NEA

Απολογισμός ΔΣ για τη διετία 2013-2014

Κατ’ αρχήν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας κρίνει ότι η προσφορά μας ήταν θετική  και επιτυχής σε σχέση με τις απαιτήσεις  και ανάγκες των κοινωνιών του Κ.Κ .

Η ΑΛΚΥΩΝ έχει πετύχει με την διαχρονική δράση της και την συμβολή όλων μας, να έχει συνεχή παρουσία και παρέμβαση με θέσεις και φυσική παρουσία σε όλα τα γεωγραφικά σημεία του Κ.Κ. ενισχύοντας τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών. εδραιώνοντας σιγά – σιγά κλίμα συνεργασίας  των τοπικών κινημάτων.

Ολο και πιο συστηματικά επεξεργάζεται θέσεις και  τις προωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή ( Περιφέρειες – Βουλή – Κυβέρνηση – Ε.Ε. ).

Εχει κάνει παρεμβάσεις σε όλες τις Περιφέρειες  του Κ.Κ. Επηρεάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων τόσο στον ΣΠΟΑΚ  όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Βασικός μας στόχος είναι η εφαρμογή πολιτικών στην οικονομία με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο  προς όφελος των κατοίκων του Κ.Κ. και όχι με άξονα τα υπερκέρδη των ολίγων επιχειρήσεων που είναι και οι βασικοί ρυπαντές της περιοχής μας.

Οι υπάρχουσες βιομηχανίες και οι μελλοντικές θα λειτουργούν στα πλαίσια της βιώσιμης προοπτικής του κόλπου.

Την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων, που διανύουμε στην χώρα μας, έχουμε μια  ραγδαία κλιμακούμενη πολιτική - πέρα από τα εισοδήματα, τις ελευθερίες, την μη ύπαρξη εθνικής ανεξαρτησίας - με ολομέτωπη επίθεση  κατάργησης, υπονόμευσης, και αλλαγής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας  που με αγώνες πολλών ετών είχε κατακτηθεί.

Ο ρόλος των « μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων » έχει αποδυναμωθεί από το πολιτικό σύστημα  σε μεγάλο βαθμό, εκτός εξαιρέσεων.

Οι αποφάσεις για τον τόπο μας παίρνονται σε εξωθεσμικά όργανα και η Ελληνική κυβέρνηση απλώς  τις εκτελεί.

1. Για να προχωρήσουν αποφασιστικά στην λύση τους τα μεγάλα θέματα του Κ.Κ.,  όπως το Χωροταξικό, ενιαία διοικητική ενότητα, Λειτουργία της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ,  τα θαλάσσια καταφύγια, η αλιεία στον Κ.Κ.,η  ανάπτυξη επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕ Θίσβης και αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Θίσβη,  η αλλαγή πορείας στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Δελφών,  η δραστική μείωση της ρύπανσης στην Μανάγουλη Δωρίδας και στον Δήμο Ναυπάκτου,το  ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλο το μήκος των χερσαίων περιοχών του Κ.Κ. με βάσει την πρόληψη – διαλογή στην πηγή,  η διάβρωση των ακτών,  η μείωση των επιπτώσεων των μεγάλων έργων υποδομής στο περιβάλλον κλπ, πρέπει να αλλάξει ουσιωδώς η εφαρμόσιμη ως τώρα περιβαλλοντική – αναπτυξιακή  πολιτική της χώρας μας.

Η εφαρμογή στην πράξη της θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η περαιτέρω βελτίωση της θα δώσει βιωσιμότητα μακροχρόνια στην οικονομία της χώρας και δυναμική ανάπτυξής της  καλύπτοντας τις ποιοτικές ανάγκες  των πολιτών της.

Απαραίτητη προϋπόθεση για  μια τέτοια προοπτική  είναι η ύπαρξη και λειτουργία ζωντανών  κινημάτων στις τοπικές κοινωνίες που θα αντιστέκονται στην αποδόμηση  και καταστροφή που ζούμε καθημερινά γύρω μας, θα προτείνουν – διεκδικούν καινοτόμες λύσεις και πρακτικές θα οραματίζονται ένα  καλύτερο μέλλον  για τις επόμενες γενεές με πανανθρώπινες αξίες.

Σ’ αυτά  θα συναντιούνται  φορείς που δραστηριοποιούνται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό , τον αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία .

2. Η πολιτική συμμαχιών μας.

Η πολιτική συμμαχιών μας είναι σταθερή διαχρονικά τόσο με τις άλλες οικολογικές οργανώσεις, όσο και με τα κινήματα των ΠΟΛΙΤΩΝ και βασίζεται σε θέσεις αρχών  και πρακτικές αλληλεγγύης. ( Χαλκιδική, Καταστροφή χημικών Συρίας, Νομοθεσία για παραλίες και αιγιαλούς κλπ )

Με τον ΣΠΟΑΚ  οι σχέσεις μας είναι εξ αποστάσεως. Δημιουργήθηκε  σοβαρό πρόβλημα  λόγω της  ανοιχτής φιλικής προς τους ρυπαντές  του Κ.Κ. στάσης του προεδρείου του  ( Πνευματικός  ). Αν είχαν ένα πρόγραμμα θέσεων τότε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σ΄αυτά που συμφωνούμε.

Εχουν αδυναμία να πουν τις απόψεις τους ακόμη και στα δημοτικά συμβούλιά τους.

Εχουν πρόβλημα να πάρουν θέση στα μεγάλα προβλήματα πόσο μάλλον στην βιώσιμη προοπτική των περιοχών του Κ.Κ.

Είναι ελάχιστη η παρουσία τους ( σαν  ΣΠΟΑΚ ) στην κοινωνία. Αδυνατούν να βάλουν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα εκδηλώσεων, έστω τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν πιστεύουν στην συλλογικότητά τους.

Ευελπιστούμε  οι αντιπρόσωποι των Δήμων  στο ΣΠΟΑΚ  να είναι  περισσότερο ικανοί και να  έχουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τα μεγάλα θέματα του Κ.Κ.

Βοηθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τα τοπικά κινήματα των ΠΟΛΙΤΩΝ που υπερασπίζονταν  την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον.

( Λαρνάκι Ιτέας, Σχίνος Κορινθίας, Μανάγουλη Δωρίδας, Αμιάντιτ Δρέπανο Αχαίας, αναγέννηση δασικού οικοσυστήματος ορεινής Αιγιάλειας, αποτροπή της περαιτέρω διάβρωσης των ακτών από αμμοληψίες στις κοίτες των ποταμών για την κατασκευή της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ στην βόρεια Πελοπόννησο κλπ ).

Οι  Περιφερειάρχες θεωρούν ότι η θάλασσα είναι έξω από τα όρια ευθύνης τους.

Δεν έχουν κάποια δαπάνη για την προστασία της έστω για τα μάτια του κόσμου,  πόσο μάλλον για έρευνα και έργα ενταγμένα σε  χρηματοδοτούμενα προγράμματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της κατάστασης.

Στο περιφερειακά τους προγράμματα  λείπουν παντελώς  υλοποιήσιμα μέτρα.

Αλήθεια τι κάνουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που γνωρίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση;

Αναπτύξαμε σχέσεις συνεργασίας  με την  ΜΚΟ  ECOCITY που διαθέτει  πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό.

Πρώτος  στόχος της συνεργασίας μας είναι τα προβλήματα από την λειτουργία της εταιρείας ΑτΕ στην Αντίκυρα  και η κατάσταση στις εγκαταστάσεις της ΑΜΙΑΝΤΙΤ  στο Δρέπανο Αχαίας.

3. Λειτουργία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Το Δ.Σ. συνεδρίαζε τακτικά ανά δίμηνο και σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία του Κ.Κ. παρόντων τις περισσότερες φορές τοπικών παραγόντων και φορέων που συνεργαζόμαστε.

Παρουσίασε τα εξής προβλήματα.

α)  Μη συμμετοχή όλων των μελών  του στις συνεδριάσεις του λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και ασθένειας.

β)  Περιορισμένη συμβολή μελών στην υλοποίηση των αποφάσεων.

γ) Το συμπέρασμά  μας από την λειτουργία του Δ.Σ. είναι ότι πρέπει να προτείνονται  και να εκλέγονται  σ΄αυτό  οι αντιπρόσωποι των συλλόγων μας που μπορούν να προσφέρουν έργο στην ευρύτερη περιοχή πέρα από τα όρια του συλλόγου τους.

  • Στο Δ.Σ. να αντιπροσωπεύονται  οι σύλλογοι απ΄όλες τις περιοχές  του Κ.Κ.
  • Να έχουν εκλεγεί δύο αναπληρωματικά μέλη που να παρακολουθούν τις διαδικασίες  και να συμμετέχουν στην υλοποίηση των αποφάσεών του.
  • Να αξιοποιήσουμε την σύγχρονη τεχνολογία των τηλεδιασκέψεων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

δ) Σταθήκαμε δίπλα στους συλλόγους μέλη μας  αλλά και σε άλλους συνεργαζόμενους, όταν ανάδειξαν και προώθησαν τοπικά θέματα ή και ευρύτερα της περιοχής τους που άπτονται με τους σκοπούς της ομοσπονδίας μας.

ε) Οι βασικοί ρυπαντές του Κ.Κ. βλέπουν την παρουσία μας και τις θέσεις μας  να τους πιέζουν  όλο και περισσότερο σε όλα τα επίπεδα.

Εμείς και οι σύμμαχοι μας, οι φίλοι μας, οι συνεργαζόμενοι φορείς της κοινωνίας πρέπει

να γίνουμε πιο παραγωγικοί σε εκδηλώσεις και δράσεις πρωτοποριακές που φέρνουν το καινούργιο, το νέο στην ζωή μας.

 

4. Η λειτουργία των συλλόγων – μελών μας

Αντιμετωπίζουν οι σύλλογοί μας χρόνια προβλήματα συμμετοχής των μελών τους.

Πρέπει να αναπτυχθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες αποφασιστικά δίνοντας βάρος στην άμεση δημοκρατική δράση των μελών. ( Ότι αποφασίζεται από τις Γ.Σ.  να υλοποιούνται από όλα τα μέλη και όχι κατ΄ανάθεση στο Δ.Σ..)

Να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. και απλά μέλη των συλλόγων και φίλοι ανάλογα με τα θέματα  που θα συζητούνται.

Εχουμε  συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας που δεν έχουν λειτουργία  και είναι κατ΄όνομα  μόνο συλλογικότητες.

Απαιτείται η  θαρραλέα πρωτοβουλία κάποιων μελών τους για  ανασυγκρότηση αυτών των συλλόγων  με συμμετοχή νέων ανθρώπων  και νέων ιδεών.

Το νέο  Δ.Σ. της Ομοσπονδίας  να βοηθήσει αποφασιστικά  στην κατεύθυνση αυτή.

 

Στα μεγάλα θέματα του Κ.Κ. η κατάσταση έχει ως εξής.

Α. Χωροταξία – Περιφερειακά χωροταξικά

Η  ΑΛΚΥΩΝ  έχει επεξεργαστεί θέσεις για τα περιφερειακά χωροταξικά που είναι τώρα σε περίοδο διαβούλευσης.

Εχει δημοσιεύσει σε όλα τα μέλη, φίλους της και στα ΜΜΕ  αυτές τις θέσεις.

Εχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Δ/νσεις των Περιφερειών.

Συμμετείχαμε και παρεμβήκαμε σε  δύο δημόσιες διαβουλεύσεις περιφερειακών χωροταξικών.

Είχαμε  ανταλλαγή απόψεων με τα επαγγελματικά γραφεία επεξεργασίας των εν λόγω χωροταξικών σχεδίων και βρήκαμε κοινή πλεύση σε πολλά ουσιώδη θέματα.

Η μεγάλη μάχη πρέπει να δοθεί στο Περιφ. χωροταξικό της  Στερεάς Ελλάδας.

 

Β. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ

Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι η Α.τ.Ε. υποχρεούται από 1/1/2012 να κάνει εναπόθεση της ξηράς κόνεως  των αποβλήτων επεξεργασίας του βωξίτη στην στεριά και στην θάλασσα να αποβάλλεται το υγρό διήθημα.

Ο τρόπος  απόθεσης στην στεριά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ευρύτερη  γεωγραφική ρύπανση  της περιοχής με σκόνη αποβλήτων εμπεριέχοντας όλα τα χημικά συστατικά που είχε και όταν αποβαλλόταν στην θάλασσα. Δηλ. βαρέα μέταλλα κλπ.

Η απόθεση του στερεού μίγματος της κόκκινης λάσπης στην στεριά γίνεται τώρα πιο οργανωμένα  με προβληματικές όμως υποδομές.

Δηλ. όχι επίστρωση με χώμα  όταν ολοκληρώνεται η απόθεση, καμία υποδομή όδευσης των υδάτων από τα στραγγίσματα και την διάβρωση που υπόκεινται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η αιωρούμενη σκόνη  απειλή την ποιότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ευρύτερης περιοχής.

Ο ΧΥΤΕΑ  ( χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων )  της ΑτΕ  είναι άγνωστο σε τι κατάσταση λειτουργίας βρίσκεται. Είχε υπερπληρωθεί  ο πρώτος χώρος  υποδοχής  και πρέπει να έχει κατασκευαστεί δεύτερος.

Στην θάλασσα δεν γνωρίζουμε το πώς συμπεριφέρεται το διήθημα .

Ελεγχος από την πολιτεία  δεν έχει γίνει. Ο ΣΠΟΑΚ σφυρίζει αδιάφορα.

Χρειαζόμαστε  επιστημονική υποστήριξη  για να ισχυροποιήσουμε την απαίτησή μας για πλήρη παύση εναπόθεσης  αποβλήτων στον Κ.Κ.

Ξεκινήσαμε τις απαιτούμενες  ενέργειες για να γίνει επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή της Αντίκυρας και των Ασπρων σπιτιών.

Με επιστολές μας  ζητήσαμε από  το ΥΠΕΚΑ  την εφαρμογή του Ν. 4014/2012

( Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων ) και του Ν. 4042/12

( Ποινική προστασία του περιβάλλοντος ) στην εταιρεία  ΑτΕ

Παρεμβήκαμε  με επιστολή μας  στην Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ  για την γαλάζια σημαία που δίνουν στην θάλασσα του Αγ,. Ισίδωρου και αναδείξαμε τα πλημμελή επιστημονικά κριτήρια που εφαρμόζονται  για την χορήγηση γαλάζιας σημαίας όταν έχουμε χημική ρύπανση στην θάλασσα και  στα ιζήματα της στεριάς μιας παραλίας..

Προετοιμάζουμε συνάντηση ουσίας με το Δ.Σ των εργαζομένων της ΑτΕ.

Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας να βγεί ένα φυλλάδιο της ΑΛΚΥΩΝ  που θα μοιράζονταν

πόρτα – πόρτα σε Αντίκυρα και Ασπρα σπίτια.  Μετά την συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων πρέπει να βγεί οπωσδήποτε.

 

Γ. ΘΙΣΒΗ

Το εκκολαπτόμενο μέγα θέμα για την βιωσιμότητα του Κ.Κ. είναι στην Θίσβη.

Στην περιοχή της Θίσβης Βοιωτίας έχει  δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της Εθνικής οδού που συνδέει την ΒΙΠΕ Θίσβης με την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας.

Εχουν πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής παράλληλα της Εθν. οδού.

Οι τοπικές κοινωνίες παρ΄όλες τις παρεμβάσεις της ΑΛΚΥΩΝ και του ΣΠΟΑΚ αδυνατούν να παρέμβουν αποφασιστικά στις εξελίξεις και να προστατεύσουν  τον Κ.Κ.

Οι λόγοι είναι ότι ο πληθυσμός της περιοχής είναι μεγάλης ηλικίας και αριθμητικά πολύ λίγος.

Αν δεν εμπλακεί αποφασιστικά στις εξελίξεις  ο ΣΠΟΑΚ τότε θα έχουμε πολύ άσχημα αποτελέσματα. Η παρέμβασή μας στο Περιφερειακό χωροταξικό  της Στερεάς Ελλάδας. είναι επιβεβλημένη.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ομίλου Στασινόπουλου, που υιοθετεί η πολιτεία και υλοποιεί με έργα υποδομής , είναι η μεταφορά των ρυπογόνων μονάδων της από τα Οινόφυτα στην Θίσβη. Ταυτόχρονα θέλουν  το λιμάνι της Θίσβης να εξελιχθεί σε εμπορευματικό λιμάνι για εξαγωγές και εισαγωγές εμπορευμάτων και προϊόντων  της κεντρικής  Ελλάδας.

Ο Κ.Κ. τους δίνει την δυνατότητα  για ναυτιλιακές μεταφορές  από και προς την Μεσόγειο θάλασσα.

Σήμερα οι εξελίξεις είναι στάσιμες όπως πριν από δύο χρόνια.

Τον Ιούλιο του 2014 συνεδρίασε το Δ.Σ στην Θίσβη, όπου προτείναμε στους εκεί συνεργάτες μας τα εξής.

Να συσταθεί ή να μετασχηματιστεί  ένας σύλλογος  και με αντικείμενο δράσης του την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας μας και να έχουμε συνεχή δράση στην περιοχή αυτή.

Να διεκδικήσουμε την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕ που απαγορεύουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών στην παραλία.

Την  μεταφορά του λιμεναρχείου από την Δόμβραινα στο λιμάνι.

Την προστασία των αρχαιολογικών χώρων .

Ελεγχο της έκτασης που έχει παραχωρήσει το υπουργείο για τις λειτουργίες του λιμανιού.

 

 

 

Δ. ΛΑΡΝΑΚΙ  ΙΤΕΑΣ – ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ – ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

ΔΕΛΦΩΝ

Η Αλκυων με την ουσιαστική βοήθεια των τοπικών συλλόγων μας  ( ΚΑΡΤΕΡΙΑ – ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ) έχει πετύχει νέα δεδομένα στην κοινωνία του  Δ. Δελφών.

Συνετέλεσε  με τις παρεμβάσεις της ώστε να ανατραπεί εν μέρει το πολιτικό κατεστημένο της περιοχής που υπηρετούσε τυφλά τις οικονομικές δραστηριότητες του Κυριακόπουλου.

Θέσαμε  προτάσεις  στην κοινωνία και στους  τοπικούς αιρετούς  για μια άλλου τύπου ανάπτυξη στην περιοχή.

Οι θέσεις μας δημοσιεύτηκαν ευρέως από τα ΜΜΕ της περιοχής.

Δώσαμε μάχες στο ΚΑΣ  για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του βωξίτη στο Λαρνάκι Ιτέας.

Εχουν  γίνει προσφυγές στο ΣτΕ.

Προσπαθήσαμε το θέμα  να το φέρουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ως πρόβλημα του Δελφικό τοπίου χωρίς αποτελέσματα προς το παρόν.

Το προωθούμε όμως  επιτυχώς στην Ελληνική Βουλή.

Παρεμβήκαμε  αποτελεσματικά  στον στρατηγικό σχεδιασμό λιμένων  του Υπ. Εμπορ. Ναυτιλίας ώστε να χαρακτηριστεί λιμάνι για κρουαζιέρες.

Συζητήσαμε με τους τοπικούς φορείς  για την λειτουργία μικρού θαλάσσιου καταφυγίου δίπλα στο σχεδιασθέν καταδυτικό πάρκο.

 

Δ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – NATURA

Στασιμότητα έχουμε στο θέμα των θαλάσσιων καταφυγίων  και την δραστική μείωση από την υπεραλίευση των ιχθυοαποθεμάτων.

Εχουμε  κάνει συναντήσεις για την δημιουργία μικρών θαλάσσιων καταφυγίων  στην Γλύφα Δωρίδας, Ιτέα – Γαλαξείδι, Πάνορμο και Διακοπτό Αχαίας.

Το θέμα δημιουργίας περιοχών  NATURA  συζητήθηκε στον ΣΠΟΑΚ  και έχει μείνει σε εκκρεμότητα. Να το επαναφέρουμε για συζήτηση.

 

Ε. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ  ΣΤΑΘΜΟΙ  - ΑΓΩΓΟΙ  ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

Εχουν ενταχθεί αρκετά έργα  στο ΕΣΠΑ για κατασκευή δικτύων  μεταφοράς αστικών λυμάτων σε σταθμούς επεξεργασίας. Επίσης Μικροί σταθμοί επεξεργασίας στην Βόρεια πλευρά του Κ.Κ. Πόσα από αυτά θα κατασκευαστούν στην σημερινή οικονομικά κατάσταση  θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις μας.

Οι σύλλογοί μας αφου πληροφορηθούν τι έχει προγραμματιστεί να παρέμβουν  με επιμονή στην υλοποίηση αυτών των έργων.

Να γίνουν ημερίδες τοπικές για την ενημέρωση των πολιτών , παραστάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Μην ξεχνάμε ότι η βελτίωση της ποιότητας των νερών της θάλασσάς μας θα είναι πολύ μεγάλη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λειτουργία αυτών των έργων.

Τότε οι πιέσεις προς τους ρυπαντές από βιομηχανικά  απόβλητα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

 

ΣΤ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η Ελληνική κυβέρνηση  μαζί με τους Περιφερειάρχες  προωθεί  την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων  με καύση  αυτών για παραγωγή ενέργειας.

Η καύση – παραγωγή ενέργειας  προϋποθέτει την συλλογή σύμμεικτων  απορριμμάτων από τους Δήμους.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας  σύμμεικτων . Βασικό τους πρόβλημα είναι

Κατά πρώτο λόγο το μεγάλο κόστος  δημιουργίας των εγκαταστάσεων και η συντήρησή τους.

( Θα διπλασιαστούν τουλάχιστον τα τέλη αποκομιδής και διαχείρισής τους.)

Και κατά δεύτερο λόγο η τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος τόσο από την διαφυγή αέριων ρύπων όσο και από την παραγωγή  υποπροιόντων τοξικών σε μεγάλες ποσότητες.(SRF) κλπ.

Αυτή την χρονική περίοδο γίνονται οι μεγάλες συμφωνίες  είτε με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, είτε με τους ντόπιους γνωστούς εργολάβους.

Οι παραπάνω μέθοδοι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους νόμους του Ελληνικού κράτους και τις οδηγίες της Ε.Ε. για πρόληψη και διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων μας σε ποσοστό 60% ως το έτος 2015. Η μη εφαρμογή τους  θα έχει συνέπεια την επιβολή προστίμων στην χώρα μας  κλπ .

Το ερώτημα που προκύπτει σε όλους μας είναι.

  • Οι Έλληνες ΠΟΛΙΤΕΣ  θα  αποκαλύπτουν  μόνο τον ρόλο και τις μεθοδεύσεις των  αιρετών και των εργολάβων. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι  ξεπερνώντας τους επι του πρακτέου;
  • Μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη και πως  την ολοκληρωμένη διαχείριση  τους με διαλογή στην πηγή με ανακύκλωση – κομποστοποίηση.  Την πιο οικονομική – θα μειωθούν τα τέλη αποκομιδής και διαχείρισης – την πιο περιβαλλοντικά αποδεκτή μέθοδο διαχείρισης.

Οι σύλλογοί μας  πρέπει να ρίξουν μεγάλο βάρος  σ΄αυτό το θέμα και σε μια πλατιά συνεργασία με άλλους φορείς  των πολιτών να  γίνουν πολύμορφες δράσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση. Δεν πρέπει να αποδεχτεί η κοινωνία παθητικά  τις  μεθοδεύσεις τους.

Σε μερικές περιοχές υλοποιούνται  αποφάσεις  πολιτών  με την δημιουργία επιχειρήσεων πλατιάς κοινωνικής βάσης  στην κατεύθυνση του διαχωρισμού στην πηγή – ανακύκλωσης  - κομποστοποίησης – παραγωγής βιοαερίου . ( Σπάρτη, Τρίπολη, Μύκονο,  κλπ ).

Υπάρχουν επιτυχή μοντέλα διαχείρισής τους από Δήμους.

Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να πείσουμε να κινηθούν και οι αντίστοιχοι Δήμοι, χωρίς αυτό να αποτελεί προϋπόθεση.

Επίσης να πιέσουμε τους Δήμους με παραστάσεις, διαμαρτυρίες, ημερίδες κλπ να κάνουν καλή  αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, να ενημερώνουν τους πολίτες, να ασκούν παιδεία  στις νέες γενιές  με εκδηλώσεις στα σχολεία.

 

Ζ. ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΩΝ

Συνεχίζεται η υστέρηση των απαιτούμενων φερτών υλών,  δια μέσου των ποταμών και των χειμάρρων, για το κτίσιμο των παραλιών μας.

Αιτίες είναι οι παράνομες αμμοληψίες στα ποτάμια  που γίνονται με τις πλάτες των Περιφερειών ελείψει  οργανωμένων λατομικών ζωνών παραγωγής αδρανών υλικών για τα τεχνικά έργα.

Κάποιοι Δήμοι εφαρμόζουν πρόγραμμα  μεταφοράς φερτών υλικών από την ενδοχώρα των ποταμών – χειμάρρων και τα εναποθέτουν στις εκβολές τους έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα για τις ακτές. Ειδικότερα στην περιοχές που έχουμε εγκιβωτισμό τους.

Για να αποφύγουμε την κατασκευή φαραωνικών έργων προστασίας  από την διάβρωση των ακτών όπως προβόλους  από μπετόν και ογκόλιθους, προβλήτες  κάθετους στον άξονα της ακτογραμμής κλπ  που μεθοδεύουν οι Περιφέρειες με τους εργολάβους με αποτελέσματα μηδαμινά  και ολοσχερή αλλοίωση της μορφολογίας των ακτών μας, είναι ανάγκη  να γίνουν σε τοπικό επίπεδο με πρωτοβουλία των συλλόγων μας ημερίδες  με επιστημονική υποστήριξη για έργα μακράς πνοής  και ήπιας παρέμβασης. Την  απαιτούμενη υποστήριξη θα σας παρέχει η επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδίας μας.

Επεξεργαστήκαμε  θέσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.

Υιοθετούμε  την θέση ότι εφόσον η αύξηση της θερμοκρασίας της γής θα ανεβάσει την επιφάνεια της θάλασσας άρα θα ενταθεί το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών μας, μακρόπνοα  η πιο οικονομική, περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση είναι η σταδιακή  μετεγκατάσταση σε δημόσιες εκτάσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν άμεσο πρόβλημα  σε περιοχές της ενδοχώρας με κίνητρα αρωγής όπως γίνεται όταν έχουμε φυσικές καταστροφές.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η θετική  αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ

για λήψη αμμοχάλικου μέσα από τις κοίτες των ποταμών της Αιγιάλειας για τις ανάγκες της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.

Κάναμε με τους τοπικούς συλλόγους μας τρείς εκδηλώσεις  ( Δερβένι, Ακράτα, Αίγιο )

Πήραν αρνητικές αποφάσεις τα Δημοτικά συμβούλια Πατρών, Αιγιαλειας, Ξυλοκάστρου, ο ΣΠΟΑΚ, Θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.

Το κυριότερο όμως είναι να το παλέψουμε καθημερινά με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ως το τέλος.

 

Ζ. ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ  ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Στον τομέα αυτό μπορούμε να έχουμε γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα.

Η εμπειρία μας λέει ότι σε όποια λεκάνη απορροής των υδάτων  βάλαμε συγκεκριμένο στόχο βελτίωσης της ποιότητάς των  είχαμε γρήγορα αποτελέσματα και μεγάλη αποδοχή και εκτίμηση από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι σύλλογοί μας πρέπει να καταγράψουν τις εστίες ρύπανσης κατά μήκος των ποταμών, να ιεραρχήσουν  τις παρεμβάσεις τους κατά ρυπαντή , και να αναδεικνύουν το πρόβλημα  με ημερίδες – εκδηλώσεις.

Εξ άλλου το ΥΠΕΚΑ έχει αναθέσει σε εταιρείες να κωδικοποιήσουν – καταγράψουν μέσα στο 2014 βάσει των καταγγελιών φορέων  – πολιτων  της πηγές ρύπανσης σε όλη την χώρα.

Οι σύλλογοί  μας  να μας στείλουν τα στοιχεία αυτά για να τα  καταθέσουμε  στο ΥΠΕΚΑ.

 

Η.  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ  ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ  ΤΟ 2007 – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ,

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ  ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μετά την καταστροφή της ημιορεινής και ορεινής Αιγιάλειας από την πυρκαγιά  του 2007, πρέπει να δούμε την φυσική  αναγέννηση της περιοχής σαν μια ευκαιρία για  αειφορική  και βιώσιμη διαχείριση του οικοσυστήματος της περιοχής, με βάση το υπάρχων ανθρώπινο και υλικό δυναμικό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην προηγούμενη διαχειριστική κατάσταση που ήταν και η βασική αιτία της καταστροφής.

Προτείναμε στο Δασαρχείο Αιγίου.

Η περιοχή του όρους ΚΛΩΚΟΣ  και ΜΠΑΡΜΠΑΣ  και το φαράγγι Σελινούντα από την Μονή Μακελλαριάς ως την Μονή Ταξιαρχών, να γίνει  καταφύγιο ( Κ.Α.Ζ. ) όλων των ειδών του οικοσυστήματος  που υπάρχουν στην περιοχή αυτή.

Ετσι  θα έχουμε εμπλουτισμό των ειδών της πανίδας στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

Στα πλαίσια αυτών των μέτρων, όσων αφορά την ρυθμιστική της θήρας, ζητάμε να απαγορευτεί το κυνήγι  για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την  θεσμοθέτηση και λειτουργία του Κ.Α.Ζ ,  στην περιοχή του όρους Κλωκός με επέκταση των ορίων  και δυτικά του ποταμού Σελινούντα στο όρος ΜΠΑΡΜΠΑΣ στα όρια της αναδασωτέας περιοχής.

Προωθούμε σε συνεργασία με την WWF  να εκπονηθεί μελέτη για την κατάσταση του οικοσυστήματος της Ορεινής Αιγιάλειας  και να προταθούν συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισής του.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

- Κάναμε αυτοψία στην περιοχή των Καλαβρύτων και θέσαμε στους αιρετούς του Δήμου

την θέση μας ότι ο ποταμός Βουραϊκός και ο Κ.Κ. δεν ανεχόμαστε  να είναι ο βόθρος των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων του Δήμου Καλαβρύτων. Βγήκε και δελτίο τύπου στα ΜΜΕ.

Συμμετείχαμε ως εισηγητές σε ημερίδα του τοπικού ορειβατικού συλλόγου με θέμα την προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής και την διαχείριση των απορριμμάτων.

- Στον Σχίνο Κορινθίας υπάρχει μεγάλο  πρόβλημα με εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά της ευρύτερης περιοχής. Συμμετείχαμε σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι τοπικοί σύλλογοι.

Αναζητούμε  στηρίγματα στην τοπική κοινωνία για να αναδείξουμε το θέμα.

- Συμμετείχαμε ως εισηγητές στο διήμερο που διοργάνωσε ο ΣΠΟΑΚ με θέμα

«Κλιματική Αλλαγή και Κορινθιακός Κόλπος» στις 7 & 8 Δεκεμβρίου 2012.

- Εγινε συνάντηση εργασίας της ΑΛΚΥΩΝ και όλων των συλλόγων της στην Αχαϊα και την Ναυπακτία με τον Αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας και τους αρμόδιους Δ/ντές της Περιφέρειας για τα μεγάλα θέματα της περιοχής αυτής.

Βγήκε και δελτίο τύπου στα ΜΜΕ.

- Επίσης συνάντηση έγινε και την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας για τα αντίστοιχα θέματα της περιοχής αυτής.

- Για την καταστροφή των χημικών της Συρίας ανοιχτά του Κρητικού πελάγους αποστείλαμε επιστολή στις άλλες οικολογικές οργανώσεις για μαζική κινητοποίηση του κόσμου με σκοπό την αποτροπή των εργασιών στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

Βγήκε στα  ΜΜΕ. Συμμετείχαμε σε συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα

- Συμμετείχαμε ως ΑΛΚΥΩΝ  στις συγκεντρώσεις που έγιναν για την αποτροπή εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική.

- Μετά από παρεμβάσεις της ΑΛΚΥΩΝ στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, βγήκε απόφαση του που ορίζει τους όρους και τις υποδομές που πρέπει να πληρούν τα ελαιοτριβεία της Αχαίας όσο αφορά στην διαχείριση των αποβλήτων τους, για να πάρουν άδεια λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά όσον  αφορά  την ποιότητα  των υδάτων στους χειμάρρους και τα ποτάμια την περίοδο λειτουργίας αυτών των μονάδων.

Επιτυχημένη παρέμβαση έγινε για το ίδιο θέμα και στην Φωκίδα προβάλλοντας από εμάς

το θετικό παράδειγμα της Αχαϊας.

- Δειλά – δειλά  επεξεργαζόμαστε  τις συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύσταημα από τις ιχθυοκαλλιέργεις στα παράλια της Στερεάς Ελλάδας και αφου ολοκληρωθεί η επιστημονική τους τεκμηρίωση θα βγούν οι θέσεις μας. Κατόπιν μέσα από συζήτηση με τους τοπικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής θα δούμε τις μορφές παρέμβασης που θα υιοθετήσουμε.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας πρέπει να αναπτύξει  ηλεκτρονικό δίκτυο τηλεσυνεδριάσεων  στην   λειτουργία του και επικοινωνίας με όλα τα μέλη μας,

Μόνο έτσι θα μικρύνουμε τις γεωγραφικές αποστάσεις που μας χωρίζουν.

Τέλος, λέμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες στην επόμενη διετία  να έχουμε μέλος – σύλλογό μας σε κάθε Δήμο του Κ.Κ.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013-2014

Υπόλοιπο ταμείου 10/2013                                   436,51

Έσοδα 15/10/2013----5/10/2014                            410,00

ΈΞΟΔΑ Συμμετοχή στην προσφυγή της ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ στο ΣΤΕ 200,00

Για τις εγκαταστάσεις S&B στο Λαρνάκι Ιτέας.

-Συμμετοχή στην προσφυγή της ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ για το δελφικό τοπίο.80+80=160

-Αυτοκόλλητα αλληλογραφίας                                                           55

-Ταχυδρομικά τέλη                                                                               5

 

-Ταχυδρομικά τέλη( προσφορά  Προέδρου ΑΛΚΥΩΝ)

-ΈΞΟΔΑ Συμμετοχή στην προσφυγή της ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ στο ΣΤΕ 50( 20/10)

Για τις εγκαταστάσεις S&B στο Λαρνάκι Ιτέας

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ                                              470,00

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΑΜΕΙΟΥ (240,00 στο λογαριασμό της Εθνικής τράπεζας και  136,51 στον ταμία σύνολο 376,51ευρώ)

 

 

 

ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση