Δελτίο τύπου της ΙΡΙΔΑΣ για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια
Περιβαλλοντολογική Δράση για την Αιγιάλεια
"Η Ίριδα"
|
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ
Στο ίδιο έργο θεατές , 5+ χρόνια χαμένα για τον Δήμο Αιγιαλείας και άλλα τόσα έπονται ....ξαναγυρνάμε πίσω στο απόλυτο μηδέν σαν να μην πέρασε μια μέρα .
Μετά από αναρίθμητες συσκέψεις , προτάσεις , πρωτοβουλίες , εξαγγελίες ,σχεδιασμούς , προθέσεις , κινητοποιήσεις και δράσεις , η ανακύκλωση στην Αιγιάλεια , απλώς δεν υφίσταται σε κανένα επίπεδο .
Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου έρχεται ο Δήμος Αιγιαλείας , σαν πρωτοπορία , να διεκδικήσει τα 11 εκατομμύρια από τα 15,5 της α' φάσης χρηματοδότησης σαν έτοιμος από καιρό , για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων .[ τα 7 εκατ. για μονάδα μηχανικής διαλογής και τα 4 για αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Αιγείρας σε ΧΥΤΥ ].
Κουβέντα να γίνεται , αφού τελικά νομίζουν ότι οι κάτοικοι της Αιγιάλειας τρώνε κουτόχορτο και θα δέχονται χωρίς αντίδραση ότι η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει σαν πρωτοπορία.
Από την άλλη βέβαια η Περιφέρεια και ο Δήμος Αιγιάλειας προωθούν τα εγκριθέντα από αυτούς Τ.Σ.Δ. και ΠΕΣΔΑ αντίστοιχα. Το Τ.Σ.Δ. του Δήμου Αιγιάλειας μιλάει για εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Το πρόβλημα και αυτό πρέπει να αναλύσουμε , είναι ότι όταν τα απορρίμματα επιμολυνθούν στον κάδο των σύμμεικτων, δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός τους.
Έτσι επωμίζονται οι πολίτες και το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου και το 90% των απορριμμάτων καταλήγουν δια μέσου άλλου δρόμου στον ΧΥΤΑ που τον έχουμε βαφτίσει ΧΥΤΥ για να τύχει χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και να μπορεί να δεχτεί τα προϊόντα μηχανικής διαλογής .
Και αυτό έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια στην φυλή Αττικής που πάνε το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής. Το εργοστάσιο το διαχειρίζεται ο Εθνικός μας εργολάβος και από τα δημοσιευμένα στοιχεία π.χ. του 2016 γνωρίζουμε ότι επεξεργάστηκε περίπου 216000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων και έβγαλε 5500 τόνους ανακυκλώσιμα και 5000 τόνους RDF εδαφοβελτιωτικό κακής ποιότητας που και αυτό αποτέθηκε στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Δηλαδή μείωση κατά 2,3% , όλα τα υπόλοιπα θάψιμο , υγειονομικά πάντα (το είδαμε στην Αιγειρα πως γίνεται ! )
Ο Δήμος Αιγιάλειας δεν τα γνωρίζει αυτά;
Και βέβαια τα γνωρίζει αλλά αφού τύχει χρηματοδότησης το εργοστάσιο , θα δώσει την λειτουργία του σε ιδιωτική επιχείρηση, που ήδη έχει συμφωνηθεί ;;;
Η Περιφέρεια δεν το γνωρίζει;
Και βέβαια το γνωρίζει, αλλά πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον Δήμο Αιγιάλειας να αλλάξει το Τ.Σ.Δ. και το χαρακτηρισμένο ΚΔΑΥ ανακυκλώσιμων στην Παπανικολου να αλλάξει σε ΧΥΤΑ ή καμουφλαρισμένα σε ΧΥΤΥ. Το κυρίαρχο για αυτούς είναι να λειτουργήσει ο μεγάλος ΧΥΤΑ στην Παπανικολού.
Συνεπώς δυο είναι τα σενάρια , Η Δημοτική Αρχή είναι αφελής και ζήτησε τα 11 από τα 15,5 εκ. του προγράμματος θεωρώντας ότι έχει φοβερό φάκελο και δικαίωμα στο όνειρο της διαχείρισης 11 εκ και όλοι οι άλλοι τίποτα , ή και το θεωρούμε πιο πιθανό , ο κ. Παναγόπουλος και το Δημοτικό συμβούλιο , που ψήφισε την πρόταση του , να έχουν έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια , δηλαδή με τον κ. Κατσιφαρα , να του δώσει τα 11 εκ. , να βάλει το εργοστάσιο που βαφτίζει τα σύμμικτα σε προϊόντα μηχανικής διαλογής , να τα θάβει στον ΧΥΤΑ Αιγείρας (που θα τον βαφτίσουν ΧΥΤΥ ) μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΑ Παπανικολου , που τον έχουν βαφτίσει ΚΔΑΥ και να τον ξανά βαφτίσουν ΧΥΤΥ και αυτόν , οπότε όλα τα σκουπίδια της Πάτρας να έρχονται εδώ , τελεία και παύλα .
Όπως η Αιγείρα έγινε δυστυχώς τελικά η «χαβούζα της Αιγιάλειας» , έτσι τώρα η Αιγιάλεια θα γίνει η «χαβούζα της Πάτρας»
Φυσικά ούτε κουβέντα για ανακύκλωση που εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης .Διαχωρισμός των στερεών από κάθε οικογένεια σε ανακυκλώσιμα χαρτί , πλαστικό , γυαλί και οργανικά. Πράσινα σημεία. Θρυμματισμός των κλαδιών για οργανικό λίπασμα. Κομποστοποίηση των οργανικών από ατομικούς και συλλογικούς κομποστοποιητές.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και συνδέεται άμεσα με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Δεν είναι τυχαίο, που αυτή η μη λύση παρουσιάζεται στους πολίτες ως Τ.Σ.Δ του
Δήμου και ως λύση του προβλήματος.
Πρέπει από τους πολίτες της Αιγιάλειας να απαιτηθεί , από όσους συνδυασμούς διεκδικήσουν την ψήφο τους , να τοποθετηθούν ξεκάθαρα χωρίς αν , θα δούμε , ίσως , μπορεί και « πράσσειν άλογα» .
Η διαχείριση των στερεών είναι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του Δήμου Αιγιάλειας.
Υπεκφυγές τέλος.
Για το Δ.Σ. της ¨ΙΡΙΔΑΣ¨
Ο Πρόεδρος
Παπαγεωργίου Δημήτρης