NEA

Κατάθεση απόψεων-προτάσεων της ΑΛΚΥΩΝ στην Διαβούλευση σχετικά με την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για την Προστατευόμενη Περιοχή (ΠΠ) του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2530007 “Κορινθιακός Κόλπος” (ΤΚΣ)

Σας αποστέλλουμε  τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας σχετικά με την ΕΜΠ που αφορά τον Κορινθιακό Κόλπο σε δύο τμήματα, μετά από παράλληλες  διεργασίες για εξοικονόμηση χρόνου με τα μέλη της Ομοσπονδίας μας.

ΤΜΗΜΑ 1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΚΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΜ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

1.Η σημασία της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης έγκειται κατά την γνώμη μας στο ότι στο κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα του Κορινθιακού Κόλπουυπάρχουν πολλοί παράγοντες που δημιουργούν μεγάλη επήρεια στα προστατευόμενα είδη αλλά  ποτέ έως σήμερα δεν έχουν ληφθεί υπόψησύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

2.Οι παράγοντες αυτοί μέσα στο θαλάσσιο κομμάτι και στην παράκτια ζώνη αφορούν κατά κύριο λόγο ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές είναι  γνωστές σε όλους αλλά  δεν  μπορέσαμε μέχρι  σήμερα να τις ελέγξουμε  όπως κατά τους ισχύοντες νόμους έχουμε υποχρέωση να πράττουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά  πλέον επιτακτική την  ανάγκη να συντάξουμε καταρχήν Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

3.Η κλιματική αλλαγή,  στο μέρος που πραγματικά  της αναλογεί, δημιουργεί μία επιπλέον επιβάρυνση στο ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η κλιματική αλλαγή  όμως είναι θέμα παγκόσμιας διάστασης και οι επιπτώσεις της δεν είναι προβλέψιμο ούτε πως θα εξελιχθούν ούτε σε ποιο βαθμό θα ελεγχθούν . Αυτό  δεν επιτρέπεται να αποτελέσει  αιτία  υποχώρησης  ή και παραίτησης  από τις καθοριστικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν για την προστασία του Κορινθιακού. Θα πρέπει να αποτελέσει λόγο  για ακόμη πιο αποφασιστικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν τα προστατευόμενα είδη με ταυτόχρονη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης των κοινωνιών γύρω από τον Κορινθιακό.

4.Η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες αρχές  καταχρηστικά , δογματικά και χωρίς τεκμηρίωση   ως δικαιολογία για λήψη απαράδεκτων  αποφάσεων εις βάρος του οικοσυστήματος του Κορινθιακού και της βιώσιμης ανάπτυξης των κοινωνιών γύρω από τον Κορινθιακό. Αυτό έχει συμβεί ήδη εκτεταμένα  με τα αιολικά πάρκα πάνω στις  περισσότερες  κορυφογραμμές γύρω από τον Κόλπο μέχρι και δίπλα στην ακτή και δίπλα σε οικισμούς που  όπως στην περιοχή της Ερατεινής Φωκίδας. Είναι πλέον αντιληπτό στον κάθε πολίτη ότι το παγκόσμιο πρόβλημα εξαρτάται σχεδόν μηδενικά  από την εγκατάσταση αιολικών ή όχι στην Ελλάδα των σχεδόν μηδενικών ενεργειακών καταναλώσεων και τις ελάχιστης εδαφικής έκτασης και οικοσυστημάτων σε σχέση με τα αντίστοιχα παγκόσμια μεγέθη. Η εγκατάστασή τους όμως επιφέρει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες και στα Ελληνικά οικοσυστήματα περιλαμβανομένου της χερσαίας ζώνης γύρω από τον Κορινθιακό, και στις τοπικές οικονομίες και την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.  Η μέχρι σήμερα αντιφατική τακτική της Πολιτείας  το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ευτελίζει στην συνείδηση των πολιτών το κύρος της Πολιτείας τους αρμόδιους φορείς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Πολίτες οι οποίοι στην συνέχεια θα κληθούν σε παραχωρήσεις και αλλαγές στην καθημερινότητά τους βάση των μέτρων που θα απαιτηθούν  για την προστασία του οικοσυστήματος του Κορινθιακού Κόλπου και χωρίς την πρόθυμη  συνδρομή τους , τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόημα.  Το κύριος και ο σεβασμός των Νόμων ,των Θεσμών και των Αρχών δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται.

5.Για την σύνταξη της μελέτης θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη από  σοβαρές μελέτες  τα στοιχειώδη απαραίτητα δεδομένα όπως:  1)ποιες είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες   (βιομηχανικές, βιοτεχνικές κλπ) που επιβαρύνουν το οικοσύστημα και τα προστατευόμενα είδη, 2) την πραγματική ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της κάθε δραστηριότητας (όχι ότι δηλώνει ή ίδια από μόνη της), 3)την ποσοτική , γεωγραφική και ποιοτική έκταση του κάθε προστατευόμενου είδους (με αναλυτικές μελέτες αρμόδιων φορέων με ανάλογες προδιαγραφές).  Και στο παρελθόν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στον Κορινθιακό Κόλπο με ασάφειες λόγο έλλειψης δεδομένων , απλά προβλέποντας ότι θα πρέπει εκ των υστέρων  να γίνουν αναλυτικές μελέτες.  Αυτό που έχει συμβεί και μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί είναι ότι οι αποφάσεις αυτές αποτέλεσαν δικαιολογία  για έκδοση    αδειών περεταίρω επιβαρυντικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων (ως υπάρχων νομικό πλαίσιο που θεωρητικά  φροντίζει το ορθό αποτέλεσμα) και οι μελέτες που έλειπαν  δεν εκτελέστηκαν ποτέ.  Θα ήταν μη αποδεκτό να συμβεί απλά μία ακόμη φορά το ίδιο.

6.Προτείνουμε να συνταχθεί αναλυτική καταγραφή των Βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται πέριξ του Κορινθιακού Κόλπου και εν συνεχεία να ανατεθεί σε ανεξάρτητο μελετητή να αποτυπώσει  πώς και πόσο επιβαρύνουν το οικοσύστημα και να διαπιστώσει πως αυτές οι δραστηριότητες έως και σήμερα επηρέασαν τις ομάδες π.χ. των Δελφινιών και τα υπόλοιπα προστατευόμενα είδη που ζουν στο Κορινθιακό.

7.Να ξεκινήσει άμεσα και επί του πεδίου μελέτη καταγραφής του πληθυσμού των δελφινιών που συναντούνται με μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες περιοχές  του Κορινθιακούόπως μας πληροφόρησαν άλλες οργανώσεις, όπως το Ινστιτούτο ΠΕΛΑΓΟΣ.

8.Από τις ημερήσιες καταγραφές της Μέσης Αλιείας που λαμβάνει χώρα στον Κορινθιακό μπορούμε να δούμε ποια είδη μειώθηκαν και αποτελούν τροφή των Δελφινιών. Να ληφθούν δεδομένα με πρωτόκολλά που θα εξασφαλίσουν αληθινά δεδομένα και όχι όπως με τα αποτελέσματα αλιείας για της βιτζότρατες όπου εκτέθηκε η χώρα μας όταν εστάλησαν κατ’ εξακολούθηση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. δελτία με μόνο λίγα και πάντα τα ίδια είδη ψαριών , μέχρι και δελτία με τις ίδιες ακριβώς ποσότητες αλλά με διάφορες ημερομηνίες το καθένα.

9.Να απαγορευθεί κατά ελάχιστον 2 ετών η Μέση Αλιεία στον Κορινθιακό πιλοτικά και οι κρατικοί  φορείς όπως το ΕΛΚΕΘΕ να μελετήσουν τις αλλαγές που θα επιφέρει στις ομάδες των Δελφινιών στον αριθμό τους.Δεν χρειάζεται επιστημοσύνη για να κατανοήσει κανείς τα προβλήματα που δημιουργεί το φαινόμενο  (επιπλέον των ελάχιστων σκαφών που έχουν έδρα τον Κορινθιακό και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα)  να εισέρχονται στον κλειστό Κορινθιακό κόλπο  δεκάδες  σκαφών απο την υπόλοιπη Ελλάδα (των ανοιχτών πελάγων)  την εποχή που εισέρχονται τα κοπάδια των πελαγίσιων ψαριών για αναπαραγωγή,   να τα αλιεύουν μέχρι εξαντλήσεως και να αποχωρούν.

10.Τα δάση της ποσειδωνίας στον Κορινθιακό θα πρέπει να καταγραφούν σε όλη την παράκτια ζώνη με μεγαλύτερη λεπτομέρεια απ’ ότι στις ακτές της υπόλοιπης Ελλάδας των ανοιχτών θαλασσών και αβαθών ακτών. Αυτό το  υποδεικνύει το ίδιο το ΕΛΚΕΘΕ στην υπάρχουσα αναλυτική μελέτη τμήματος της γραμμής του Κορινθιακού από την Ναύπακτο έως και πρίν το Γαλαξίδι  από το 2008 (Δρ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης)  όπου γίνεται αναφορά και στην διαπιστωμένη  ιδιαιτερότητα  της πολύ μικρής πυκνότητας Ποσειδωνίας ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον Κορινθιακό σε σχέση με τις ακτές της υπόλοιπης Ελλάδας, τονίζοντας ότι για αυτό τον λόγο είναι και  πολύ περισσότερο σημαντική.  Βάση των δεδομένων της συνολικής αναλυτικής μελέτης,   να  υποδειχθούν από τους επιστήμονες και τα ειδικά μέτρα (ειδική νομοθετική ρύθμιση) που θα πρέπει να ισχύσουν για τον Κορινθιακό Κόλπο. Π.χ. να απαγορευτεί η χωροθέτηση οποιασδήποτε δραστηριότητας όπως κλωβών ιχθυοκαλλιέργειες πάνω ή κοντά από βυθούς με ποσειδωνία,  ακόμη και εάν αυτοί ανήκουν σε ευρύτερη περιοχή με πυκνότητα ποσειδωνίας 1,5 ή 2% ανά τετραγωνικό  χιλιόμετρο.  Σήμερα με την γενική ισχύουσα  νομοθεσία που αξιολογεί την παρουσία Ποσειδωνίας ανά Χλμ 2  στον Κορινθιακό λανθασμένα (σύμφωνα και με το ΕΛΚΕΘΕ) με τα ίδια κριτήρια με τις υπόλοιπες ακτές τις Ελλάδας, δίνονται άδειες και εγκαθίστανται κλωβοί ιχθυοκαλλιεργειών πάνω σε  δάση ποσειδωνίας με πυκνότητα ίδια με την  συντριπτική  πλειοψηφία των ακτών του Κορινθιακού.    Εάν αυτό υποθετικά γενικευτεί, θα έχει αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η συντριπτική πλειοψηφία των δασών ποσειδωνίας εσκεμμένα και προβλεπόμενα.  

11.Συνεχιζόμενη ανάλυση της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκβάλλουν ποτάμια ή βιολογικές εγκαταστάσεις καθαρισμού πόλεων. Ιδιαίτερα σε κόλπους όπως αυτός της Αντίκυρας ή όπου αλλού υπάρχουν εργοστάσια που εκλύουν στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα και θερμικά φορτία στην ατμόσφαιρα και στην θάλασσα. Δεν νοείται  εκτέλεση Περιβαλλοντικής μελέτης που δεν θα έχει αναλυτικά ποιοτικά και ποσοτικά  στοιχεία για όλους αυτούς τους ρύπους τοπικά και συνολικά. Η λήψη και καταγραφή αυτών των στοιχείων θα πρέπει να γίνει από ανεξάρτητο φορέα  και όχι όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από εργαζομένους του κάθε εργοστασίου με μεθόδους όπου ο εργαζόμενος του εργοστασίου αντιγράφει σε χαρτί την ένδειξη του μετρητή και αυτό θεωρείται από τις αρμόδιες αρχές έγκυρη μέτρηση. 

12.Μελέτη των θαλάσσιων ρευμάτων που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επιβίωση και την ανάπτυξη των μαλακών κοραλλιών που ζουν στους βυθούς του Κορινθιακού με επιτακτική την καταγραφή των περιοχών  που αυτά εμφανίζονται σε μεγάλους συγκριτικά αριθμούς.

13.Παρακολούθηση και καταγραφή των ειδών των μαλακών κοραλλιών που διαβιούν στο Κορινθιακό καθώς και του μέσου ρυθμού ανάπτυξης αυτών και αν επηρεάζονται από τις συνεχιζόμενες αλλαγές στο κλειστό οικοσύστημα του Κόλπου.

14.Χρηματοδότηση για την σύνταξη προγραμμάτων αρχικά καταγραφής πλαστικών και άλλων υλικών της ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού και εν συνεχεία στους βυθούς του.

15.Μέτρα περιοδικής απαγόρευσης κάθε μορφής Αλιείας σε Μεσοπέλαγους Υφάλους και ξέρες που ως γνωστών αποτελούν θύλακες για την τροφική αλυσίδα που περιλαμβάνει τα προστατευόμενα είδη.

16.Μέτρα περιοδικής απαγόρευσης κάθε μορφής Αλιείας σε θαλάσσια διβάρια και σε βυθούς με τραγάνα τα οποία πλέον έχασαν την ικανότητα που είχαν πριν πολλά χρόνια να αποτελούν οάσεις για όλα τα είδη, λόγω υπεραλίευσης.

17.Δημιουργία παρατηρητηρίων για τα πτηνά που διαβιούν μόνιμα στην ακτογραμμή και γι αυτά που παραμένουν για κάποιο χρονικά διάστημα και μεταναστεύουν.

18.Χρηματοδότηση για προγράμματα προστασίας των πτηνών που συναντούμε στο Κορινθιακό και ο αριθμός τους έχει μειωθεί ή έχουν εξαφανισθεί πλέον

ΤΜΗΜΑ 2  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΚΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΜ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΑ ΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ

Τέσσερα είδη δελφινιών, Θαλάσσιες χελώνες, Κητώδη ( Σαπουνάς κλπ) Ποσειδωνία, Κοράλλια, Βένθη ( Τραγάνες  κλπ ) 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Υφιστάμενη κατάσταση

ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Τρία είδη που ζουν και αναπαράγονται μόνιμα στον Κ.Κ.

Το σταχτοδέλφινο έρχεται περιοδικά στον κόλπο .

Εχουμε υβρίδια  απο διασταυρώσεις αυτών των ειδών.

Τα συναντάμε σε όλο το μήκος και πλάτος του Κορινθιακού. Ειδικά στο βαθύ κορινθιακό.

 Επιστημονικός φορέας που μελετά πάνω από δύο δεκαετίες τα δελφίνια στον Κορινθιακό είναι το Ινστιτούτου Κητολογικών ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ .

(ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1.1 και ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ  1.2.χάρτης  του Ινστιτούτου κητολογικών ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ από τα αποτελέσματα έρευνας σε τμήμα του κεντρικού ανατολικού και νότιου τμήματος του Κορινθιακού Κόλπου Κορινθιακού Κόλπου )

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Τις συναντάμε σε όλο το  Κορινθιακό  όλες τις εποχές.

Σημαντικά ενδιαιτήματά τους βρίσκονται στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά του κόλπου.

ΚΗΤΩΔΗ

Εχουμε είσοδο απο τα στενά του Ρίου- Αντιρίου  κατά καιρούς  φαλαινών και καρχαριοειδών. Μόνιμος κάτοικος είναι ο ΣΑΠΟΥΝΑΣ που ζει στο βαθύ Κορινθιακό και τον συναντάμε μόνο όταν πιάνεται στα παραγάδια των αλιέων.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

Συναντάται  σε όλο το μήκος  του Κορινθιακού κυρίως στην Βόρεια πλευρά του.

Σε προηγούμενες δεκαετίας ως το 1980 ήταν παρών σε σεβαστή έκταση και στην Νότια πλευρά. Σιγά – σιγά περιορίστηκε λόγω της θαλάσσιας  ρύπανσης απο αστικά απόβλητα και χημικά που διεχετεύονταν στην  θάλασσα μέσω των ποταμών και των χειμμάρων.

Μεγάλη έκταση ποσειδωνίας είναι στον Δήμο Ευρωστίνης στην Νότια πλευρά.

Οι  διαστάσεις  των λιβαδείωνΠοσειδωνίας είναι επιμήκης λόγω του γεωλογικού ανάγλυφου του βυθού  που είναι κυρίαρχη ιδιαιτερότητα  στον Κορινθιακό Κόλπο σε σχέση με τις ακτές τις υπόλοιπης Ελλάδας.

( ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 2. Μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ έτους 2008  που χρηματοδοτήθηκε απο την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, όπου χαρτογραφήθηκαν τα λιβάδια από την Ναύπακτο ως πριν το Γαλαξίδι. )

ΚΟΡΑΛΛΙΑ

Τα συναντάμε  σε μεγάλη έκταση στην θαλάσσια περιοχή απο τον οικισμό Λαμπιρίου Δ. Αιγιάλειαςώς το Δ.Δ. Ψαθόπουργου  Δ. Πατρέων.

( Περισσότερες πληροφορίες απο τον κ. Πουρσανίδη Δημήτριο  - Πανεπιστήμιο Αιγαίου )

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΑ ΒΕΝΘΗ – ΤΡΑΓΑΝΕΣ

Εχουμε  σε πολλές περιοχές του κόλπου προστατευτέα βένθη, όπου καταπονούνται βάναυσα απο την συνεχή αλιεία με όλα τα είδη αλίευσης, Εχουν υποβαθμιστεί δραστικά και χρήζουν άμεσης και ουσιαστικής προστασίας λόγω της σημαντικότητάς τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Επιβαρύνσεις  - απειλές απο ανθρώπινες δραστηριότητες στην στεριά.

Χημικά απόβλητα

 * Απο την εταιρεία  ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ. Απόρριψη στην θάλασσα του

  Κορινθιακού – βάσει ΑΕΠΟ -  180.000 – 240.000 τόννους  διηθήματος της ερυθράς

  ιλύος.

*Απο την εταιρεία  ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ. Συνεχή απόθεση βάσει ΑΕΠΟ - στην στεριά κόκκινης σκόνης από τα βιομηχανικά απόβλητα της παραγωγής αλουμινίου με τρόπο που επιτρέπει την διασπορά στην ευρύτερη χερσαία περιοχή με τους ανέμους και την επανείσοδό της στην θάλασσα με τις βροχές.

*Το 25% του βυθού του Κορινθιακού κόλπου (το 50% του ανατολικού μισού) είναι καλυμμένο με κόκκινη λάσπη από την λειτουργία του εργοστασίου αλουμινίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ. στην Αντίκυρα στο παρελθόν.

*Απο την εταιρεία  ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ.. Συνεχή παραγωγή αέριων ρύπων βαριάς βιομηχανίας στον κόλπο της Αντίκυρας οι οποίοι με την βροχή καταλήγουν στην χερσαία ζώνη και στην θάλασσα, με παρακολούθηση των τιμών τους - βάσει ΑΕΠΟ - από εργαζόμενο του εργοστασίου που αντιγράφει την ένδειξη του μετρητή σε χαρτί. 

*Ο βυθός στους βορειότερους όρμους του κόλπου της Ιτέας δίπλα στην πόλη αποτελείτε από 5 έως 80% από σκόνη βωξίτη λόγο της λειτουργίας του εκεί παράκτιου εργοστασίου βωξίτη.

(ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 3.1. Μελέτη του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών του 2007 και ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 4.1.  μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου του 2009)

*Η χερσαία ζώνη γύρω από εργοστάσιο βωξίτη στην Ιτέα, βρέθηκε σε μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών  με επίπεδα ραδιενέργειας σε απαγορευτικό επίπεδο. Η μελέτη αποδίδει σαφώς την ρύπανση από ραδιενέργεια στην λειτουργία του εργοστασίου βωξίτη. (Επισυνάπτονται επιπλέον της προαναφερόμενης  μελέτης του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών του 2007  το ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 3.2.   η δημοσίευση αυτής σε διεθνές Επιστημονικό περιοδικό.)

*Σε   δειγματοληπτικό έλεγχο βιοδείκτη (πεταλίδας) στον κόλπο της Ιτέας το  2010 από την Ομοσπονδία μας και ανεπίσημη ανάλυση αυτού,  βρέθηκε  απαγορευτική διείσδυση βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα. Μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ που εκτελέστηκε κατ’ εντολή της εταιρίας βωξίτη μετά από την παρέμβαση της Ομοσπονδία μας , δεν μας δόθηκε όταν την αναζητήσαμε αλλά υπάρχει και θα πρέπει να την αναζητήσετε. Σε περίπτωση   άρνησης περί την ύπαρξή της, επικοινωνήστε μαζί μας.

( ΣΥΜΗΜΜΕΝΟ 4.2 δημοσίευμα από τοπικό Σύλλογο που συνέβαλε εθελοντικά στην δειγματοληψία ιζήματος βυθού για λογαριασμό του ΕΛΚΕΘΕ καθώς και ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 4.3 τα αποτελέσματα της ανεπίσημης ανάλυσης του δείγματος). 

* Απόβλητα ελαιοτριβείων ( ιδίως τα τριφασικά )

* Απο τις ιχθυοκαλλιέργειες  λόγω του βαψήματος των διχτύων με ειδικά χημικά για να μην αγκυστρώνοναται επάνω τους διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί.

* Απο μη λειτουργία των διαχειριστικών σχεδίων  λειτουργίας των λιμένων ,μαρινών και

Αλιευτικών καταφυγίων, όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτυων των σκαφών.

* Απόβλητα χημικά που απορρίπτονται στα ποτάμια και χειμμάρουςαπο βιομηχανικές μονάδες.

* Χημική ρύπανση με αυξητική συνεχή τάση απο τις απορροές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούνται  με χημικά μέσα.

* Στην δυτική πλευρά του κόλπου του Αιγίου έχουν βρεθεί βαρέα μέταλλα .

   ( ΕΛΚΕΘΕ  -  Πρόγραμμα MEDPLAN  έτος 2006. )

Οργανικά απόβλητα

* Αστικά απόβλητα λόγω μη ύπαρξης δικτύου αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών .

  Αλλά και εκει που υπάρχουν  οι ανωτέρω υποδομές  είτε είναι επιμέρους έτοιμες είτε λειτουργούν πλημελώς.  Λείπουν τελείως οι επί τόπου περιοδικοί έλεγχοι της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και αρκούνται μόνο στα στοιχεία που καταθέτονται στο ΥΠΕΝ.

* Στερεά  αστικά απορρίμματα και βιομηχανικά λόγω πλημελούς αποκομιδής και διαχέιρισής τους απο τους Δήμους μεταφέρονται μέσω των ποταμών και των χειμάρρων .

Επισυνάπτεται μελέτη του έτους 2020 της ΜΚΟ ΟΖΟΝ με τίτλο  ¨ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ¨ με χρηματοδότηση από το πράσινο Ταμείο.

Επίσης έχουμε μεγάλες αποθέσεις τέτοιων απορριμμάτων στις όχθες των ποταμών της Αιγιάλειας και της Ναυπάκτου. 

Επιβαρύνσεις  - απειλές από ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα.

* Η χωρίς ποσόστοση και για όλο σχεδόν το χρόνο ελευθερη αλίευση στα νερά του κόλπου.

* Ο  μη  καθορισμός θαλάσσιων οδών για την ναυτιλία έχει ως συνέπεια την θανάτωση πολλών κητωδών αλλά και η ηχητική όχλησή τους στις περιοχές των ενδιαιτήματών τους.

* Η χρήση εκρηκτικών μηχανισμών για αλίευση ακόμη και σήμερα. Ιδίως στην Βόρεια πλευρά του κόλπου.

*  Οι ιχθυοκαλλιέργειες  απορρίπτουν στο βυθό τεράστιες ποσότητες κοπράνων απο τα εκτρεφόμενα ψάρια,κάποιες  πλένουν τα δίχτυα στην παραλία, κατάλοιπα των τροφών, κατάλοιπα καυσίμων των λεμβών που χρησιμποιούνται για εργασίες στους κλοβούς και όχι μόνο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα με ποια μέθοδο χρησιμοποιούνται οι πολύ μεγάλες ποσότητες  φορμόλης που χρησιμοποιούν οι ιχθυοκαλλιέργειες για την θεραπεία των ενήλικων  ψαριών  στους μεγάλους κλοβούς της θάλασσας από συγκεκριμένα παράσιτα, χωρίς αυτές να καταλήγουν  στην θάλασσα ή ποια μέθοδο αποπαρασίτωσης αντικατέστησε την χρήση φορμόλης.

* Εχουμε πάρα πολλές απορρίψεις  ακατάλληλων διχτυών  ( δίχτυα φαντάσματα ) που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα βένθη και στην θανάτωση κητωδών.

Φωτορύπανση:

Από αναφορές και δεδομένα από παρόμοιες εργασίες στο εξωτερικό και ο θόρυβος  της λειτουργίας της γέφυρας και ο φωτισμός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση όλων των ειδών (κυτώδη, ψάρια, χελώνες ) μεταξύ Ιονίου πελάγους και Κορινθιακού Κόλπου. Η μετακίνηση αυτή είναι καθοριστική  για την συνολική υγεία και βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και όλων των προστατευόμενων ειδών.

Ομοίως , κάθε αβαθή παραλιακή ζώνη την νύχτα αποτελεί καταφύγιο γόνου των περισσοτέρων θαλάσσιων ειδών και ο μόνιμος φωτισμός τέτοιων παραλιακών ζωνών (όπως έχει συμβεί σχεδόν καθολικά στα νότια παράλια του Κορινθιακού και όπως συμβαίνει σε κάθε παραλία εντός οικισμού και πόλης) προκαλεί σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις.

Θερμική ρύπανση.

Η χρήση νερού της θάλασσας για την ψύξη εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλης παραγωγικής διαδικασίας , όπως τα εργοστάσια φυσικού αερίου στον κόλπο της Αντίκυρας, έχουν σαν αποτέλεσμα την συνεχή απόρριψη   τεράστιων ποσοτήτων ζεστού νερού θερμοκρασίας πάνω από 10oCαπό αυτή της θάλασσας συνεχώς και όλο το 24ωρο, στον κλειστό Κορινθιακό Κόλπο ,  χωρίς να έχουν αξιολογηθεί με σοβαρό και επιστημονικό τρόπο οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη ξενικών ειδών, ασθενειών και άλλων  αρνητικών επιπτώσεων. Χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη επιστημοσύνη, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι  δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν επιπτώσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Προστατευτέες περιοχές, πλαίσιο προστασίας, ζώνες προστασίας.

Για τα δελφίνια

Οι προτάσεις που εμπεριέχονται στην μελέτη του Ινστ. Κητολογ. Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ.

 ( Επισυνάπτεται μελέτη )

Για τις θαλάσσιες χελώνες

Οι ίδιες περιοχές με αυτών των δελφινιών με επιπλέον παραλίες που ήταν αμμώδεις και μετατράπηκαν λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων χωρίς καμία μελέτη από την δεκαετία του 70 και μετά αλλά εξακολουθούν να τις επισκέπτονται χελώνες για να αποθέσουν αυγά χωρίς βέβαια αποτέλεσμα.

Για την Ποσειδωνία

Ζώνη προστασίας  με τις χαρτογραφημένες απο το ΕΛΚΕΘΕ  στην Στερεά Ελλάδα,

 ( Επισυναπτόμενη  μελέτη)

Για τα κοράλλια

Ζώνη προστασίας απο τον οικισμό Λαμπίρι Δήμου Αιγιάλειας ανατολικά ως το Δ.Δ. Ψαθόπυργου Δήμου Πατρέων. (  Δημήτρης Πουρσανίδης – Ππανεπιστήμιο Αιγαίου )

Για τα βένθη  ( τραγάνες )

1η Ζώνη Ανοιχτά του Διακοπτού

2η Ζώνη Ανατολικά της Νήσου Αγ.Ιωάννης του Δήμου Δωρίδας

3η Ζώνη Εντός του Κρισσαίου Κόλπου στην Ανατολική πλευρά του

4η Ζώνη Ανατολικά του όρμου της Αντίκυρας ανοιχτά της νησίδας Δασκαλιό 

5η Ζώνη Ανοιχτά της νησίδας Φονιάς στην Αλυκή Βοιωτίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης, στόχοι διαχείρισης ανά προστατευτέα περιοχή, μέτρα διαχείρισης, σχέδιο διαχείρισης.

Χημική και οργανική ρύπανση.

Για το σύνολο του οικοσυστήματος και τις επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη, είναι αναγκαίες υπεύθυνες μελέτες από ανεξάρτητους φορείς για την έκταση και τις επιπτώσεις από την ρύπανση της θάλασσας από τις προαναφερόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες στην στεριά και στην θάλασσα και αναλυτική πρόβλεψη αυστηρών μέτρων   που θα υποχρεώσουν τους ιδιωτικούς φορείς (βιομηχανικές και βιοτεχνικές εταιρίες) και τους δημόσιους φορείς (Δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ) να εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Φωτορύπανση.

Ο θόρυβος της λειτουργίας της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου μπορεί να μην είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί. Οι επιπτώσεις του φωτισμού μπορούν εύκολα με προσιτές τεχνικές εργασίες να ελαχιστοποιηθούν περιορίζοντας τον φωτισμό μόνο στα καταστρώματα των δρόμων και όχι και σε μεγάλη έκταση έξω από αυτά.

Ομοίως θα πρέπει να υπάρξει οδηγία ώστε από την λήψη των σχετικών αποφάσεων και στην συνέχεια, κάθε παρέμβαση ανακατασκευής ή νέας κατασκευής φωτισμού παραλιακής ζώνης εντός ή εκτός σχεδίων πόλεων, να λαμβάνει υπόψη και να υποχρεούται σε χρήση φωτιστικών με πλήρη περιορισμό της διάχυσης φωτός στην παραλία και προς την θάλασσα. Το μέτρο δεν απαιτεί  επιπλέον κονδύλια αλλά μόνο την υποχρέωση στην εφαρμογή και χρήση των κατάλληλων φωτιστικών.

Θερμική ρύπανση.

Εκπόνηση αναλυτικών και τεκμηριωμένων μελετών από εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς για τις αρνητικές επιπτώσεις της θερμικής ρύπανσης ή εξαρχής  απαγόρευση κάθε τέτοιας δραστηριότητας.

Ειδικότερα μέτρα:

ΔΕΛΦΙΝΙΑ

* Καθορισμός θαλάσσιων οδών για την ναυσιπλοϊα  στις ζώνες που ζουν.

 ( Υπόψιν μελέτη ΠΕΛΑΓΟΣ )

* Απαγόρευση αλιείας για πέντε χρόνια  στην ζώνη του κεντρικού και ανατολικού Κορινθιακού για περιόδους (π.χ.  απο αρχές Απριλίου ως τέλος Αυγούστου  και μετά από συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες) για αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων και μείωση της αναταγωνιστικότητας με τους αλιείς.

* Ομοίως στην ζώνη κεντρικού και δυτικού Κορινθιακού  (π.χ. Οκτώβριος έως Δεκέμβριος  και μετά από συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες) .

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Τα ίδια μέτρα με τα δελφίνια. Στα πλαίσια των εργασιών αποκατάστασης των διαβρωμένων παραλιών του Κορινθιακού, να επιβληθεί οι παραλίες που αποτελούταν  παλαιότερα  από αμμώδες υλικό κατάλληλο για την αναπαραγωγή των χελωνών, κατά την αποκατάσταση  είτε για λόγους διάβρωσης ή και για λόγους οικονομικής ανάπτυξης , να χρησιμοποιείτε το ίδιο ή όμοια κατάλληλο υλικό.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΕΣ

* Στην υπάρχουσα χαρτογράφηση του ΕΛΚΕΘΕ του 2008 απαγόρευση αλιείας παντός τύπου , για όλο το χρόνο, τουλάχιστον ½ μιλιαπο τα εξωτερικά όρια των λειβαδιών.

* Απαγόρευση αγκυροβολίων παντός τύπου έως και ½ μίλια απο τα εξωτερικά όρια των λειβαδιών.

* Χαρτογράφιση όλων των λειβαδιώνποσειδωνίας  του Κορινθϊακού σε κλιμακα κάτω του 1: 5000 . Προτεραιότητα  στις περιοχές που γνωρίζουμε.

Π.χ. Ανοικτά του Δήμου Ευρωστίνης και σε όσες περιοχές έχουν αναπτυχθεί ιχθυοκαλλιέργειες πάνω σε δάση  ποσειδωνίας. 

*ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  οι  μελέτες. Να παγώσει η έκδοση οποιασδήποτε επιπλέον άδειας ιχθυοκαλλιεργειών μέχρι να εκτελεστούν οι μελέτες αναλυτικής καταγραφής της ποσειδωνίας και μέχρι να γίνει ειδική μελέτη φέρουσας ικανότητας του Κορινθιακού σε σύνολο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε σχέση με το σύνολο των επιβαρύνσεων που προκαλούν στο ειδικό κλειστό οικοσύστημα του Κορινθιακού  από ειδικό ανεξάρτητο φορέα. 

* Χαρτογράφηση όλων των χερσαίων αγωγών που εκβάλουν στο κόλπο, σε συνεργασία με τον σύνδεσμο των Δήμων  (ΣΠΟΑΚ ).

ΚΟΡΑΛΙΑ

* Αξιοποίηση μελετών που έχουν γίνει στον Κορινθϊακό για τα κοράλια.

*Αναλυτικές μελέτες καταγραφής των περιοχών που υπάρχουν κοράλια ή που υπήρχαν και μπορούν να ανακάμψουν.

* Απαγόρευση αλιείας στην περιοχή που έχουμε κοράλια, διαπιστωμένες απο μελέτες ή συλλόγους καταδυτών.

* Απαγόρευση αγκυροβολίων παντός τύπου στις εν λόγω περιοχές.

ΒΕΝΘΗ ( ΤΡΑΓΑΝΕΣ )

*  Απαγόρευση αλιείας πάνω στις τραγάνες και σε απόσταση ½ μιλιουαπο αυτές στις περιοχές που γνωρίζουν όλοι οι αλιείς

* Μελέτη χαρτογράφησης των τραγανών ως ΔΕΥΤΕΡΗ  προτεραιότητα.

* Σε συνεργασία με τους καταδυτικούς συλλόγους του Κορινθιακού, ανάσυρση των

 ( διχτυών φαντασμάτων ) με προτεραιότητα αυτών που είναι πάνω σε τραγάνες.

ΣΥΜΗΜΜΕΝΑ.

  • ΧΆΡΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣ ΚΗΤΩΔΏΝ ΑΠΟ ΜΕΛΈΤΕΣ ΠΕΛΑΓΟΣ
  • ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΧΑΡΤΗ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΛΑΓΟΣ.
  1. ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΛΕΙΒΑΔΙΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΕΛΚΕΘΕ 2008
    • ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ
    • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ( ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ).

4.1.  ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΟΝ

ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ

4.2. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΚΕΘΕ  ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ  

     ΙΤΕΑΣ

4.3  ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΔΕΙΚΤΗ (ΠΕΤΑΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ)

  1. 1 ΜΕΛΕΤΗ ΟΖΟΝ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ

5.2  ΜΕΛΕΤΗ ΟΖΟΝ – ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

07/12/2023

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση