• Μεσόγειος Θάλασσα:

  Μια θάλασσα κλειστή

 • Κορινθιακός Κόλπος:

  Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

 • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

  είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

 • Ο Κορινθιακός Κόλπος

  αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

 • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Σώστε προστατεύοντας τα ιχθυοαποθέματα του Κορινθιακού

Η ΑΛΚΥΩΝ ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και βιώσιμη προπτική των ιχθυοαποθεμάτων του Κορινθιακού Κόλπου, με επιστολή της στις 13/4/17.

ΑΡ. ΠΡΩΤ.  39/2017

ΑΙΓΙΟ  13/4/2017

                                                        

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΠΡΟΣ  : ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ : ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ
                ΚΟΛΠΟΥ

 

          Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε  το έτος   1996, είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό, μετεξέλιξη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ  με έτος ιδρύσεως το 1978  και απαρτίζεται από δεκάδες ενεργούς συλλόγους  όλων των  Νομών που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο.

     Κοινός μας  σκοπός είναι  η προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού κόλπου και η αξιοβίωτη πρόοδος  των  πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του κόλπου.

Η Ομοσπονδία μας αναδεικνύει , προωθεί , συντονίζει και διεκδικεί την επίλυση  των μεγάλων  προβλημάτων της περιοχής μας τόσο στο στεριανό όσο και στο θαλάσσιο τμήμα του κόλπου.

      Τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 2017, ζήσαμε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν συντελεσθεί στον Κορινθιακό κόλπο.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες η “πειρατική αλιεία” άδειασε τον Κορινθιακό κόλπο αλιεύοντας δεκάδες τόνους τονάκια (ντάσκες), έξη έως οκτώ κιλών, δηλαδή είδος σε πολύ νεαρή ηλικία.

Την αρχή έκανε ένα σκάφος που έβγαλε την ψαριά του με τυμπανοκρουσίες και φωτογραφίες στην προβλήτα του λιμανιού του Γαλαξιδίου.

Σε πολύ λίγη ώρα τα ψάρια φορτώθηκαν σε φορτηγό και χάθηκαν από την τοπική αγορά.

Ο άθλος τους πολύ μεγάλος…….

Το βράδυ της ίδιας μέρας εμφανίστηκαν, μας είπαν, στην περιοχή αυτή, από την Πάτρα, άλλα πέντε σκάφη  ανοιχτής θάλασσας.

Το πάρτυ της “πειρατικής αλιείας” μεγάλωσε και έγινε ξέφρενο, χωρίς αιδώ, μέχρι τελικής πτώσης από την έκσταση που τους προκαλούσε το “θύμα”.

Γίναμε γνώστες πως και πριν από 2 χρόνια είχε συμβεί κάτι ανάλογο στον Κορινθιακό κόλπο από συγκεκριμένα σκάφη και τότε.

Ποιοί όμως οπλίζουν το μυαλό και τα χέρια αυτών που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στα είδη που φιλοξενεί και τρέφει η θάλασσά μας;

Μα οι νόμοι της Πολιτείας, οι διευθύνσεις άσκησης της αλιευτικής πολιτικής και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της.

Σε επιστολή μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (στις 11/3/2017, με αρ. πρωτ. 15α), ζητούσαμε την απαγόρευση της αλιείας με βιτζότρατα κλπ συρόμενα αλιευτικά εργαλεία*.

Επίσης, ο σύνδεσμος των δήμων του Κορινθιακού κόλπου, απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  στις 14/3/2017 (αρ. πρωτ. 37/14-3-2017), με θέμα “Αίτημα απαγόρευσης της βιτζότρατας και συρόμενων αλιευτικών εργαλείων στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου”   και την υπ. αρ. 17/2016 απόφαση του Δ.Σ του συνδέσμου.

Μετά από τα ανωτέρω ζητάμε:

-να σταματήσει η αλιεία στον Κορινθιακό κόλπο με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (βιτζότρατα, γρι-γρι, τράτα).

 -να καταρτίσετε ένα ρεαλιστικό διαχειριστικό πρόγραμμα για την παράκτια αλιεία που να περιλαμβάνει περιορισμό  στον χρόνο της, δηλαδή την περίοδο αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ιχθυοαποθεμάτων, περιορισμό με ανώτερο πλαφόν στην ποσότητα των αλιευόμενων ιχθύων.

-προστασία όλο τον χρόνο των θαλάσσιων περιοχών του Κορινθιακού κόλπου που λειτουργούν ως ιχθυογεννητικοί σταθμοί.

 Ευελπιστούμε στην θετική από μέρους σας  ανταπόκριση στα αιτήματά μας και είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.

 *Επισυνάπτεται η επιστολή.

     

Το  Διοικητικό Συμβούλιο

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση