NEA

Αποφάσεις περιβαλλοντικών Συλλόγων Αιγιαλείας για τις αμμοληψίες στα ποτάμια της Αιγιάλειας.

Την Δευτέρα 16-06-2014 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου « Η ΑΛΚΥΩΝ » έγινε κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. των ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ με αφορμή την Υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ της 03-06-2014 που επιτρέπει την αμμοληψία για τις ανάγκες κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ ( Κορίνθου – Πατρών) και στα υπόλοιπα ποτάμια της Αιγιάλειας ( Σελινούντα, Μεγανίτη, Φοίνικα ).

 

Στον ποταμό Κράθη και Κερυνίτη ήδη εδώ και ένα χρόνο συντελείται παράνομη αμμοληψία.

Αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

 1. Να παραστούμε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αιγιάλειας την Τετάρτη 18-06-2014 και να ζητήσουμε την υλοποίηση της ειλημμένης εδώ και ένα χρόνο απόφασης του ίδιου Δ.Σ. γιά την προσφυγή του Δήμου στο Σ.τ.Ε. ενάντια σε αυτή την νομικά και ηθικά παράνομη αδειοδότηση.
 2. Θα οργανωθούν άμεσα κοινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (αρχίζοντας από τον Κράθη). Στα Δ. Διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τα υπό καταστροφή ποτάμια συστήματα, θα γίνουν εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση αιρετών, φορέων και ενεργών πολιτών για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος.
 3. Να σταλεί κείμενο διαμαρτυρίας σε όλες τις αρμόδιες τοπικές και κεντρικές αρχές γνωστοποιώντας τους τις θέσεις μας , που έχουν επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και τις διαθέσεις μας για την υπεράσπιση του τόπου μας και της ΖΩΗΣ των παιδιών μας.

Εμείς λέμε :

ΝΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΝΕΩΝ.

ΟΧΙ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ.

Προτείνουμε σταθερά και αταλάντευτα:

 1. Την χωροθέτηση επιτέλους από την Περιφ. Δυτ. Ελλάδας λατομικών ζωνών με περιβαλλοντική προστασία που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κατασκευής της Ν. Ε. ΟΔΟΥ.
 2. Με μικρή δαπάνη από τα υπερκέρδη τους, οι εργολαβικές εταιρείες να ενοικιάσουν δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις από παλιές προσχώσεις των ποταμών για ανώδυνη και σύννομη αμμοληψία όπως κάνουν σε όλες τις πολιτιστικά και οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο διασώζουν την Β. Πελοπόννησο και τον Κορινθιακό Κόλπο αλλά δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας χωρίς να αφαιρούν τους φυσικούς μας πόρους με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για το σύνολο του οικοσυστήματος . Το κόστος είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ το Σύνταγμα της χώρας μας και το βιώσιμο μέλλον του τόπου μας ξεκινάμε μια μακροχρόνια - επίπονη εκστρατεία με πολύμορφες δράσεις και απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας.

Προτρέπουμε τους αιρετούς της Αιγιάλειας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν συνειδητά την αποστολή τους για την υπεράσπιση του τόπου μας και την βιώσιμη προοπτική των επόμενων γενεών.

Οι κάτωθι υπογράφοντες φορείς.

 • Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου « Η ΑΛΚΥΩΝ»
 • Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας ( Αιγείρας-Ακράτας-Διακοπτού )
 • Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος παραλίας Ακράτας.
 • Περιβαλλοντολογική δράση για την Αιγιάλεια « ΙΡΙΔΑ »
 • Φιλοδασικός σύλλογος Φτέρης « 1904 »
 • Περιβαλλοντικός σύλλογος Ερινεού « Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ »

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση