Επιπλέον σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επιστολές μας για το θέμα βωξίτης -Δελφοί

1)Δεν είναι η πρώτη φορά που η τοπική κοινωνία προσπαθεί να αποτινάξει  το τριτοκοσμικό καθεστώς με το οποίο ασκείτε διαχρονικά η μεταλλεία στην περιοχή των Δελφών.  Σας αποστέλλουμε φωτοτυπία από τοπική εφημερίδα του 1985  (συν. 1) όπου αναφέρεται μία προσπάθεια του 1984 (όταν  η S&B είχε αρχίσει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις βωξίτη δίπλα στο λιμάνι των Δελφών και ταυτόχρονα οι  άλλες δραστηριότητες της περιοχής  είχαν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια παρακμής) η οποία αντιμετωπίστηκε «πραξικοπηματικά» από τον τότε διορισμένο Νομάρχη.  Έχουμε στην διάθεσή σας  πληροφορίες και για άλλες νεότερες περιπτώσεις. Παρακαλούμε συσχετίστε  τις ανοχές της κοινωνίας του τότε με του τώρα.  

 

         2) Οι εγκαταστάσεις βωξίτη δίπλα στο λιμάνι των Δελφών   είναι απαρχαιωμένης περιβαλλοντικής τεχνολογίας   και δεν έχουν κανένα τεχνοοικονομικό λόγο να βρίσκονται στην συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή (κατοικημένη πόλη Ιτέας, Δελφικό Τοπίο, «βιτρίνα» Δελφικού Τοπίου). Οι τοπικοί φορείς που αντέδρασαν από το 2011, από την πρώτη στιγμή (Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας 20-5-2011) πρότειναν   εγγράφως και με λεπτομέρειες τρόπο να ανακατασκευαστεί η σκάλα φόρτωσης (συν.2 διαθέσιμο και βίντεο κατάθεσης)  και να μετεγκατασταθούν τα αποθέματα μεταλλεύματος και το εργοστάσιο εμπλουτισμού της εταιρίας σε κατάλληλες θέσεις στην ενδοχώρα, σε βάθος δύο ή τριών ετών. Η πρόταση εξασφάλιζε την συνύπαρξη της μεταλλείας με την επιβίωση και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Οι παρεμβάσεις περιελάμβαναν συνολικές αναφορές σε προτεινόμενο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή  στη βάση του παραγωγικού μοντέλου του νησιού της Μήλου, της συνύπαρξης της εξόρυξης με την ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων (διαχωρισμός των περιοχών των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων με βάση την οπτική επαφή, τα δίκτυα μεταφοράς κ.λ.π.) προς όφελος  όλων. Η εταιρία βωξίτη επέμεινε και με την ευθεία  ή την «κατά λάθος»  υποστήριξη των εκπροσώπων της Πολιτείας  επεδίωξε και επιδιώκει μέχρι σήμερα,  με τον τρόπο που αναδεικνύεται από τα γεγονότα   την μεγιστοποίηση των δικών της κερδών αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές συνέπειες.  Τα πολύ κρίσιμα χρόνια από το 2011 μέχρι σήμερα   χάθηκαν με απόλυτη ευθύνη της εταιρίας βωξίτη.

          3) Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρία ΕΛΜΙΝ-ΚΕΡΝΕΟΣ έχει σκάλα φόρτωσης σε πλοία για εξαγωγές μεταλλεύματος στην Στυλίδα με μηδενικά προβλήματα σε σχέση με όποια σκάλα φόρτωσης στο λιμάνι των Δελφών. Ομοίως η ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ έχει σκάλα φόρτωσης για εξαγωγή βωξίτη στα Άσπρα Σπίτια.  Η  μεταφορά μεταλλεύματος από τις περιοχές εξόρυξης  στο εργοστάσιο στα Άσπρα Σπίτια γίνεται μερικά ή ολικά κατά καιρούς με φορτηγά αυτοκίνητα από όλες τις εταιρίες και δεν υπάρχει κανέναν πρακτικό κόλλημα να γίνεται ολοκληρωτικά με αυτό τον τρόπο. Απεναντίας θα σωθούν και δεκάδες θέσεις εργασίας οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων που απασχολούνται επί δεκαετίες στο έργο αυτό. Οι εταιρίες είχαν προεξοφλήσει προφανώς στο πρόσφατο παρελθόν ότι η Πολιτεία θα εκτελέσει   τις επιθυμίες τους  οπότε με την προοπτική  της ολοκληρωτικής μεταφοράς του βωξίτη με πλοία, επιχειρήθηκε επανειλημμένα   μέχρι σήμερα και από τις τρείς εταιρίες η  «απόλυσή» τους  (διακοπή έργου). Το Ελληνικό Κράτος πρέπει να επανέλθει στο προβλεπόμενο έργο του της προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και να σταματήσει να μεριμνά αποκλειστικά και μόνο για την μεγιστοποίηση των κερδών των  ιδιωτικών μεταλλευτικών εταιριών κατά τα τριτοκοσμικά πρότυπα.

             4)Τα αποδεικτικά στοιχεία της επιστολής για την ρύπανση από ακόνη βωξίτη με κάθε δυνατό τρόπο του όρμου και της πόλης της Ιτέας  ( 16/2016 επιστολή μας) αφορούν πάρα πολλές  καταγεγραμμένες περιπτώσεις   διάσπαρτες από  το 2006 μέχρι και το 2015. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε πως τα περιστατικά συνέχισαν αφότου   έγιναν οι πρώτες καταγγελίες το 2010, όσο διαρκούσε η  διαβούλευση της ΜΠΕ από το 2011 μέχρι και το 2012  και  συνεχίζονται    μέχρι σήμερα παρά τις προσφυγές στην Δικαιοσύνη από την Εισαγγελία της Άμφισσας μέχρι το ΣτΕ. Είναι προφανές ότι η κατάσταση πριν το 2006 και προς παλαιότερα ήταν όλο και χειρότερη όπως προκύπτει άλλωστε και από τις διαθέσιμες μελέτες και την πραγματική κατάσταση του βυθού της περιοχής και τις μαρτυρίες χιλιάδων κατοίκων της Ιτέας και όχι μόνο.  Κάντε την εκτίμησή σας για:

α)την εμπράκτως δηλωμένη υπόληψη που έχουν οι εταιρίες βωξίτη της περιοχής των Δελφών  την έννομη τάξη  την Ελληνική Πολιτεία τα Υπουργεία σας  και τους Θεσμούς που υπηρετείτε,

β)την εντύπωση των εκατομμυρίων  ξένων επισκεπτών των Δελφών από κάθε σημείο της γης    των τελευταίων δεκαετιών  για την σοβαρότητα του Ελληνικού Κράτους και τον σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό

γ)την πεποίθηση που έχουν αποκομίσει οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής των Δελφών για την ακεραιότητα  του Ελληνικού Κράτους και των Λειτουργών του, την πίστη σε έννοιες όπως «ισονομία» και «ευνομία» και τις επιπτώσεις  στο «περί δικαίου κοινό αίσθημα». 

          5)Η επιστολή μας 9/2016 αφορά  ψευδής αναφορές   της εταιρίας βωξίτη ΕΛΜΙΝ (ΚΕΡΝΕΟΣ σήμερα) σε ΜΠΕ από το 2005 και την επιμονή της μέχρι και το 2013 (που τα κατάφερε) προκειμένου να χωροθετήσει σκάλα φόρτωσης βωξίτη εκ του μηδενός στην καρδιά του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου. Πολλές από τις επιστολές μας αφορούν τις διαχρονικές συστηματικές παραβάσεις της εταιρίας  S&B στις δικές της παράνομες εγκαταστάσεις  στην ίδια περιοχή. Η 19/2016 επιστολή μας  αφορά την στάση της τρίτης εταιρίας βωξίτη   ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟ μέχρι και σήμερα στις ίδιες εγκαταστάσεις της ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ (πρώην S&B αγορασμένη σήμερα από την ΕΛΜΙΝ-ΚΕΡΝΕΟΣ) στην περιοχή  Καμιώτισσα με την πλήρη συμφωνία προφανώς της νέας ιδιοκτήτριας ΕΛΜΙΝ (ΚΕΡΝΕΟΣ). Η πραγματικότητα καθιστά από μόνη της ξεκάθαρες  τις προθέσεις του συνόλου των εταιριών βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, τον σεβασμό τους σε αξίες όπως το Δελφικό Τοπίο, την  υπόληψη στην οποία έχουν την τοπική κοινωνία, την Ελληνική Νομοθεσία, την Ελληνική Πολιτεία την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες πολιτικούς από τους τοπικούς Αιρετούς μέχρι τους  κατέχοντες  τα ανώτατα αξιώματα όλων των Θεσμών.

 

          Για όλους τους Νομικούς, ηθικούς, τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους που έχουμε αναλύσει  πιο πάνω και στις επιστολές μας που έχουν προηγηθεί, αλλά και άλλους πολλούς  που είμαστε στην διάθεσή σας να αναλύσουμε, ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άμεση διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών και απομάκρυνση κάθε μεταλλευτικής δραστηριότητας από το Δελφικό Τοπίο.

        Η πρότασή μας περιλαμβάνει:  Εξορθολογισμό   της μεταλλείας  στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής  ανεξάρτητα το πώς λένε την εταιρία και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Άμεση λήψη οριστικών Θεσμικών αποφάσεων για την πραγματική προστασία και εξωραϊσμό του Δελφικού Τοπίου και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Άμεση έναρξη  σοβαρού αναπτυξιακού σχεδιασμού  της περιοχής (και όχι μόνο) στην βάση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της με ταυτόχρονη στήριξη τομέων  άμεσης απόδοσης στην ίδια κατεύθυνση. 

 

           Πιστεύουμε ότι συμφωνείτε πως ο πλούτος των Δελφών (από κάθε άποψη) δεν είναι   ο βωξίτης. Εάν υπάρχουν   αναλογιστικές μελέτες ή στοιχεία που να δείχνουν πως, έστω στην οικονομική διάσταση μόνο, ισχύει το αντίθετο, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

ΑΙΓΙΟ    15-3-2016 

 

 

ΠΡΟΣ

1.        Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Π. Παυλόπουλο

2.        Πρωθυπουργό της Ελλάδας  Κο Α. Τσίπρα

3.        Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας

4.        Υπουργό Οικονομικών Κο Ε. Τσακαλώτο

5.        Υπουργό ΠΕΚΑ  Κο Π. Σκουρλέτη

6.        Αναπλ. Υπουργό ΠΕΚΑ  Κο Γ. Τσιρώνη

7.        Υπουργό Υγείας Κο Α.   Ξανθό

8.        Υπουργό Πολιτισμού Κο Α.Μπαλτά

9.         Υπουργό  Τουρισμού Κα Ε. Κουντουρά

10.     Υπουργό Δικαιοσύνης Κο Ν. Παρασκευόπουλο

11.     Υπουργό Εσωτερικών Κο Π. Κουρουμπλή

12.     Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών

13.     Γενικό Επιθεωρητή  Δημόσιας Διοίκησης

14.     Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

15.     Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας

16.     Συνήγορο του Πολίτη

17.      Βουλευτή Φωκίδας Κ. Η. Κωστοπαναγιώτου

 


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση