NEA

Ξεσηκωθείτε – Αντισταθείτε

Αγαπητοί συγχωριανοί και συμπολίτες γύρωθεν του Παναχαϊκού όρους

Σε όλον τον εναπομένοντα καθαρό από ανεμογεννήτριες ορεινό όγκο του Παναχαϊκού μας όρους μεταξύ των χωριών Ελικίστρα, Σούλι, Μοίρα, Λεόντιο, Ρακίτα, Παρασκευή, Κρήνη και Σαλμενίκο και εντός των περιοχών natura GR 2320005, GR 2320007 & GR 2320010, οι κυβερνήσεις μας έχουν έχουν αδειοδοτήσει πέντε νέα αιολικά πάρκα τεσσάρων εταιρειών και ένα υδροηλεκτρικό στα απάτητο κομμάτι του Σελινούντα.

Αυτά κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της κοινής λογικής και εν αναμονή υπέρογκων προστίμων μετά την από 17 Δεκεμβρίου 2020 καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (έκτο τμήμα) κατά της χώρας μας στην υπόθεση C-849/19  περί μη προστασίας των τόπων κοινοτικής σημασίας (περιοχών Natura).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που χρηματοδότησε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρείς φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή  εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει σε τρεις προτάσεις:

Να σταματήσει προσωρινά το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές.

Να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης μόνο για όσες περιπτώσεις αφορούν αιολικά πάρκα εκτός natuta (μελλοντικά να εξεταστεί η <<απόσυρση>> όσων βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον).

Να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πιο υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές όπου  υπάρχει ήδη πυκνό οδικό δίκτυο.

<< Η δημιουργία αιολικών πάρκων σε απρόσιτα ορεινά ή νησιωτικά οικοσυστήματα προκαλεί μεγαλύτερη  περιβαλλοντική βλάβη από ότι περιβαλλοντικό όφελος και αυτό είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά>>.

Τα παραπάνω έργα περιλαμβάνουν 77 νέες ανεμογεννήτριες, περί τα 70 χλμ. νέες διανοίξεις δρόμων, άλλα τόσα δια πλάτυνσης υφισταμένων και αρκετά χιλιόμετρα ηλεκτρικού δικτύου διασύνδεσής τους.

5.000-6.000 στρέμματα δάσους και ημιαλπικών χορτολιβαδικών εκτάσεων αναμένεται να καταστραφούν οριστικά σε βάρος των κτηνοτρόφων μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Ο θόρυβος (άνω των 105 db) και οι υπό ήχοι που παράγουν καθώς και η οπτική ρύπανση επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία και το νευρικό σύστημα ανθρώπων και ζώων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Η αλλαγή του μικροκλίματος προς το ξηρότερο όλου του βουνού καθώς καμία κορυφή πλέον δεν μένει ακάλυπτη από ανεμογεννήτριες θα επιφέρει λιγότερες βροχές και χιόνια και σε συνδυασμό με την αλλαγή της ροής των όμβριων υδάτων και τη μείωση της φυσικής απορρόφησης από τις νέες οδοποιίες , θα μειωθεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε όλη τη γύρω  περιοχή καθώς και τα νερά των πηγών γύρωθεν του ορεινού όγκου.

Τέλος υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές αμφιβολίες για το αν οι ανεμογεννήτριες πρέπει να θεωρούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς το περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος κατασκευής και εγκατάστασης τους δεν αποσβήνεται στην 20χρονη διάρκεια ζωής τους σε σχέση με την χαμηλής ποιότητας παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια (ασταθής και διακοπτόμενη) και το ακριβό κόστος της εν μέρη ανακύκλωσής τους.

Δυστυχώς τα οργανωμένα συμφέροντα (funds) του παγκοσμίως επικρατούντος οικονομικού συστήματος ελέγχουν τις κυβερνήσεις και καταστρέφουν στο όνομα του κέρδους την πανέμορφη χώρα μας, τον πλανήτη και τις ζωές μας.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ – NATURA ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΖΗΤΑΜΕ ΣΩΣΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΛΚΙΣΤΡΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΣΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση