Κάηκε επιτέλους το "απαράδεκτο" Δελφικό Τοπίο;

Η πυρκαγιά στον ελαιώνα αφήνει πίσω της  καταστροφή. Μία σύντομη   ενδεικτική αναφορά κάποιων πληροφοριών, είναι πολύτιμη για μια συζήτηση , που είναι επιβεβλημένο να  γίνει πλέον , την επόμενη μέρα.

 Γιατί θα ρωτήσει κάποιος;

Τόσες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί για αυτή την πυρκαγιά ειδικά;

Η απάντηση έχει νόημα ανάλογα με το επίπεδο της αντίληψης του καθενός. Χωρίς περισσότερα σχόλια επί του παρόντος, μία πρώτη αναφορά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής μπορεί να βοηθήσουν.

 Οι Δελφοί είναι ένα από τα τρία κορυφαία αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας.

Οι Δελφοί, αρχαιολογικός χώρος και νέος οικισμός, βρίσκονται σε ύψος στην πλαγιά μιας κοιλάδας που περιβάλλεται από βουνά (απολήξεις Παρνασσού και Γκιώνας) καταλήγοντας στην θάλασσα στον  Κρισσαίο Κόλπο.

-Η κοιλάδα καλύπτεται από ένα ελαιώνα   1.200.000 δέντρων. Η καλλιέργεια ελιάς στην περιοχή  καταγράφεται χιλιετίες πριν. 

-Εκεί που η θάλασσα συναντά τον ελαιώνα,  δύο ρηχοί και προστατευμένοι όρμοι στο Λαρνάκι και την Καμιώτισσα,   αποτελούσαν  ,από τα βάθη της ιστορίας,   έναν από τους σημαντικότερους ιχθυοαναπαραγωγικούς σταθμού της Μεσογείου.

-Με το τέλος του εμφυλίου, η περιοχή των Δελφών πρωτοστάτησε πανελλαδικά στην τουριστική ανάπτυξη. Όταν στους Δελφούς γινόταν το αδιαχώρητο, οι κορυφαίοι σημερινοί τουριστικοί προορισμοί ήταν «έρημοι τόποι».

-Το 1981, όλη η κοιλάδα μαζί με τον κόλπο χαρακτηρίστηκαν  από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας ως μία περιοχή που πρέπει να σταματήσει η άναρχη ανάπτυξη που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, για πολλούς   λόγους, αναγνωρίζοντας πως αυτή η περιοχή είναι μία από τις πλουσιότερες σε φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Όποιος θελήσει ας ερευνήσει λίγο  και θα βρεί αναλυτικά το γιατί. Ήταν μια απόφαση που έλεγε εν ολίγοις: Σταματάει κάθε άναρχη παρέμβαση και διατάσσεται να παρθούν μια σειρά εξειδικευμένων αποφάσεων που θα οδηγήσουν αυτή η περιοχή να γίνει κάτι ιδιαίτερο, όπως η σημερινή Τοσκάνη και πολλές άλλες παρόμοιες περιοχές της Ευρώπης.  Όπου ο κάθε ντόπιος θα έχει να διαλέξει όποιο είδος δουλειάς θέλει σε υψηλό επίπεδο περιβάλλοντος εργασίας και αποδοχών. Όπου ότι τοπικό παράγεται με ποιότητα, θα έχει επισκέπτες με δυνατότητα να το καλοπληρώσουν. Όπου τα παιδιά δεν θα διανοούνται να φύγουν για «κάπου καλύτερα». Διότι οι ξένοι, θα ονειρεύονται να μπορέσουν να αποκτήσουν σε αυτό τον τόπο ένα εξοχικό, ή το σπίτι για μετά την σύνταξη. Ακριβώς όπως  γίνεται στις παρόμοιες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

-Το 1987, εγγράφηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς , της UNESCO , το μνημείο των Δελφών, και δημοσιεύτηκε ο χάρτης της  ζώνης γύρω από αυτό, στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου.

-Ο ελαιώνας στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου και της ζώνης της UNESCO, με ιστορία από την  Νεολιθική Εποχή, το 1992 χαρακτηρίστηκε με ειδικές διατάξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Παραδοσιακός ελαιώνας Άμφισσας»  για τις πολλές μοναδικές ιδιαιτερότητές του και από τότε επιδοτείται για να παραμείνει ως έχει.

-Το 2003, Χωροταξική μελέτη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προέβλεπε ανάπτυξη της περιοχής του Δελφικού Τοπίο (Δελφοί, λιμάνι Ιτέα, πρωτεύουσα Άμφισσα) με αύξηση του πληθυσμού του τα επόμενα χρόνια και στην επίδραση της περιοχής αυτής ως κέντρο για την καθοριστική οικονομική ανάπτυξη του κεντρικού τμήματος της Στερεάς Ελλάδας με ακτίνα έως το Καρπενήσι , τον Ορχομενό και την Θήβα. Κύριοι τομείς. Τουρισμός (επισκέπτες) και παραγωγή και προώθηση κάθε είδους ποιοτικού τοπικού προϊόντος. Και όλες οι άλλες χρήσεις μεν, με προσοχή δε.

-Το 2003, ο αρχαίος επίσης ελαιώνας των Δελφών, αποτέλεσε βασικό τμήμα των «Δρόμων της Ελιάς», του δεύτερου Οδοιπορικού μετά τον «Δρόμο του Μεταξιού» που αναγνωρίστηκε ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το Δελφικό Τοπίο   μπήκε για ένα ακόμη  λόγο στους καταλόγους της UNESCO. 

-Όλο το  δυτικό παραλιακό μέτωπο του Δελφικού Τοπίου, έως τα κοντινά οροπέδια , αποτελεί  περιοχή NATURA. Διότι και σ΄ αυτόν τον τομέα υπάρχει κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό.  

-Δελφικό Τοπίο. Καταγεγραμμένο μικροκλίμα που προστατεύει από όλες τις ακρότητες που πλήττουν κατά καιρούς την υπόλοιπη Ελλάδα....βολικό να το αποδόσεις και στον θεό του Ήλιου, τον Απόλλωνα...

-Δελφικό Τοπίο. Καταγεγραμμένο στην κορυφαία τριάδα σε ηλιοφάνεια πανελλαδικά, παρότι δεν βρίσκεται νότια. Ο θεός Απόλλωνας που λέγαμε...

-Πολλές και διαφορετικές παραλίες συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων, μόνο μέσα στον κόλπο του Δελφικού Τοπίου. Προστατευμένες από τους ανέμους που δέρνουν όλο το χρόνο την νησιωτική Ελλάδα. Ρηχές , βαθιές, ζεστά, κρύα νερά, άμμο, βότσαλο. Ότι θες σε δέκα- είκοσι  λεπτά δρόμο όπου και να μένεις μέσα στο Δελφικό Τοπίο. 

-Παραλίες που επί δεκαετίες υπέστησαν πολλές αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις. Μόνο αρνητικές παρεμβάσεις. Κανένα έργο  αποκατάστασης,  βελτίωσης ή κάτι θετικό. Και όμως παραλίες που είναι ακόμα εκεί. Κάποιες πληγωμένες. Αλλά είναι ακόμα εκεί.  

-Νερά της θάλασσας πεντακάθαρα λόγω πολλών και διαφορετικών αρτεσιανών πηγών ετήσιας ροής , που εκβάλλουν κατά μήκος όλης της ακτογραμμής του κόλπου. Από το ανατολικό ακρωτήριο της Δεσφίνας μέχρι το Δυτικό του Γαλαξιδίου.  Καθαρά κρυστάλλινα νερά από πηγές από τα βάθη της γης. Αγνά χωρίς κανένα ίχνος ρύπανσης. Με τεράστιες προσπάθειες να βρωμίσει η θάλασσα από ανθρώπινες «αστοχίες», αλλά  τελικά, όταν της το επιτρέπουμε, πάντα καθαρή.Όλος ο Κρισσαίος κόλπος, ή πιο σωστά, όλος ο Κορινθιακός Κόλπος, περιοχή NATURA. Για τους δικούς του μοναδικούς λόγους.

Ποιος άλλος τόπος έχει τόσες πολλές επίσημες αναγνωρίσεις της μοναδικότητάς του; 

Αν δεν χαρακτηρίσεις αυτό τον τόπο ευλογημένο, ποιον άλλο τόπο μπορείς; Αν αυτός ο τόπος δεν μπορεί να ζήσει τους κατοίκους του, ποιος μπορεί;

Και όμως ποια είναι η τύχη του;

13/07/2022

ΠΗΓΗ: http://karteria1.blogspot.com/

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση