NEA

Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό βρύσης και στο 90% των εμφιαλωμένων νερών!

Μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό βρύσης

 
φωτογραφία: Michael Heim/Alamy
 
Μικροσκοπικές ίνες πλαστικού (μικροπλαστικά) βρέθηκαν σε πόσιμο νερό βρύσης από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Moλυσμένο με μικροπλαστικά είναι το νερό της βρύσης σε πολλές χώρες του κόσμου. Επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα νερού βρύσης από 12 χώρες για έρευνα της Orb Media, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα στον Guardian. Το 83% των δειγμάτων ήταν επιμολυσμένα με πλαστικές ίνες.
 
Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού είναι παντού, όχι μόνο στους ωκεανούς μας αλλά και στη γη. Τώρα πρέπει επειγόντως να μάθουμε πώς μπαίνουν στο φαγητό μας, στον αέρα και στο νερό της βρύσης και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης, με το 94% των δειγμάτων να περιέχουν μικροπλαστικά. Ακολουθούν ο Λίβανος και η Ινδία.
Ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης, αλλά αυτό έφτανε το 72%. Ο μέσος αριθμός ινών που βρέθηκαν σε κάθε δείγμα 500ml κυμάνθηκε από 4,8 στις ΗΠΑ έως 1,9 στην Ευρώπη.
Οι νέες αναλύσεις υποδεικνύουν την εκτεταμένη έκταση της μόλυνσης από μικροπλαστικά στο περιβάλλον. Οι προηγούμενες εργασίες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι τρώνε μικροπλαστικά μέσω μολυσμένων ψαριών.
 
Τα μικροπλαστικά είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν και απορροφούν τοξικά χημικά και η έρευνα σε άγρια ζώα δείχνει ότι απελευθερώνονται στο σώμα. Ο καθηγητής Richard Thompson, στο Πανεπιστήμιο του Plymouth στη Μ. Βρετανία, δήλωσε στον Orb: «Έγινε ξεκάθαρο πολύ νωρίς ότι το πλαστικό θα απελευθέρωνε τα χημικά αυτά και ότι οι συνθήκες στο έντερο θα διευκόλυναν την γρήγορη απελευθέρωσή τους». Η έρευνά του έχει δείξει ότι μικροπλαστικά βρίσκονται στο ένα τρίτο των ψαριών που αλιεύονται στη Μ. Βρετανία.
Η κλίμακα της παγκόσμιας μόλυνσης από μικροπλαστικά αρχίζει να γίνεται σαφής, με μελέτες στη Γερμανία που απέδειξαν την ύπαρξη πλαστικών ινών σε συνολικά 24 μάρκες μπίρας που ελέγχθηκαν, καθώς και στο μέλι και στη ζάχαρη. Στο Παρίσι, το 2015, ερευνητές ανακάλυψαν την πτώση μικροπλαστικών από την ατμόσφαιρα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πέφτουν στην πόλη από 3 έως 10 τόνοι ινών.
 
Σχεδόν 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο και, με μόλις 20% να ανακυκλώνεται ή να αποτεφρώνεται, ένα μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγουν στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα. Μια έκθεση τον Ιούλιο του 2017 έδειξε ότι από την δεκαετία του 1950 έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι τα πλαστικά απόβλητα βρίσκονται παντού στο περιβάλλον.
 
 

Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά

Το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχει μικροπλαστικά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε σε 259 μπουκάλια διαφορετικών εταιρειών η μη κυβερνητική και δημοσιογραφική οργάνωση Orb Media.

Μελετώντας διάφορες εμπορικές μάρκες σε εννέα διαφορετικές χώρες, οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Φρεντόνια ανακάλυψαν μάλιστα ότι μερικά από τα μπουκάλια περιείχαν δύο φορές περισσότερα πλαστικά σωματίδια από το απλό νερό της βρύσης που είχαν προηγουμένως αναλύσει. Για να εντοπίσουν τα σωματίδια στο κάθε δείγμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία κόκκινη χρωστική ουσία που προσκολλάται στο πλαστικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η μελέτη δεν δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά ο Άντριου Μέιζ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και εμπνευστής της συγκεκριμένης μεθόδου, δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο εκτέλεσης του πειράματος.

Η λίστα με όλες τις μάρκες που δοκιμάστηκαν στη μελέτη περιλαμβάνει τις Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisas (Bisleri), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz) Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) και Wahaha (Hangzhou Wahaha).

Από τα 259 μπουκάλια νερού που αναλύθηκαν, μόνο τα 17 δεν περιείχαν πλαστικά. Τα υπόλοιπα περιείχαν ίχνη από πολυπροπυλένιο, πολυστυρένιο, νάιλον ή τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο.

Η Nestlé ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση του νερού, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη χρωστική ουσία μπορεί να δημιουργήσει ψευδή θετικά αποτελέσματα.

Το πώς η πρόσληψη πλαστικών επηρεάζει τους ανθρώπους δεν είναι ακόμα 100% ξεκάθαρο. Ωστόσο, εάν εισπνευσθούν ή καταναλωθούν, τα μικροπλαστικά μπορεί να συσσωρευθούν και να δημιουργήσουν τοπική τοξικότητα, προκαλώντας ή ενισχύοντας μια ανοσοαπόκριση.

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση