Μέσα απο την καταστροφή του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, πρέπει να αναφέρονται και οι πραγματικοί Ήρωες

 Στον ορεινό Έβρο, βόρεια-βορειοδυτικά του μετώπου της πυρκαγιάς που έκαιγε στην ευρύτερη περιοχή της Κοτρωνιάς βρίσκεται το χωριό του Μεγάλου Δερείου.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι. Στο Μεγάλο Δέρειο έχει την έδρα του ο ομώνυμος Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας (ΔΑΣΕ).

Στην μεγάλη πυρκαγιά της Δαδιάς, οι υλοτόμοι του ΔΑΣΕ Μεγάλου Δερείου με την καθοδήγηση-συνδρομή των υπαλλήλων του Δασαρχείου Διδυμοτείχου (δασολόγων, δασοφυλάκων και διοικητικών) και την υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων (επίγειων και εναέριων) οριοθέτησαν το βόρειο-βορειοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς προσβάλλοντας την φωτιά μέσα στο δάσος στις περιοχές Γυριλήσιο – Βαμβακές, πυροφυλάκειο Κοτρωνιάς και Σκουριασμένη Πινακίδα. Διαχώρισαν χειρωνακτικά με σκαπανικά εργαλεία το καμένο από το άκαυτο μέρος του δάσους και έσβησαν μικροεστίες, είτε χρησιμοποιώντας νερό που κουβαλούσαν με επινώτιους σάκους είτε χρησιμοποιώντας χώμα με το οποίο σκέπαζαν την φωτιά, στερώντας της το οξυγόνο. Επίσης, εργάστηκαν σκληρά υλοτομώντας πεύκα στην γραμμή οχύρωση Σιδηρώ – Μεγάλο Δέρειο.

Τα μέλη του συνεταιρισμού εργάστηκαν με αυταπάρνηση και συνέβαλαν καταλυτικά στην οριοθέτηση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς, όχι μόνο με την προσωπική τους εργασία αλλά και με τη γνώση του οδικού δικτύου, διευκολύνοντας την γρήγορη μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή.

Με τις άοκνες προσπάθειες τους διαφυλάχτηκαν τα δάση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (περιοχή Natura) με την επωνυμία «Βουνά Έβρου – Κοιλάδα Δερείου» στην οποία αναζητά την τροφή του ο εμβληματικός Μαυρόγυπας.

Tα στρέμματα δάσους που κάηκαν στον Έβρο είναι πολλά, πάρα πολλά. Πολλά είναι όμως και όσα έσωσαν οι υλοτόμοι της περιοχής

Οι υλοτόμοι των Δασικών Συνεταιρισμών Σιδηροχωρίου – Πετρολόφου έσωσαν 100.000 στρέμματα μέσα σε έξι μέρες

20 άτομα συνολικά, σε εναλλάξ βάρδιες, συνεχόμενα για έξι μέρες, με τη συνδρομή ενός δασολόγου και ενός δασοπόνου. Με ένα, κατά βάση, και κάποιες φορές και δεύτερο πυροσβεστικό όχημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και με μόνα όπλα τα κλαδιά, τα πριόνια τους και την εμπειρία τους στο βουνό….δημιούργησαν μια ζώνη ανάσχεσης της φωτιάς (καταλαβένεται γιατί δεν το λέμε αλλιώς) μήκους 10 χιλιομέτρων 

Για να το πούμε λοιπόν λαϊκά, 20 από αυτούς που πρέπει, με αυτά που πρέπει και όπως πρέπει…έκαναν δουλίτσα

Τώρα πολλαπλασιάστε τα είκοσι μεροκάματα τους + δύο των δασονόμων + ένα όχημα που τους συνοδεύε. Με δέκα τέτοιες ομάδες ο Έβρος θα είχε σωθεί. Τα εκατομμύρια πήγαν αλλού όμως… Τόσο απλά

 

24/09/2023

ΠΗΓΕΣ: dasarxeio.com  / iskra.gr

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση