NEA

Η Μεσόγειος φλέγεται!

Μόνο μέσα στο φετινό καλοκαίρι, 1,3 εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη στην Ελλάδα, 1,8 εκατομμύρια στην Ιταλία, 1,5 εκατομμύρια στην Τουρκία και από 0,5 εκατομμύρια σε Ισπανία και Γαλλία.

Ένα θλιβερό ρεκόρ καταστροφής για
ανθρώπους, δάση και ζώα, που πρόσθεσε την Μεσόγειο στον παγκόσμιο χάρτη των πυρκαγιών που κατακαίνε τον πλανήτη από τις ΗΠΑ και τον Αμαζόνιο μέχρι τη Σιβηρία. Γι’ αυτό και η οργή μας ξεχειλίζει!
Ακόμα και το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (MAP/UNEP) προειδοποιεί ότι η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο μιας μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το 15% των θανάτων στη
Μεσόγειο οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί. Η περιοχή ρυπαίνεται με 730 τόνους πλαστικών κάθε μέρα.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Μεσόγειο σε σημαντικότερο βαθμό από ότι τον μέσο όρο του πλανήτη. Παρότι η θερμοκρασία παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, στη Μεσόγειο έχει
αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό (και θα φτάσει τους 2-3 βαθμούς έως το 2050) και αυτή η αύξηση είναι που προκαλεί όλα όσα βιώνουμε σήμερα: συστηματική αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και της θάλασσας με επιτάχυνση της αύξησης της
στάθμης της θάλασσας, διάβρωση των ακτών, ερημοποίηση και ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αύξηση των δασικών πυρκαγιών και μείωση των αποθεμάτων του γλυκού νερού.
Στις 17 Σεπτέμβρη στην Ελλάδα διοργανώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 9 μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED9EU).

Στα λόγια, ο στόχος της Συνόδου ήταν η συνεργασία και η υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο», συνεχίζοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της ΕΕ που θα «καθαρίσουν» τη Μεσόγειο, θα μειώσουν κατά 55% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και θα τις μηδενίσουν μέχρι το 2050.
Στη πράξη όμως, ήταν η Σύνοδος των Εμπρηστών της Μεσογείου! Των εμπρηστών του κλίματος που ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο και τώρα ετοιμάζονται να λεηλατήσουν ακόμα
περισσότερο τη φύση και το περιβάλλον. Πίσω από τα αφηγήματα περί «πράσινης ανάπτυξης» η πραγματική ατζέντα τους θα περιλαμβάνει τη συνεργασία των χωρών της ΕΕ και την πριμοδότηση, με τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και
Σταθερότητας, των ντόπιων και διεθνών αρπαχτικών της αγοράς (εταιρείες ορυκτών καυσίμων, βιομηχανικών αιολικών, κατασκευαστικών, μεγαλοξενοδόχων, real estate κλπ) που θα «επενδύσουν» πάνω στα καμένα.
Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ξεδιάντροπα την κλιματική αλλαγή ως «φυσικό φαινόμενο» για να έχουν «άλλοθι» για αυτές τις καταστροφές αλλά και για να κρύψουν τις καταστροφικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπισή τους.
Αυτοί που δήθεν θα μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή είναι αυτοί που την προκαλούν!
Από τις 10 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες του πλανήτη, οι 6 είναι εταιρίες ορυκτών καυσίμων και οι 2 είναι αυτοκινητοβιομηχανίες. 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών. Η πολεμική μηχανή και η πολεμική
βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής Γι’ αυτό και καμία Σύνοδος για το Κλίμα όχι μόνο δεν έχει φέρει κάποια μείωση των εκπομπών αλλά αντίθετα, οι εκπομπές αυξάνονται!
Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των ΠΟΛΙΤΩΝ που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις και τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Ενάντια στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. στις 6 Νοέμβρη, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, Θα διεκδικήσουμε «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα».


Γραμματεία ΑΛΚΥΩΝ

 

01/10/2021

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση