εγκλωβίζονται στο εσωτερικό της στεριάς.
- Να γίνει τεχνικός εμπλουτισμός της ακτογραμμής, όπου χρειάζεται, με υλικά κατάλληλα από τις παλιές αποθέσεις εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού Χάραδρου, ανατολικά της πόλης των Πατρών. Επίσης να παρθούν υλικά και μέσα από την κοίτη του ποταμού από σημεία που υπάρχει υπερσυγκέντρωση υλικών, με κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή.
Στη Μ.Π.Ε. της Ολυμπίας Οδού, είχε αποφασιστεί η λήψη από τον ποταμό Χάραδρο 100.000 m3 υλικού που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αν χρησιμοποιηθούν τα 100.000 m3 τότε θα επιστρώσουμε παραλία πλάτους 10 μέτρων και μήκους 10.000 μέτρων (όσο περίπου προβλέπει η μελέτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας). Το κόστος αυτής της εργασίας θα είναι 6-10% του κόστους των σκληρών τεχνικών έργων που προβλέπει η μελέτη της εταιρίας Ρογκάν και συνεργάτες και η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δηλαδή η μελέτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κοστολογεί τα σκληρά τεχνικά έργα από 23 εκατομμύρια ευρώ και η τεχνική αναπλήρωση που προτείνει η ΑΛΚΥΩΝ για το ίδιο περίπου μήκος ακτών είναι (2) δύο περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Τις εργασίες της ημερίδας θα τις δείτε στο παρακάτω link και την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΑΛΚΥΩΝ (Γ.Γ. του Δ.Σ. Δήμου Αγγελόπουλου) στο χρόνο 2:08:16.
https://www.youtube.com/watch?v=EV0CoKqpm04