Π.Ο.Α.Υ. ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ – ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΡΓΟΥΝΑ ΔΩΡΙΔΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΘΙΣΒΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ «ΑΛΚΥΩΝ»

Η Ομοσπονδία μας έχει επισημάνει στο παρελθόν με πλήθος παρεμβάσεων σε όλες σχεδόν τις δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στον Κορινθιακό
Κόλπο. Η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την θεσμοθέτηση των υφιστάμενων μονάδων ή και χωροθέτηση νέων, δεν μπορεί να αγνοεί τις βασικές αρχές της λογικής, της επιστήμης, της πραγματικότητας που έχει προκύψει εξαιτίας των υφιστάμενων μονάδων και της διεθνούς πραγματικότητας στον κλάδο.
Σας αποστέλλουμε συνημμένα:
1)την (νέα δεδομένα σχετικά με τις μελέτης από μετάφραση)
2)Τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας σε έγγραφο της 30-09-2020 προς συναρμόδιους φορείς.
3)Έγγραφο της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΝΩΝΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ της 2-10-2024 με το οποίο επιχειρείτε σχολιασμός- απάντηση στο προαναφερόμενο έγγραφο της Ομοσπονδίας μας. Η απάντηση αυτή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο κατανόησης του τι συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο σε σχέση με τις ιχθυοκαλλιέργειες μιας και αποτυπώνονται σε αυτή γραπτά όλα τα αβάσιμα και παραπλανητικά επιχειρήματα, με τα οποία οι εκπρόσωποι των συμφερόντων των ιχθυοκαλλιεργειών έχουν διαχρονικά συγκαλύψει, παραπλανήσει και προκαλέσει έως σήμερα αυτό που εμείς εδώ και πολλά χρόνια και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων περιοχών που πλήττονται από την παρουσία ιχθυοκαλλιεργειών, απαράδεκτη τριτοκοσμική πραγματικότητα.
4)Ανταπάντηση της Ομοσπονδίας μας όπου μας δίνεται πλέον η ευκαιρία να αποδομήσουμε τα προαναφερόμενα αβάσιμα και παραπλανητικά επιχειρήματα με παράθεση τεκμηρίων και δεδομένων που μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε αρμόδια αρχή που ενδιαφέρεται για την αλήθεια.

Η Ομοσπονδία μας , ξανακαταθέτει επικαιροποιημένες τις βασικές αρχές και προτάσεις της σύμφωνα με τις οποίες:
Α)Ο Κορινθιακός, Περιοχή NATURA και επιπλέον πολύ κλειστός και ευαίσθητος κόλπος σε σχέση με κάθε ανοιχτή θάλασσα σύμφωνα με όλους τους επίσημους Φορείς που το έχουν μελετήσει, είναι υπερκορεσμένος σε ιχθυκαλλιέργειες. Ήδη όπου υπάρχουν Ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο να αμβλυνθούν .
Β) Δεν θα πρέπει να χωροθετηθεί καμία επίσημη ΠΟΑΥ εντός Κορινθιακού Κόλπου.
Γ)Επιπλέον των καταγεγραμμένων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και στο επίσης επιβεβαιωμένο ευαίσθητο οικοσύστημα του Κορινθιακού Κόλπου, σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε συζήτηση για οποιαδήποτε επίσημη θεσμοθέτηση , ανανέωση αδειών , επέκτασης κλπ στις περιοχές του Νομού Φωκίδας, Δεσφίνας, Κόλπου των Δελφών- Γαλαξίδι και Ερατεινής – Τριζονιών καθώς και του Νομού Βοιωτίας στην περιοχή Αντίκυρα και Δίστομο( ΠΑΥ Β3 – Ερατεινή, ΠΑΥ Β4 – Γαλαξίδι, και ΠΑΥ Β5 – Αντίκυρα και Δίστομο).
Στις περιοχές αυτές υπάρχει πλέον καταγεγραμμένη πραγματικότητα τουλάχιστον τριάντα ετών , πριν και μετά την οικονομική κρίση, όπου οι οικονομικές , κοινωνικές, πληθυσμιακές επιπτώσεις της παρουσίας των ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άκρως αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε οικονομική , κοινωνική και πληθυσμιακή παράμετρο όπως αυτές καταγράφονται από κάθε επίσημη στατιστική μελέτη . Κάθε συγκέντρωση δεδομένων της απόδοσης στην τοπική και Εθνική οικονομία των περιοχών αυτών σήμερα, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παραθαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ακόμη και με πολύ υποδεέστερα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην κατεύθυνση της οικονομίας της φιλοξενίας, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας πέραν κάθε αμφιβολίας.
Δ) Για την μη άμεση έκθεση του Ελληνικού Κράτους στο πλήθος επίσημων τριτοκοσμικών αποφάσεων που έχει οδηγήσει στην πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, μπορεί ενδιάμεσα και έως ότου οι υφιστάμενες μονάδες ολοκληρώσουν τον όποιο επιχειρηματικό τους κύκλο, να δοθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους κατ’ εξαίρεση με τον όρο σε βάθος τριών ετών π.χ., να μεταφερθούν όλες οι υπάρχουσες πλωτές εγκαταστάσεις που σήμερα αναπτύσσονται σε κάθε πολύτιμο αναπτυξιακά όρμο της ακτογραμμής σε συγκεντρωμένες μονάδες σε μεγάλη απόσταση από την ακτογραμμή ώστε να μην απαξιώνουν αισθητικά και τουριστικά την περιοχή. Όπως δηλαδή γίνεται και στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία , Ιταλία κλπ). Ε) Είναι αυταπόδεικτα απαράδεκτο ( και συμφωνούν πλέον με αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι πλην των ίδιων των ιχθυοκαλλιεργειών) να θεωρεί οποιοσδήποτε θετικό το να αναπτύσσεται οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, επειδή η επιχείρηση εδώ θα έχει την ανοχή και συγκάλυψη της καταπάτησης όλων αυτών των νόμων και των αρχών της λογικής που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες προκειμένου να προστατευτεί το τοπικό και εθνικό συμφέρον από κάθε άποψη (οικονομικό ,περιβαλλοντικό κλπ). Έχοντας έρθει σε επαφή με τις τοπικές κοινότητες όλων των περιοχών πολλές φορές έχουμε αποτυπώσει καθαρά πλέον ότι η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων δεν επιθυμεί να δεσμευθούν κι άλλα χιλιάδες στρέμματα στην θάλασσα του Κορινθιακού.
Το ίδρυμα RAUCH FOUNDATION έχοντας αναλύσει λεπτομερέστατα όλα τα στοιχεία που παρατίθεται έχει επιστημονικά προχωρήσει στην αποτύπωση της πραγματικότητας πέραν οποιασδήποτε αμφισβήτησης, τα στοιχεία της μελέτης επισυνάπτονται στην παρούσα επιστολή μας.


Εκ του Δ.Σ

27/06/2024

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση