• Μεσόγειος Θάλασσα:

    Μια θάλασσα κλειστή

  • Κορινθιακός Κόλπος:

    Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

  • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

    είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

  • Ο Κορινθιακός Κόλπος

    αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

  • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Νέα οικολογική μαχαιριά στην καρδιά της Αιγιάλειας...

Αγώνα ενάντια στην άγρια επένδυση στην κορυφή του Μπαρμπά (Αιγιαλεία) έχουν ξεκινήσει πολίτες της Αχαϊας ενάντια στο Αιολικό Πάρκο που σχεδιάζεται και Νότια της Ρακίτας, στην θέση Ορνιθοκάθισμα – κι αυτή  εντός προστατευόμενης περιοχής, πάνω από Μακελαριά, Λαπαναγούς, Γερακοβούνι

Ένα τερατώδες έργο έρχεται από τη μεριά της Πάτρας στην καρδιά της προστατευόμενης Αιγιάλειας πάνω από τα έλατα. Κι ας είναι Ζώνη Ειδικής προστασίας (διπλά ενταγμένη στο Δίκτυο Natura) στο κέντρο διαδρομής απειλούμενων ειδών. Και ας είναι η δόξα της ορεινής Αιγιάλειας, η μόνη ακέραια φυσική περιοχή χωρίς δρόμους και επεμβάσεις. Και ας αποτελεί υπόβαθρο τουριστικής εικόνας. Και ας γλίτωσε από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007.

Και ας απέρριψαν το έργο οι Δήμοι, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η αρμόδια για το Φυσικό Περιβάλλον Υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Άκαρδοι  «επενδυτές», με ελαφρώς τροποποιημένες μελέτες, επανήλθαν «νύχτα», πήραν την υπογραφή του τότε Υπουργού Φάμελλου, και το έργο πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς - μόνο στο «παρά πέντε».

Και όλα αυτά για … 4 ανεμογεννήτριες (συν μία στην πλευρά της Ρακίτας). Για μια ασήμαντη, απειροελάχιστη, δήθεν «πράσινη» ενέργεια, θα καταστραφεί μία από τις τελευταίες φυσικές περιοχές που άντεξαν μέχρι σήμερα και διατηρούν φυσικότητα και ακεραιότητα σε τοπίο και οικοσυστήματα. Θα ανοιχτούν δρόμοι πάνω στον Μπαρμπά, θα κοπούν έλατα, θα γεμίσουν οι πλαγιές μπάζα, και στην κορυφή θα έχουμε τέσσερις γιγάντιες ανεμογεννήτριες και φώτα να αναβοσβήνουν μέρα - νύχτα.  

Δυστυχώς, η Νομοθεσία αφήνει την δυνατότητα για αιολικά σε προστατευόμενες περιοχές, όχι όμως στον πυρήνα, και μόνο μετά από απαιτητικές διαδικασίες. Εδώ έχουμε μια λαθροχειρία, για έργο χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, που βιάζονται να τελειώσουν προτού βγουν τα Προεδρικά Διατάγματα οριστικής προστασίας του Μπαρμπά.

Το Αιολικό Πάρκο σχεδιάζεται και Νότια της Ρακίτας, στην θέση Ορνιθοκάθισμα – κι αυτή  εντός προστατευόμενης περιοχής, πάνω από Μακελαριά, Λαπαναγούς, Γερακοβούνι

 

Όπως σημειώνει ο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Γ. Παπακωνσταντίνου οι κάτοικοι του Λεοντίου και ο Δήμος Ερυμάνθου έχουν ξεκινήσει αγώνα, τόσο στο βουνό, όσο και νομικά, για να ακυρώσουν τις αποφάσεις – οι οποίες είναι όντως διάτρητες.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται την ερχόμενη Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στον κόμβο Κουρλαμπά, στον δρόμο από Πάτρα προς Ρακίτα. Είναι φανερό ότι αν ο αγώνας των κατοίκων δεν καταφέρει να σταματήσει το τερατούργημα ετοιμάζεται συνέχεια στο Νότιο Παναχαϊκό, στον Κοκκινόβραχο πάνω από Κρήνη και Μικρόνι. Ένας θανάσιμος κλοιός τερατωδών έργων, που ενώ προσφέρουν ελάχιστα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, καταστρέφουν πολύτιμα ακέραια οικοσυστήματα τώρα ακριβώς που τα έχουμε ανάγκη.

 

15/09/2021

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση