NEA

Πέτρα Τζωρτζίνη: Έφτιαξε πάνω από 300 χειρουργικές μάσκες και τις πρόσφερε δωρεάν

Το μεγαλείο του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς στην πράξη αναδεικνύεται από την πρωτοβουλία που ανέλαβε και υλοποιεί η Πέτρα Τζωρτζίνη στη Μαραθόπολη Τριφυλίας,

Διαβάστε Περισσότερα

Edward Snowden: Προσοχή στα μέτρα για τον κορωναϊό

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνει να διευρύνεται και οι αρχές γίνονται πολύ πιο άνετες αποκτώντας συνεχώς νέες δυνάμεις. Μετά αρχίζει να τους αρέσει.

Οι υποστηρικτές των δρακόντεων μέτρων ισχυρίζονται ότι οι απλοί κανονισμοί δεν είναι επαρκείς κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο όταν αποκλειστεί η εστία. Έτσι μια σύντομη αναστολή των πολιτικών μας ελευθεριών μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα διαθέσουν σύντομα νέες χρήσεις της τεχνολογίας. Και όταν περάσει η κρίση, οι κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν νέους νόμους που θα κάνουν αυτούς τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης μόνιμους και θα τους εκμεταλλεύονται για να μην υπάρχουν διαφωνίες από την κάθε πολιτική αντιπολίτευση.

Πάρτε τις νέες προτάσεις για την παρακολούθηση της επιδημίας. Μια από αυτές προτείνει την παρακολούθηση από τα δεδομένα της γεωγραφικής θέσης που δίνει ένα smartphone.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πολύ ισχυρή μέθοδος ανίχνευσης της εξάπλωσης του ιού και των κινήσεων των ανθρώπων που τον έχουν. Θα είναι όμως και ένα πολύ δελεαστικό εργαλείο για την παρακολούθηση των τρομοκρατών – ή οποιωνδήποτε άλλων πιθανών εχθρών του κράτους.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος παρακολούθησης της ζωής τώρα με την πανδημία. Στην Κίνα, οι θερμικοί σαρωτές που είναι εγκατεστημένοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς εντοπίζουν τους ασθενείς με πυρετό, ενώ στη Ρωσία τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου εντοπίζουν τους ανθρώπους που παραβιάζουν την καραντίνα.

Ο κορωναϊός έδωσε ακόμη και στην Clearview AI την ευκαιρία να αποκαταστήσει την φήμη της. Η αμφιλεγόμενη startup βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας της για την παρακολούθηση μολυσμένων ασθενών, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η στροφή προς το AI συμβαίνει λόγο της αποτελεσματικότητάς του. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα παρά να αναθέσουμε την ίδια δουλειά σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Ωστόσο, η υπερβολική αποτελεσματικότητα μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ σοβαρή απειλή για την ελευθερία.

Μια εναλλακτική λύση είναι η αλγοριθμική αστυνόμευση που θα δικαιολογεί άνετα την υπερβολική άσκηση δύναμης και θα διαιωνίζει τα φυλετικά προφίλ.

Ο Snowden ανησυχεί ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσθέτουν AI σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης που έχουν.

“Ξέρουν ήδη τι ψάχνετε στο διαδίκτυο”, ανέφερε. “Γνωρίζουν ήδη πού κινείται το τηλέφωνό σας. Τώρα γνωρίζουν και ποιος είναι ο ρυθμός της καρδιάς σας. Τι θα συμβαίνει όταν τα συγκεντρώσουν όλα αυτά και προσθέσουν και την τεχνητή νοημοσύνη;”

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας ακόμα και στις καλύτερες περιόδους, πόσο μάλλον σε μια παγκόσμια κρίση.

Ο Snowden δεν αμφισβητεί την σοβαρότητα της πανδημίας. Αλλά πιστεύει ότι θα είναι ένα παροδικό πρόβλημα το οποίο τελικά θα επιλυθεί με εμβόλια αλλά και την ανοσία αγέλης.

Ωστόσο, οι συνέπειες των μέτρων που παίρνουμε σήμερα δεν πρέπει να είναι μόνιμες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία που αναπτύσσουμε τώρα θα πρέπει να είναι ανάλογη με κάθε φάση της επιδημίας. Η διαφάνεια από τις κυβερνήσεις και η διαβούλευση με το κοινό θα διασφαλίσουν ότι όλα γίνονται από ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

 

ΠΗΓΗ:kavosnews

Εμείς, οι φιλοξενούμενοι του πλανήτη…

Αυτό που ζούμε, τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούμε ακόμα, να το ορίσουμε. Στα δικά μας χρόνια δεν έχει γνωρίσει κάτι αντίστοιχο η ανθρωπότητα. Μοιάζει να έχει σταματήσει η κίνηση “προς τα μπρος”.

Διαβάστε Περισσότερα

Τι είναι αυτό που ζούμε;

(Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου (από το Πριν))

Tι είναι αυτό που ζούμε; Ποιος δεν το έχει σκεφτεί; Ποιος δεν έχει νιώσει σαν εφιάλτη, που ξαφνικά θα λήξει απότομα και τότε θα είναι όλα «όπως πριν», «όλα καλά»;

Η ζωή μας άλλαξε απότομα, όπως σχεδόν πάντα έτσι γίνεται στις ζωές των ανθρώπων. Αλήθεια ποιος θα το πίστευε ότι μέσα σε μια νύχτα θα σταματούσε, στην ουσία κάθε δραστηριότητα, οικονομική, κοινωνική και θα έμπαιναν ολόκληρες πόλεις στην αρχή, ολόκληρα κράτη μετά σε καραντίνα; Και όμως έγινε. Ακριβώς με έναν απίστευτο τρόπο, όπως γίνεται εκεί που ξεσπά κάποιος πόλεμος και αναγκάζονται οι άνθρωποι να φύγουν για να σωθούν. Μόνο που εδώ τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό. Πρέπει να μείνουμε μέσα.

Και όμως όλα τα σημάδια υπήρχαν και όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα έχουν περιγραφεί επιστημονικά, εδώ και πολλά χρόνια. Ο υπερπληθυσμός και μάλιστα ο υπερπληθυσμός των αστικών κέντρων έπαιξαν βασικό ρόλο στην γρήγορη μετάδοση του ιού. Μόλις το 2007 για πρώτη φορά οι κάτοικοι των πόλεων είναι πλέον περισσότεροι από τους κατοίκους της υπαίθρου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μέχρι χτες μια μεγάλη μερίδα των πολιτών μιλούσαν για τα κακά που επιφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι χτες όμως, γιατί ως γνωστόν, όταν έρθει η δύσκολη στιγμή τότε πάνε κατά μέρος οι ιδεοληπτικές μπούρδες περί ρύθμισης των αγορών και ξαφνικά το η «υγεία πάνω απ’ όλα» βρίσκει τη θέση του στο λεξιλόγιο και του πλέον άκρατου νεοφιλελεύθερου ειδήμονα.

Στις μέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λοιπόν, καλό θα ήταν μαζί με το μαγείρεμα και τις αναρτήσεις των πιάτων μας στα σόσιαλ μίντια, να σκεφτούμε. Να συλλογιστούμε, τι είναι τελικά αυτό που αξίζει πραγματικά στη ζωή μας. Είναι ιδανική στιγμή να σωπάσουμε λίγο απ όλα και να αναρωτηθούμε, πως στο διάολο τον θέλουμε τον κόσμο μας; Θέλουμε να δουλεύουμε σαν τρελοί όλη μέρα για να πληρώσουμε το νοίκι μας μόνο;

Μετά από μια τέτοια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι περίεργο που δεν μπορέσαμε να περιορίσουμε ένα τέτοιο γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα; Τι είναι επιτέλους αυτές οι περιβόητες αγορές;

Σκέψου απλά ότι όταν τελειώσει όλο αυτό πάλι από εσένα θα ζητήσουν να «κάνεις θυσίες» για τις απώλειες που είχε η οικονομία… Το θες;

 

ΠΗΓΗ: https://www.imerodromos.gr/

Τα σχόλια της ελληνικής ορνιθολογικης εταιρείας, της καλλιστώ και της ελληνικής εταιρίας προστασίας της φύσης επί του σχεδίου νόμου «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας»

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Καλλιστώ και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ανάρτησαν

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση