Ακούσατε κανέναν να μιλάει για τις πραγματικές αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών;

Στη καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και κατατρώει αυτόν τον τόσο πολύτιμο για την Αττική (όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας) πνεύμονα πρασίνου αναφέρεται άρθρο στον ιστότοπο eksegersi.gr,

με τίτλο: «Οι εμπρηστές των δασών κάθονται σε κυβερνητικές καρέκλες», αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύουμε παρακάτω.

«Ως συνήθως, τα ρεπορτάζ των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, από τα οποία «κρέμονται» οι άνθρωποι για να μάθουν νέα, ασχολούνται με λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν, τραβώντας την προσοχή σ’ αυτό που φαίνεται και όχι στα αίτιά του.

Πέρυσι ήταν η περιοχή Βαρυμπόμπης-Αγίου Στεφάνου, φέτος η Πεντέλη (και ο Υμηττός πριν από μερικές εβδομάδες). Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Η θεωρία του «στρατηγού ανέμου» επανέρχεται στο προσκήνιο, όχι με τη γλαφυρότητα του αλήστου μνήμης Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά με συνεχείς αναφορές στις «ριπές του ανέμου» και στο «μικροκλίμα της φωτιάς», για να σφηνωθεί στα μυαλά των ανθρώπων πως ό,τι συμβαίνει είναι… μοιραίο, δεν μπορούσε να προβλεφθεί, πόσω μάλλον να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Είναι «ακραίο καιρικό φαινόμενο» τα μελτέμια που κάθε χρόνο τέτοια εποχή φυσούν στη χώρα μας; Γιατί αναγορεύουν σε μείζον γεγονός ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται με… απόλυτη συνέπεια κάθε χρόνο τέτοια εποχή και όχι την παντελή έλλειψη πρόνοιας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών –και μάλιστα σε περιαστικά δάση, διάσπαρτα με οικισμούς- σε συνθήκες ισχυρών ανέμων;

Οταν μιλάμε για έλλειψη πρόνοιας δεν αναφερόμαστε στη δασοπυρόσβεση σε μια πυρκαγιά που έχει γιγαντωθεί και έχει καταστεί ανεξέλεγκτη, αλλά πρώτον στην προστασία και ανάπτυξη των δασών ώστε να μην είναι ευάλωτα στις πυρκαγιές και δεύτερο στη λειτουργία μηχανισμού έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης, ώστε η φωτιά να αντιμετωπίζεται στην αρχή της, προτού «ξεφύγει».

Η εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται την άνοιξη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι στεγνώνοντας την ατμόσφαιρα, αλλά σε άλλες αιτίες:

  • Στη συσώρρευση μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης, λόγω της εγκατάλειψης των δασών στην τύχη τους, διαχρονικά απ΄ όλες τις κυβερνήσεις. Το ίδιο συνέβη και φέτος και πέρυσι με τις μεγάλες καταστροφές των δασών στη διάρκεια του χειμώνα. Τα δάση δεν καθαρίστηκαν από τη νεκρή ξύλινη μάζα, η οποία έγινε συσσωρευμένο μπαρούτι στο εσωτερικό τους.
  • Στην ύπαρξη μέσα στα δάση (και όχι μόνο) διάσπαρτων αδέσποτων χωματερών.
  • Στην ύπαρξη μέσα στα δάση ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ, χαμηλής και υψηλής τάσης, καθώς και πυλώνων που δεν καθαρίζονται, για να εμφανίζει η ΔΕΗ υψηλά κέρδη. Στη διέλευση μέσω δασών των τραίνων.
  • Στην εγκατάλειψη της ρητινοκαλλιέργειας.
  • Στις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή στη δημιουργία ολόκληρων παράνομων οικισμών μέσα στα δάση.

Ακούσατε κανέναν να μιλάει γι’ αυτές τις αιτίες, στους ραδιοτηλεοπτικούς μαραθώνιους που ξεκίνησαν χθες νωρίς το βράδυ και συνεχίζονται ακόμη;

Ο Αμυράς κάνει εδώ και μερικές εβδομάδες photo tour σε διάφορες περιοχές, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ότι τάχα γίνονται τεράστιας έκτασης καθαρισμοί δασών.

Η μεταγραφή από το εξωτερικό Χρήστος Στυλιανίδης, έλεγε στις 4 Ιούλη στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην Ηλεία: «Φέτος, διαθέτουμε περίπου 120 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς δασών, αντιπυρικές ζώνες, διάνοιξη δασικών δρόμων. Αυτό δεν γινόταν για πάρα πολλά χρόνια, μπαίνουμε σε δάση που είχαν να καθαριστούν 30-40 χρόνια. Αυτό ξεκίνησε με την συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Γιώργο Αμυρά και τις δασικές υπηρεσίες. Καταφέραμε και μετά από 25 χρόνια φέραμε πάλι κοντά δασικές υπηρεσίες και πυροσβέστες, που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα. Αυτοί είναι οι βασικοί εμπλεκόμενοι σε μια πυρκαγιά, έγινε και αυτό, βελτιώνεται η κατάσταση»!

Ποια είναι η αλήθεια; Οτι οι καθαρισμοί αφορούν μόνο μερικά μέτρα δεξιά και αριστερά των δασικών δρόμων. Μέσα στο δάσος δεν μπαίνουν να καθαρίσουν!

Εκαναν τίποτα για να καθαρίσουν τις αδέσποτες χωματερές, που δημιουργούνται κυρίως στα περιαστικά δάση; Τίποτα απολύτως. Προσέλαβαν εργαζόμενους για να ελέγχουν ώστε να μη δημιουργούνται νέες χωματερές και να μην «φουσκώνουν» οι υπάρχουσες; Αστεία πράγματα.

Υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να καθαρίσει τους πυλώνες και τους υποσταθμούς της και τις διαδρομές που ακολουθούν τα καλώδιά της; Οχι βέβαια.

Αντ’ αυτών, ο πρωταθλητής του πολιτικού σόου Στυλιανίδης οργάνωσε φιέστα μαζί με το golden boy του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη και ανακοίνωσε: «Οι Πυλώνες του ΑΔΜΗΕ ασπίδα πυροπροστασίας στην Πάρνηθα»! Ο ΑΔΜΗΕ ανέπτυξε, λέει, ένα έξυπνο σύστημα πυρανίχνευσης και θα τοποθετήσει πιλοτικά 540 αισθητήρες και κάμερες σε 135 πυλώνες, «που θα προειδοποιούν το Πυροσβεστικό Σώμα για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς στο δάσος της Πάρνηθας». Ολο δε το πιλοτικό πρόγραμμα «δρομολογείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας». Πόσο πάει… το μαλλί; Τι λεφτά θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός; Λεπτομέρειες δεν μας είπαν, όμως ο ΑΔΜΗΕ έχει πρωταρχική υποχρέωση να καθαρίσει πυλώνες, υποσταθμούς και οδεύσεις των καλωδιακών γραμμών του. Και δεν το κάνει, γιατί πρυτανεύει η νεοφιλελεύθερη λογική «αύξηση του κέρδους με κάθε κοινωνικό κόστος».

Και φτάνουμε σ’ αυτό που έχει άμεση σχέση (και) με τη νέα πυρκαγιά στην Πεντέλη: ανθρωπογενείς δραστηριότητες (όπως τις χαρακτηρίζουν οι ειδικοί) μέσα στα δάση. Βίλες εδώ, βίλες εκεί, βίλες παραπέρα. Παράνομη δόμηση μέσα στα δάση. Ο Μητσοτάκης τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ της νομιμοποίησης των οικιστικών πυκνώσεων: το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου του 2021 (και δεν αναφέρεται μόνο στην επιχειρούμενη νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά ευρύτερα στην ακολουθούμενη αντιδασική πολιτική).

Πώς είναι δυνατόν να ανάβει φωτιά σε περιαστικό δάσος, σε συνθήκες δυνατών ανέμων, και να μην υπάρχει άμεση ανίχνευση και άμεση παρέμβαση, ώστε να κατασβεστεί στην αρχή; Γιατί μετά θα φουντώσει, θα γίνει ανεξέλεγκτη και θα κατασταλεί μόνο όταν θα έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο;

Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε ανάλογο φαινόμενο με την πυρκαγιά που προκλήθηκε από υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ανω Γλυφάδα, δεν την πρόλαβαν (γιατί δεν είχαν κανένα μηχανισμό επαγρύπνησης και άμεσης παρέμβασης), με αποτέλεσμα να απλωθεί γρήγορα στη Βούλα και στη Βάρη, μέσα από τα ακαθάριστα και γεμάτα ξερόχορτα οικόπεδα και από τον ακαθάριστο και γεμάτο ξερή καύσιμη ύλη Υμηττό. Και εγκληματίες και άχρηστοι ήταν ο τίτλος σχετικού άρθρου μας. Διαβάστε το, γιατί το ίδιο έγινε και στην Πεντέλη.

Οι εμπρηστές των δασών κάθονται σε κυβερνητικές καρέκλες. Οχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων ανεξαιρέτως των προηγούμενων, που ακολουθούσαν και εξακολουθούν να ακολουθούν την ίδια αντιδασική πολιτική, που καταστρέφει το δασικό πλούτο της χώρας μας, χειροτερεύει τις συνθήκες ζωής του λαού μας, καταστρέφει περιουσίες μεροκαματιάρηδων και ενίοτε προκαλεί και θανάτους.»

30/07/2022

ΠΗΓΗ: dasarxeio.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση