Το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 2016 συνδέεται με 57 εταιρείες

Μόλις 57 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ορυκτών καυσίμων και του τσιμέντου, συνδέονται άμεσα με το 80% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2016 έως το 2022, σημειώνει έρευνα της Carbon Majors Database.

Πρόκειται για μία βάση δεδομένων που τηρεί και αναλύει δεδομένα παραγωγής απ΄΄ο 122 εκ των μεγαλύτερων τέτοιων εταιρειών παγκοσμίως, με τα δεδομένα να πηγαίνουν πίσω έως το 1850. Συνολικά, η Carbon Majors Database περιέχει στοιχεία για 1.421 GtCO2e (γιγατόνους ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα). Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για τον ποσοτικό προσδιορισμό των άμεσων λειτουργικών εκπομπών που συνδέονται με την παραγωγή και των εκπομπών από την καύση των προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν στις εν λόγω οντότητες.

Στην τελευταία της έκθεση, η Carbon Majors Database ανέλυσε δεδομένα από εκπομπές που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα το 2016, έως και το 2022. Στο Παρίσι, οι κυβερνήσεις του πλανήτη είχαν υποτίθεται δεσμευτεί να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Σύμφωνα τα δεδομένα, το 80% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε αυτήν την περίοδο συνδέεται με μόλις 57 εταιρείες-παραγωγούς, ενώ το 88% συνδέεται με 117 εταιρείες. Οι περισσότερες, μάλιστα, από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αύξησαν την παραγωγή τους στα επτά έτη έπειτα από τη Σύνοδο σε σχέση με τα επτά έτη πριν από αυτήν. Από τις συνολικά 122 εταιρείες που αναλύει η βάση δεδομένων, το 65% των κρατικών εταιρειών και το 55% των ιδιωτικών αύξησαν την παραγωγή τους.

Οι 10 κορυφαίες εταιρείες σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη Συμφωνία του Παρισιού (2016-2022) [*εξαιρούνται αυτά καθεαυτά τα κράτη, αλλά εντάσσονται οι κρατικές εταιρείες]. Επεξήγηση — δεύτερη στήλη: Συνολικές εκπομπές (μεγατόνων ισοδύναμου διοξειδίου άνθρακα) — τρίτη στήλη: Ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου άνθρακα. [Πηγή: Carbon Majors Database]

Εντάσσοντας αυτά τα νέα στοιχεία στη συνολική βάση δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν πως μόλις 78 εταιρείες, είτε πλήρως ιδιωτικές είτε με κρατική ιδιοκτησία, συνδέονται με πάνω από το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα και τσιμέντο, από τη Βιομηχανική Επανάσταση κι έπειτα.

Πέντε ιδιωτικές εταιρείες (Chevron, Exxon Mobil, BP, Shell και ConocoPhillips) συνδέονται με συνολικά 196 GtCO2e, δηλαδή το 11,1% των ιστορικών εκπομπών του τομέα· ενώ πέντε κρατικές εταιρείες (Saudi Aramco, Gazprom, Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου, Coal India και Pemex) ευθύνονται για το 10,9% των ιστορικών εκπομπών.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση της Carbon Majors Database πατώντας εδώ.

15/04/2024
ΠΗΓΗ: info-war.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση