NEA

Απόρριψη αποβλήτων ιχθυοκαλλιέργειας στην παραλία της Γλύφας Φωκίδας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα περίπου 21.00  έφθασαν και πάρκαραν στον παραλιακό δρόμο της Γλύφας Φωκίδας  δύο φορτηγά αυτοκίνητα έχοντας κλειστά κοντέινερ με  υγρά απόβλητα ιχθυοτροφείου και ίσως και οργανικά απόβλητα  της ίδιας μονάδας.

Αυτά δια μέσου σωλήνα αποβάλλονταν στην θάλασσα.  Η χωρητικότητα των δύο αυτών  ήταν περίπου 20 τόννοι.

Οι εκτελούντες την πράξη αυτή είπαν προφορικά σε ντόπιους πολίτες και αιρετοί του ΟΤΑ που διαμαρτυρήθηκαν, ότι ήταν από ιχθυοτροφείο και αδειαζαν τα παλιά νερά που δεν είχαν οξυγόνο και θα αντλούσαν φρέσκο νερό από την θάλασσα. Τα απόβλητα που άδειαζαν ήταν θολά.

Καλέστηκε το Λιμενικό σώμα και ζητήθηκε από τους ΠΟΛΙΤΕΣ και τον Πρόεδρο του τοπικού Διαμερίσματος  να ελέγξει αν η διάθεση των αποβλήτων στην θάλασσα ήταν νόμιμη ή όχι και να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Επειδή αναπτύχθηκε έντονος διάλογος στο αν  ήταν νόμιμη ή όχι η βιντεοσκόπηση της  εγκληματικής αυτής πράξης σε δημόσιο χώρο η ΑΛΚΥΩΝ επισημαίνει τα παρακάτω για πληροφόρηση όλων των ΠΟΛΙΤΩΝ αλλά και των υπηρεσιών της Πολιτείας.

Δεν είναι παράνομη, αλλά επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η μαγνητοφώνηση και μαγνητοσκόπηση, όπως και η χρήση του περιεχομένου τους, όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν «την πρόληψη τελέσεως εγκλημάτων, την προστασία εννόμου συμφέροντος το οποίο είναι υπέρτερο της προστασίας της ελεύθερης επικοινωνίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως της τιμής και της ελευθερίας».

Ζητάμε απο τις υπηρεσίες  της Πολιτείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους  για να  μην επαναληφθούν  τέτοια περιβαλλοντικά εγκλήματα στο μέλλον. Εμείς θα σταθούμε εμπράκτως αρωγοί στις ενέργειές τους.

Η Ομοσπονδίας μας, οι σύλλογοι μέλη μας, οι ΠΟΛΙΤΕΣ του Κορινθιακού και ο Σύνδεσμος των Δήμων ( ΣΠΟΑΚ ) δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

14/10/2023

 

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση