Ανεμομαζώματα στη Ζήρεια Κορινθίας

Ο Σύλλογος Προστασίας του Δάσους «Κυλλήνιος Άδωνις» εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για την ερήμην της τοπικής κοινωνίας επιχειρούμενη μετάλλαξη του ορεινού όγκου της "Μικρής Ζήρειας" σε ανεξέλεγκτο “αιολικό πεδίο” και μάλιστα χωρίς τις απαιτούμενες αξιολογήσεις σκοπιμότητας και ειδικά χωρίς την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (EOA) για εγκατάσταση 21 ανεμογεννητριών σε περιοχή Natura ,που χαρακτηρίζεται από τοπικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά υψηλής αξίας.
Η συγκεκριμένη περιοχή και η ευρύτερη έκταση ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 και πιο συγκεκριμένα σε ειδική ζώνη διατήρησης (ΕΖΔ) με κωδικό GR 2530001 & σε ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR 2530006, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, στην παραπάνω περιοχή συναντάμε 12 (!!!) διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που σημαίνει ότι η περιοχή είναι πολύ σπουδαία για τη βιοποικιλότητα αφού εκτός των άλλων συναντάμε ενδημικά είδη χλωρίδας που υπάρχουν μόνο στη Ζήρεια καθώς και σπάνια είδη πανίδας (αρπακτικά).
Το τοπίο είναι ένας φυσικός πόρος και σαν τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας απαιτεί ένα δίκτυο δρόμων μεγάλου πλάτους για να ανέβουν και επιπλέον ισοπέδωση δεκάδων στρεμμάτων της κορυφογραμμής για τη δημιουργία τεράστιων βάσεων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες ενώ επίσης παρεμβαίνουν στην κατείσδυση του νερού στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και εν τέλει αλλοιώνουν το οικοσύστημα.
Η μεταφορά του ρεύματος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες συνιστά ένα επί πλέον πρόβλημα για τη φύση, με τις καλωδιώσεις που δημιουργούν στον χώρο. Επί πλέον αφήνουν στη φύση τα υλικά της παραγωγής τους, που είναι δύσκολο να μεταφερθούν και φυσικά ούτε λόγος να αποδομηθούν μετά μια 25ετία, όταν τελειώνει ο χρόνος ζωής τους.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το γεγονός ότι θα προκαλέσουν μεγάλη και ανεπίστρεπτη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής.
Εν κατακλείδι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura 2000 όπως είναι η περιοχή μας και στις βουνοκορφές των βουνών.
 
 
Ανδρέας Ζάρρος

Ανεμομαζώματα στη Ζήρεια Κορινθίας… 

«Όταν ακούς την αρκούδα στου γείτονα την αυλή, καρτέρα τη και στη δική σου» λέει η παροιμία. Έτσι, έφτασε και η σειρά της Ζήρειας για κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών, μετά την απόφαση της ΡΑΕ που άναψε το πράσινο φως σε εταιρείες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για εγκατάσταση 20 φτερωτών θηρίων στις κορυφές της.

Ξεκίνησε λοιπόν μια δύσκολη περίοδος για την περιοχή μας. Το θέμα που ανοίγει είναι πολύπλευρο και ίσως το δυσκολότερο της σύγχρονης κοινωνίας. Το ενεργειακό. Η μεγαλύτερη μπίζνα παγκοσμίως, που στην ποδιά της σφάζονται παλικάρια κυριολεκτικά και μεταφορικά και με γεωπολιτικές αναταράξεις που ταλαιπωρούν όλο τον πλανήτη. Και πώς να μην σφάζονται χώρες και στρατοί όταν το πρότυπο ζωής του σημερινού ανθρώπου, του Homo Katanalotis, είναι σούπερ ενεργοβόρο, με ραγδαία αύξηση ζήτησης; Βλέπετε η ενέργεια αντιμετωπίζεται ως ένα συνηθισμένο εμπορικό προϊόν και το άνοιγμα νέων αγορών, η δημιουργία συνεχώς μεγαλύτερων αναγκών και ο έλεγχός του σημαίνει χρήμα και εξουσία, που είναι τα δύο βασικά συστατικά της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Έτσι αντιμετωπίζεται και στη χώρα μας η ενέργεια. Μπίζνα και Άγιος ο Θεός! Τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την ανάγκη για απολιγνιτοποίηση, μείωση των ρύπων και μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας γίνεται μια πρωτοφανής και παράλογη επίθεση σε βουνά της χώρας και περιοχές Natura και δυστυχώς ήρθε και η σειρά μας.

Δεν θα επεκταθώ στην ουσία του θέματος «Ενέργεια», είναι μια μεγάλη κουβέντα που δεν είναι το θέμα του άρθρου. Από τότε που ασχοληθήκαμε με τον λιθάνθρακα τα έχουμε πει και γράψει και αναλύσει πολλές φορές. Όσο ο σκοπός δεν είναι η εξοικονόμηση, η αυτάρκεια και η τοπικότητα και οι επιδοτήσεις οδηγούνται στους μεγαλοεργολάβους προκοπή δεν θα υπάρξει. Θα εστιάσω στο θέμα της Ζήρειας και στον επενδυτή που θα μας «αναπτύξει».

Για να πάρουμε μια ιδέα, θα δούμε την περίπτωση των Αγράφων όπου ο ίδιος επενδυτής κατασκευάζει βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σε περιοχή NATURA και σε μεγάλο υψόμετρο. Ακούστε την παρέμβαση του εκπροσώπου της εταιρείας και θα καταλάβετε και τι μας περιμένει, μιας και υπάρχουν πολλές ομοιότητες, και πώς θα μας αντιμετωπίσουν.

Με δεδομένα ότι:

- ο Υπουργός Ενέργειας και ο πρωθυπουργός έχουν πει ξεκάθαρα ότι θα συντομευθούν οι χρόνοι αδειοδότησης και θα προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα ότι και να γίνει
- Το ΣτΕ δεν έχει δικαιώσει μέχρι σήμερα καμία προσφυγή πολιτών και φορέων
- Τα έργα ξεκινάνε με παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ αν χρειαστεί

καταλαβαίνετε ότι το να τους σταματήσεις είναι πολύ δύσκολο και θέλει από τώρα ενεργοποίηση και παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα. Όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα ακούστε το και τα ξαναλέμε…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ

https://www.facebook.com/savegreekmountains/videos/502769150446317/UzpfSTEwMDAwMDYyNDQ4MjM5NzpWSzoxMTczNDI0OTQ5NTIyNDA3/

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση