NEA

Mόνο στη Βραζιλία έδωσε μίζες ο Άικε Μπατίστα της TVX Gold;

Σε 30 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Βραζιλιάνος πρώην δισεκατομμυριούχος Άικε Μπατίστα, για δωροδοκία του κυβερνήτη του Ρίο ντε Τζανέιρο με αντάλλαγμα συμβόλαια για έργα στην πολιτεία του Ρίο.

Η άνοδος και η πτώση του Άικε Μπατίστα είναι υλικό για ταινία. Ο «ροκ σταρ” επιχειρηματίας της Βραζιλίας έφτιαξε την περιουσία του με χοντρές μπίζνες σε μεταλλεία και πετρέλαιο. Το 2012 «άξιζε” 35 δις δολάρια και ήταν ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αλλά το 2015 τα 35 3JBEKJHU3IUJδις είχαν κάνει φτερά και ο Μπατίστα ήταν πλέον ένας «αρνητικός δισεκατομμυριούχος”, χρωστούσε δηλαδή πάνω από 1 δις δολάρια. Τα γιοτ, τα τζετ και η λευκή Lamborghini Aventador κατασχέθηκαν και το 2017 ο Μπατίστα βρέθηκε για πρώτη φορά σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βραζιλίας, κατηγορούμενος για μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

 Τι μας νοιάζουν εμάς τα βάσανα ενός μεγαλολαμόγιου; Ο Άικε Μπατίστα άφησε τη σφραγίδα του και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Χαλκιδική, αφού το 1994 η εταιρεία του TVX Gold εμφανίστηκε ως ο «μεγάλος επενδυτής” και «σωτήρας” των απαξιωμένων τότε Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στην Ελλάδα όπου ευδοκιμούν τα λαμόγια παντός είδους, ο Άικε βρήκε όλα τα στοιχεία που θα του έφτιαχναν μια περιουσία: διεφθαρμένες κυβερνήσεις και πολύ χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα στο έδαφος που οι υπουργοί της εποχής διατυμπάνιζαν οτι θα έδιναν «σε όποιον τους έδινε 1 ευρώ”H «δουλειά” συμφωνήθηκε κάτω από το τραπέζι με την πιστώτρια Εθνική Τράπεζα και την εκκαθαρίστρια Εθνική Κεφαλαίου και «ευλογήθηκε” με ένα στημένο διαγωνισμό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της TVX από τον τότε υφυπουργό Χρήστο Πάχτα. Τις διαπραγματεύσεις έκανε ο δικηγόρος Ιωάννης Δρυλλεράκης, μετέπειτα μέλος του Δ.Σ. της TVX, που πρόσφατα τον έβαλε ο κ. Σταθάκης να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον (!) στη διαιτησία με την Eldorado. Εξαιρετικά αποκαλυπτική ιστορία, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ και τη συνέχειά της εδώ.

Τα σχέδια της TVX για εκμετάλλευση του χρυσού της Ολυμπιάδας ναυάγησαν λόγω της αντίστασης και του μεγάλου αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Tα Μεταλλεία Κασσάνδρας ανέβασαν στον ουρανό και μετά γκρέμισαν την TVX Gold που πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία για να γλυτώσει από τα οικονομικά της προβλήματα. Η Ελληνική θυγατρική της, TVX Hellas, πτώχευσε και ο Πάχτας άφησε να φεσωθούν τα χρέη της οι Έλληνες φορολογούμενοι. Αλλά ο Άικε Μπατίστα είχε προλάβει να αποχωρήσει πριν την τελική πράξη.

Το 2003 η ιστορία με τη δήθεν «σωτηρία” των Μεταλλείων Κασσάνδρας – δηλαδή τη μεταβίβασή τους κοψοχρονιά και με σκοτεινές διαδικασίες σε κάποιο διεθνές μεγαλολαμόγιο – επαναλήφθηκε. Άλλο λαμόγιο – ο Ρουμάνος Φρανκ Τίμις αυτή τη φορά – ίδιος Υπουργός, ο Πάχτας. Για αυτή τη μεταβίβαση ο Χρήστος Πάχτας «τιμήθηκε” και δικαστικά (πρωτόδικα και στο εφετείο, δηλαδή τελεσίδικα) με το χαρακτηρισμό «διαπλεκόμενος”. Το πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιό της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα τελευταία 25 χρόνια της ιστορίας τους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παράγουν ασταμάτητα σκάνδαλα και διαπλοκή. Αλλά μην ανησυχείτε! Ο κακός Άικε Μπατίστα είναι στη φυλακή για 30 χρόνια, όλοι οι υπόλοιποι που έχουν εμπλακεί σε αυτή την ιστορία είναι αθώες περιστερές και οι Έλληνες πολιτικοί είναι γνωστό οτι δεν παίρνουν ποτέ μίζες.

Ετοιμάζεται νέο συγχωροχάρτι σε καταπατητές δασών

Την ώρα που η τραγωδία στην Ανατολική Αττική έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα ρύθμιση, με τη… βούλα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέσα στα δάση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί στα τέλη του 2017 προκειμένου να διερευνήσει πώς μπορούν να νομιμοποιηθούν οι περίπου 1.300 με 1.500 οικισμοί αυθαιρέτων που έχουν «φυτρώσει» στα ελληνικά δάση (πρόκειται για τις περίφημες οικιστικές πυκνώσεις), έχει έτοιμη την πρότασή της. Μάλιστα, την έχει ήδη αποσιείλει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την τελική έγκριση πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, το προσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις μεταξύ άλλων προβλέπει:

• Μόνιμη νομιμοποίηση για όσα αυθαίρετα χτίστηκαν σε δασική έκταση πριν από τις 9 Ιουνίου του 1975 (ημερομηνία ισχύος του Συντάγματος).

• «Τακτοποίηση» για 25 έτη για τα παράνομα χτίσματα της περιόδου 9.6.1975 -28.7.2011.

• Καταβολή προστίμου σε 80 δόσεις.

• Εκπτωση 50% εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία (αλλά όχι για μοναδική).

• Εκπτωση 20% εάν το πρόσημο καταβληθεί εφάπαξ.

• Παράβολο 250 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η 15μελής επιτροπή, σύμφωνα με το προσχέδιο που συνέταξε, προτείνει για τους αυθαιρετούχους που θα εξοφλήσουν το ειδικό πρόστιμο της νομιμοποίησης τη διαγραφή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες τους είχαν επιβληθεί από τα δασαρχεία και τις πολεοδομίες (για εκχέρσωση, παράνομη ανέγερση, εντολή κατεδάφισης κ.λπ.).

Και τα «μπόνους» για όσους έχουν παρανομήσει πολλαπλασιάζονται. Εφόσον καταβληθεί ένα ποσοστό του προστίμου, προτείνεται συμψηφισμός με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις δασικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, αν το ειδικό πρόστιμο για την εξαίρεση του αυθαιρέτου από την κατεδάφιση είναι 10.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του έχει ήδη καταβάλει 5.000 ευρώ για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, τότε θα πληρώσει μόνο τη διαφορά.

Προϋπόθεση για να μπορεί να υπαχθεί ένα δασικό αυθαίρετο στην προωθούμενη ρύθμιση είναι να βρίσκεται εντός οικιστικών πυκνώσεων και όχι μεμονωμένα, δηλαδή «παρέα» με άλλα αυθαίρετα (τουλάχιστον 50 στον αριθμό) ώστε να δημιουργείται ένα δασικός οικισμός παράνομων κτισμάτων. Στα κτίρια που περιλαμβάνονται στις πυκνώσεις, αφού νομιμοποιηθούν, θα μπορούν να υλοποιούνται μόνο έργα επισκευών.

Βεβαίως, απορίας άξιον είναι ότι ακόμη εκκρεμεί η θέση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί των κριτηρίων προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης. Το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε κρίνει ως αντισυνταγματική τη σχετική υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια. Τώρα το υπουργείο έχει μικρό χρονικό διάστημα για τις τελικές διορθώσεις, καθώς το περιθώριο που του έδωσαν οι ανώτατοι δικαστές για να ετοιμάσει το σχέδιο νόμου είναι έως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Η νομική… ντρίμπλα των οικιστικών πυκνώσεων είχε προβλεφθεί στον νόμο 4389/16, ο οποίος τροποποιούσε τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών. Ο στόχος ήταν να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες περιοχές από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αντιρρήσεων που υποβάλλουν οι πολίτες και να επιταχυνθεί η κύρωσή τους, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο θα πρέπει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία ισχύος των νέων ρυθμίσεων να ελέγξει τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων (καταγράφονται με ιώδες χρώμα στους δασικούς χάρτες) που έχουν αποστείλει οι δήμοι ως προς τη θέση τους, την έκτασή τους και τον αριθμό των κτισμάτων. Αυτά στη συνέχεια θα ελέγχονται για την ορθότητά τους από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Οταν διαπιστώνονται πυκνώσεις (ή τμήματά τους) που δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, οι συγκεκριμένες περιοχές θα αποτυπώνονται στον δασικό χάρτη με κυανό χρώμα και η τύχη τους μετατίθεται στο μέλλον. Αλλωστε, όπως λένε οι κακές γλώσσες στους διαδρόμους του Κτηματολογίου, πολλοί δήμαρχοι ξεχείλωσαν τα όρια των πυκνώσεων για να «σώσουν» από την κατεδάφιση και πολλά απομονωμένα δασικά αυθαίρετα. Οσοι οικισμοί δασικών αυθαιρέτων «περάσουν» τον έλεγχο θα καταγραφούν στην τελική διαπιστωτική πράξη του υπουργού Περιβάλλοντος, όπως επίσης η αξία της δασικής γης για κάθε πύκνωση και το κόστος της αναδάσωσης.

Το σκεπτικό της διοίκησης είναι να γίνεται δεύτερη συμπληρωματική ανάρτηση του δασικού χάρτη με αποτυπωμένες τις «θολές» κυανές εκτάσεις, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία με την κατάθεση αντιρρήσεων των πολιτών και η εξέτασή τους κατά περίπτωση πριν από την τελική κύρωση.

«Έτος χωρίς Καλοκαίρι», το φαινόμενο που τρομάζει την Ευρώπη

Σύμφωνα με νέα έρευνα βρισκόμαστε στο χείλος -ακόμη- μίας κλιματικής καταστροφής.

Διαβάστε Περισσότερα

Ζήσε με 400 ευρώ! τι σου ζητάνε!...

 

Έχουμε δομικό πρόβλημα. Περιμένουμε από το προτεκτοράτο να λειτουργεί ως κράτος. Εν πρώτοις κάτι τέτοιο δεν είναι κακό, καθ’ ότι σημαίνει ότι δεν έχουμε παραιτηθεί ολωσδιόλου από την ιδέα να διαθέτουμε αυτεξούσιο. Κατά δεύτερον όμως, όλο αυτό σημαίνει παραγνώριση της πραγματικότητας, προσχώρηση στο παράλογο και εξάρτηση από την τυχαιότητα. Οι παλαιότεροι όλα αυτά τα συμπύκνωναν σε μία φράση: κλάφτα, Χαράλαμπε.

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση