NEA

Απαγόρευση λειτουργίας των αυθαίρετων λιμενικών εγκαταστάσεων της μαρίνας Κρυονερίου Ακράτας Δήμου Αιγιαλείας

ΠΡΟΣ: ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Κε Λιμενάρχη,
Έχοντας υπ’ όψιν ότι η μαρίνα Κρυονερίου συνεχίζει την λειτουργία της, παρά το γεγονός της έκδοσης δύο πρωτοκόλλων κατεδάφισης από την Κτηματική υπηρεσία Αχαίας κατά του Ν.Α.Ο Αγ. Νικόλαος με έδρα το Κράθιο δηλ. τα υπ’ αρ. 14/03-07-1997 και το υπ’ αρ. 06/04-05-2011 και τα οποία έχουν καταστεί αμετάκλητα
Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κατά την 22-04- 2019 έχει συμβασιοποιηθεί το έργο με τίτλο «Κατεδάφιση Αυθαιρέτων Κατασκευών στο Λιμανάκι Κρυονερίου» με CPV : 45111100-9 και ΑΔΑ :6ΤΔΙΟΡ1Φ-ΖΞΓ.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας , Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής Τμήμα β’ με το υπ’ αρ. πρωτ. 3113.10-30/70906/22-10-2020 έγγραφό του αναφέρει ότι «……… σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2971/2001 ‘Αιγιαλός , παραλία και άλλες διατάξεις (Α΄285) οι φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων έχουν το δικαίωμα διοίκησης και εκμετάλλευσης χώρων που περιλαμβάνονται στη ζώνη λιμένα και ότι στην περιοχή Κρυονερίου δεν υφίσταται καθορισμός η εξομείωση χώρου με Ζώνη Λιμένα»
διασαφηνίζοντας έτσι πλήρως ότι Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας δεν νομιμοποιείται να φέρεται και να ενεργεί ως φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Κρυονερίου (συν.1 )
Η Γενική Δ/νση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την υπ’ αρ. πρωτ. 7908/18-02-2021 απόφασή της με θέμα « Απόρριψη αιτήματος για περιβαλλοντική αδειοδότηση του υφιστάμενου έργου : Λιμένας εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών (έως 110 σκάφη) στην θέση Κρυονέρι Ακράτας Δήμου Αιγιαλείας, Π.Ε Αχαίας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΤ 1906112923) απορρίπτει το αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού
Ταμείου Αιγίου. (συν. 2)
Σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 του ν. 2160/1993 "Ρυθμίσεις για τον Τουρισμό και άλλες διατάξεις", τουριστικοί λιμένες σκαφών αναψυχής (Μαρίνες)" είναι οι χερσαίοι και θαλάσσιοι χώροι που προορίζονται, κατά κύριο λόγο, για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής, είτε για αγκυροβόλημα είτε για μακροχρόνια ή παροδική χερσαία εναπόθεση είτε για εξυπηρέτηση των διερχομένων σκαφών.

Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, το οποίο έχει αναλάβει με σύμβαση μετά του Δημοσίου ή μετά της εταιρείας ""Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρία" ή εκ του νόμου, την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση τουριστικού λιμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2160/1993, αποτελεί τον "φορέα διαχείρισης" του λιμένα (άρθρο 29 παρ. 3).
Με το άρθρο 38 παρ. 3 του ν. 3105/2003 προστέθηκε στον ως άνω ν. 2160/1993 άρθρο 31α, με το οποίο ορίζονται τα εξής: "1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, θεσπίζεται Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων. Ο Κανονισμός έχει εφαρμογή σε όλους τους τουριστικούς λιμένες, στις ζώνες αγκυροβολίου, στα καταφύγια τουριστικών σκαφών και στους λιμένες ξενοδοχειακών μονάδων ανεξάρτητα από το φορέα διαχείρισης αυτών
(δημόσιο ή ιδιωτικό) και από το χρόνο έναρξης λειτουργίας τους. 2. Με το Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας και ασφάλειας των λιμένων αυτών όπως: α. Τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας από πυρκαγιά, ρύπανση και κάθε είδους κίνδυνο εντός της ζώνης του λιμένα. β. Η προστασία περιβάλλοντος καθαριότητα και ευταξία του λιμένα. γ. Οι πέραν της καταβολής της αξίας των τιμολογίων υποχρεώσεις και ευθύνες των ιδιοκτητών των
ελλιμενιζομένων σκαφών και όσων κάνουν χρήση των εξυπηρετήσεων του τουριστικού λιμένα. δ. Ο είσπλους και έκπλους των σκαφών, η αγκυροβολία, πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση αυτών, καθώς και η κατάληψη θέσης και η παραμονή αυτών στον τουριστικό λιμένα. ε...ζ.. Κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ασφάλεια, προστασία και την εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών λιμένων... 8 (που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3270/2004).
Η μαρίνα Κρυονερίου συνεχίζει να λειτουργεί παρανόμως χωρίς Κανονισμό Λειτουργίας αφού δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης είτε ως φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, το οποίο έχει αναλάβει με σύμβαση μετά του Δημοσίου ή εκ του νόμου, την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση της μαρίνας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2160/1993 με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η προκλητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη «Natura 2000» ΦΕΚ 4432Β/15-12-17 και να υπάρχει άμεσος κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος τόσο για τους χρήστες της μαρίνας όσο και για τους λουόμενους κατοίκους της περιοχής .
Ενδεικτικά αναφέρουμε την ύπαρξη ακάλυπτων καλωδίων ηλεκτρολογικής εγκατάστασης , πρόχειρες συνδεσμολογίες για λήψη ηλεκτρικού ρεύματος, ημιτελείς επικίνδυνες κατασκευές, ανύπαρκτο δίκτυο πυρόσβεσης, χώροι υγιεινής μη στεγανοί , μη ύπαρξη αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, ανεξέλεγκτος ελλιμενισμός σκαφών , πρόχειρη σήμανση με καλάρια στην είσοδο της μαρίνας (σχετ. φωτογρ.)
Χαρακτηριστικό είναι δε και το υπ’ αρ. πρωτ. 2131.24/5492/9-9-2015 έγγραφο που έχει εκδοθεί από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Κλάδος Ασφαλείας κ Αστυνόμευσης Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας Τμήμα Α , το οποίο κρίνει ως κατεπείγουσες τις ενέργειες κατεδάφισης στις λιμενικές εγκαταστάσεις δεδομένου ότι η χρήση των έν λόγω παράνομων αμφιβόλου αντοχής και αξιοπιστίας εγκαταστάσεων ελλοχεύει πιθανούς κινδύνους (συν. 3)
Από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος προκύπτει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, το οποίο για τη διαφύλαξή του έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα και οφείλει να θεσπίζει τις αναγκαίες εκείνες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, οι άριστοι δυνατοί όροι διαβίωσης του πληθυσμού
Γνωρίζοντας το ν.4782/2021 και το άρθρο 247 «……….περί αναστολής εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι την 31 η .10 .2021 » παρακαλούμε όπως απαγορευθεί η λειτουργία της εν λόγω μαρίνας μέχρι την εκτέλεση της σύμβασης κατεδάφισης του συγκεκριμένου έργου προς αποφυγή όλων των πιθανών κινδύνων.

Με Τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

02/11/2021

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση