Σε αδιέξοδο η κατάσταση με πλαστικά απορρίμματα αγροτικής χρήσης

Οι εικονιζόμενοι σωροί σε χωράφια της Μεσσηνίας είναι από μαύρο πλαστικό με το οποίο στρώνουν το έδαφος σε τεράστιες εκτάσεις μονοετών καλλιεργειών (π.χ. καρπούζια) για να εμποδίσουν την ανάπτυξη ζιζανίων γύρω από το φυτό. Μετά τη συγκομιδή τα πλαστικά αυτά απορρίπτονται και στρώνονται καινούργια τον επόμενο χρόνο.
Η εταιρεία που μέχρι πέρυσι μάζευε τα μαύρα πλαστικά, φέτος δεν τα παίρνει διότι δεν την συμφέρει. Tο πλαστικό  αυτό είναι διαφορετικό από αυτό των θερμοκηπίων που πουλιέται με σχετικά καλή τιμή στην αγορά ανακυκλώσιμου πλαστικού. Πιθανότατα η απροθυμία της αγοράς να πάρει το μαύρο πλαστικό   να σχετίζεται με την απόφαση της Κίνας να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές αποβλήτων.
Όταν η προστασία του περιβάλλοντος επαφίεται στους μηχανισμούς της αγοράς, πάνε περίπατο κι οι νόμοι, κι οι οδηγίες της ΕΕ για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση του πλαστικού.
Το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δήμοι τι κάνουν ; παρακολουθούν απαθείς την δημιουργία ΧΑΔΑ “νέας γενιάς” ;

 

 

  

Federation of the Corinthian Gulf Ecological Organizations "ALKYON",

P.O. Box 34 Egion 25100 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - web: http://www.alcyon.gr 

Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση

 αρ. πρωτ. 100/2017

                                                                                                                                                   ΑΙΓΙΟ   02/11/2017     

ΠΡΟΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

     Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε  το έτος   1996, είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό, μετεξέλιξη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ  με έτος ιδρύσεως το 1978  και απαρτίζεται από δεκάδες ενεργούς συλλόγους  όλων των  Νομών που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο.

    Κοινός μας  σκοπός είναι  η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού κόλπου και η αξιοβίωτη πρόοδος  των  πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα αυτού. Η Ομοσπονδία μας αναδεικνύει , προωθεί , συντονίζει και διεκδικεί την επίλυση  των μεγάλων  προβλημάτων της περιοχής μας τόσο στο στεριανό όσο και στο θαλάσσιο τμήμα του κόλπου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μια κλειστή λεκάνη θάλασσας με ανακύκλωση των υδάτων της μόνο διά μέσου των στενών Ρίου-Αντιρρίου από και προς τον Πατραϊκό κόλπο. Μεσόγειος μέσα στην Μεσόγειο όπως λέμε εμείς.

   Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η θάλασσά μας. Οι επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις των τελευταίων ετών μας κρούουν τον κώδωνα της μεγάλης καταστροφής, που έχει γίνει και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, να συντελείται σε όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του Κορινθιακού Κόλπου. Οι πηγές ρύπανσης είναι μεγάλες και διαφέρουν σε κάθε περιοχή. Στην θάλασσά μας έχουμε πλέον σωρευμένη ρύπανση που έχει φέρει την οικολογική βιωσιμότητά της σε επίπεδα οριακά.

    Οι ευθύνες όλων μας, Πολιτείας, αιρετών Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών είναι πολύ μεγάλες. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά.

    Στα πλαίσια των δράσεων της Ομοσπονδίας μας αλλά και των συλλόγων-μελών μας στις στεριανές περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο προσπαθούμε να εφαρμόσουμε πιλοτικά προγράμματα με τις τοπικές κοινωνίες των χωριών, που οι κάτοικοί τους ασχολούνται με τις γεωργικές καλλιέργειες, με θέμα την συλλογή και διαχείριση των υπολειμμάτων και συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Επίσης θέλουμε να συλλέξουμε και να διαχειριστούν κατεστραμμένες πλαστικές σωληνώσεις άρδευσης και τέλος κατεστραμμένα πλαστικά πανιά που χρησιμοποιούνται ως σκέπασμα σε θερμοκήπια για την ξήρανση της κορινθιακής σταφίδας. Με βάση τα δικά μας στοιχεία που συλλέξαμε από τους συλλόγους –μέλη μας το μέγεθος του βάρους αυτών που αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συλλεχθούν για να μην αναγκαστούν οι αγρότες να τα κάψουν με συνέπεια την τεράστια ρύπανση των οικοσυστημάτων ή να τα ρίξουν στους κάδους των σύμμικτων αστικών αποβλήτων  είναι εκατοντάδες τόνοι σε πλήρη γεωγραφική διασπορά από δίπλα στη θάλασσα έως την ψηλότερη κορυφή.

   Ζητάμε να μας πληροφορήσετε ποιό είναι το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τη διαχείριση των ανωτέρω ειδών και ποιος είναι υπεύθυνος να αναπτύξει τις αναγκαίες υποδομές συλλογής τους και περεταίρω διαχείρισης αυτών.  Γιατί κατά την άποψή σας δεν γίνεται διαχείριση αυτών σε κανένα δήμο που είναι γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο (και πιστεύουμε το ίδιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα); Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε νέους κανόνες στα πλαίσια του ΕΣΔΑ; Θα μας ήταν πολύ χρήσιμο να μας καταθέσετε έναν πρακτικό οδηγό διαχείρισης αυτών των ειδών απορριμμάτων. Η Κοινωνία των Πολιτών στην χώρα μας είναι έτοιμη να κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα. Από εσάς θέλουμε ένα άρτιο σύγχρονο διαχειριστικό σχέδιο κανόνων που να ορίζει τις υποδομές και τους υπεύθυνους διαχειριστές.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                              ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

 

Δεν έχουμε  λάβει απάντηση από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας  μέχρι σήμερα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση